Vesti

Sastanak Komiteta za upravu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti

U Insbruku (Austrija), u period 31. maj - 1. jun 2012. godine, održana su tri događaja: Sastanak Komiteta za upravu Kongresa, seminar o prekograničnoj saradnji i konferencija o regionima sa zakonodavnim ovlašćenjima.

Komitet je raspravljao o temama poput: dvostepene lokalne samouprave, novoj susedskoj politici Saveta Evrope u odnosu na arapske zemlje, građanskoj participaciji na lokalnom nivou, promenama pravila o radu Kongresa, pravo lokalne samouprave na konsultovanje od strane drugih nivoa vlasti, upravljanju makroregionima u Evropi i saradnji sa telima poput CDLR, Komiteta regiona i drugih tela relevantnih za lokalnu samoupravu. Svi dokumenti i izveštaji usvojeni u odnosu na navedene teme, biće upućeni u formi predloga rezolucija i preporuka na odlučivanju Kongresu na 23. Plenarnom zasedanju u oktobru 2012. Sledeći sastanak je zakazan za 16. oktobar 2012. godine, tokom 23. Plenarnog zasedanja. Za članove Komiteta održan je i seminar o prekograničnoj saradnji.

Prvog juna održana je i Međunarodna konferencija o ulozi regiona sa zakonodavnim ovlašćenjima u zemljama članicama Saveta Evrope i Evropske unije. Na konferenciji je usvojena deklaracija sa ciljem unapređenja decentralizacije u Evropi kroz jačanje evropskih regiona. Deklaracija ponavlja osnovne principe regionalne demokratije i fokusira se na trenutne izazove i strateške ciljeve za evropske regione sa zakonodavnim ovlašćenjima uključujući upravljanje na više nivoa, princip subsidijariteta, decentralizovane politike ljudskih prava, kao i prekograničnu regionalnu saradnju i regionalni nivo vlasti, sve ovo u svetlu trenutne finansijske i ekonomske krize.

Na sastanku Komiteta i na Međunarodnoj konferenciji učestvovao je Siniša Lazić, član Delegacije Republike Srbije u Kongresu.