Vesti

Generalna skupština Asocijacije agencija lokalne demokratije (ALDA)

Generalna skupština Asocijacije agencija lokalne demokratije (ALDA) održana  je u periodu 7-8. jun 2012. godine, u Italiji na poziv i uz gostoprimstvo regiona Fruilji Venecija Đulija i opštine Udine. Na skupštini je odlučeno da će prioriteti rada u narednih nekoliko godina biti jačanje uloge građana i lokalne samouprave u procesu dobre lokalne uprave u svim evropskim i susedskim zemljama , kao i facilitacija saradnje između lokalnih vlasti i civilnog društva.

Članovi ALDA izabrali su novog predsednika Oriana Otocana, direktora Odeljenja za međunarodnu saradnju i evropske integracije regiona Istra iz Hrvatske, kao i nov Upravni odbor koji će voditi Asocijaciju narednih 4 godine i Izvršni odbor koji čine: Imislava Gorska, potpredsednica iz Međunarodne škole Bidgosc - Poljska; Alesandro Perelji, potpredsednik iz Regiona Friulji Venecija Đulija; Paula Rauzan, sekretarka iz Siska - Hrvatska, i Rodžer Lorens, blagajnik iz opštine Volverhempton - Velika Britanija. Drugi izabrani članovi Upravnog odbora za naredne 4 godine su Alan Turet, potpredsednik regiona Donja Normandija; Mirčea Kozma, predsednik okruga Prahova, Rumunija; Valeri Dišamp, predsednica Asocijacije "Maison de l' Europe", Kaen, Francuska; Prof. dr Dobrica Milovanović, pomoćnik gradonačelnika grada Kragujevca, Srbija; Ruđero Menea, odbornik regiona Apulia, Italija i Lucio Gregoreti, opština Monfalkone, Italija.

Takođe, članovi ALDA su diskutovali o budućim strategijama i programima, usvojili finansijski izveštaj i Program rada za 2012. godinu, kao i Strategiju 2020 i višegodisnje programe rada.

Nakon završetka prvog dela Skupštine 7. juna, održana je konferencija "Osnaživanje građana i jačanje lokalne samouprave u susedskim zemljama: naučene lekcije i mogućnosti od Istoka ka Jugu" na kojoj je zaključeno da je neophodno da ALDA nastavi rad u susedskim zemljama (zemlje Zapadnog Balkana, Južnog Kavkaza i Meditarana) kako bi se kreirala stabilna demokratija i poštovanje ljudskih prava, kao neprocenjiv instrument njihove stabilizacije i element mira i prosperiteta za celu Evropu.

Konferencija "Aktivno starenje kao značajan društveni resurs - projekat VIT" održana je 8. juna. Na skupu je istaknuta neophodnost da se stari učine aktivnim u društvu kako bi se pospešila borba protiv njihove izolacije i dale šansi lokalnoj zajednici da ne izgubi veliki resurs koji oni predstavljaju.

Predstavnici SKGO učestvovali su na generalnoj skupštini i obe konferencije.

Više o generalnoj skupštini i konferencijama na  vebsajtu ALDA http://www.alda-europe.eu.

Za više informacija kontaktirajte Aleksandru Milić, šeficu Službe SKGO za evropske integracije i međunarodnu saradnju, elektronskim putem na aleksandra.milic@skgo.org.