Vesti

Zajednička sednica Odbora SKGO za LER i Odbora za društvene delatnosti


Zajednička sednica Odbora SKGO za LER i Odbora za društvene delatnosti održana je u Beogradu, 27. maja 2009. godine. Gosti su bili predstavnici Ministarstva finansija, Marija Marinković, koja je govorila o planiranju predpristupnih evropskih fondova- projekcije za naredni period, sa posebnim osvrtom na lokalni nivo, i Dragan Pejčić, savetnik za marketing i istraživanje SIEPA, Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza. On je predstavio procene interesovanja stranih investitora za ulaganje u Srbiju u poslednjih godinu dana u uslovima svetske ekonomske krize. Odbori za društvene delatnosti i lokalni ekonomski razvoj na dnevni red su uvrstili i primere dobre prakse iz ovih oblasti u lokalnim samoupravama. Ovaj put, tema primera dobre prakse ove sednice bila je vršenje javnih usluga.


Primer dobre prakse u oblasti društvenih delatnosti bila je opština Zvezdara. Veoma inspirativnu prezentaciju je održao predsednik GO Zvezdara, Milan Popović. Praksa Zvezdare u oblastima obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, bezbednosti u školama, kulture i sporta, ali i u ostalim oblastima, je pravi primer kako se vodi računa o kvalitetu svakodnevnih uslova života svojih sugrađana.


Drugi primer dobre prakse u vršenju javnih usluga, opština Stari Grad, kao jedina sertifikovana lokalna samouprava Standardom ISO 9001:2000, predstavila je upravljanje kvalitetom u ovoj opštini. Iskustva je preneo Aleksandar Đorđević, predstavnik rukovodstva za kvalitet opštine Stari Grad, uz prisustvo člana Opštinskog veća, gospodina Rista Race. Diskusija koja se na ovu temu zatim razvila, kao i zahtevi za prosleđivanjem prezentacija svim članovima oba odbora, bila je dobar znak da primeri dobre prakse treba da budu standardni deo svake sednice ova dva odbora. Ovo je bio i zvaničan poziv opštinama od strane sekretarki odbora, Slađane Grujić i Jasmine Tanasić, da se ubuduće prijavljuju za svoje primere dobre prakse.


Poslednji, ali ne najmanje važan, bio je izveštaj predstavnice Negotina, Slađane Stojanović, o radu Radne grupe za unapređenje i prilagođavanje obrazovanja potrebama zapošljavanja, održane u SKGO 22. maja 2009. godine. Radna grupa je sastavljena od 15 članova Odbora za lokalni ekonomski razvoj, ravnomerni regionalni razvoj i Odbora za društvene delatnosti. Zadatak joj je da kroz socijalni dijalog umreži partnere u svojim lokalnim zajednicama koji će na principima socijalne kohezije promovisati obrazovanje kao instrument ekonomskog razvoja. Za sada je, u kratkom vremenskom roku, osnovano nekoliko radnih grupa sa istim imenom, negde one funkcionišu kao lokalni socio-ekonomski saveti kao u Starom Gradu, Negotinu, Merošini, a negde su u procesu formiranja. To je u svakom slučaju veliki uspeh, pre svega članova Radne grupe, koja radi uz podršku Fondacije Konrad Adenauer.