Vesti

Formirani Radna grupa i Ekspertski tim za rodnu ravnopravnost

Da li je u Srbiji pre 100 godina postojao problem neravnopravnosti polova?
Da li taj problem postoji danas u svetu i u Evropi?
Da li su muškarci i žene u Srbiji danas u ravnopravnom položaju?
Ko donosi važne odluke u opštini?
Kakva je situacija u našim porodicama?
Da li se neko od nas susreo sa preprekom u životu samo zato što nije odgovarajućeg pola?
 

Mnogi od nas smatraju da odgovori na ova pitanja nužno pokreću na akciju. Pored mnogobrojnih aktivnosti i dokumenata na globalnom, evropskom, državnom i lokalnom nivou, i mi smo odlučili da se priključimo. Stalna konferencija gradova i opština u svojim dugoročnim strateškim dokumentima se obavezala na sprovođenje principa rodne ravnopravnosti, uvažavajući i promovišući time i Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti (koju smo uz dozvolu Evropskog saveta opština i regiona preveli i promovisali još od 2009. godine), ali i Zakon o ravnopravnosti polova (Sl. glasnik RS 104/2009), Nacionalnu strategiju za poboljšanje položaja žena i unapređenje rodne ravnopravnosti i druge relevante dokumente.

SKGO je osnovala međuodborsku Radnu grupu za rodnu ravnopravnost koja će biti nosilac aktivnosti na programskoj komponenti „Rodna ravnopravnost na lokalnom novu" u okviru programa „Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u procesu evropskih integracija" koji se sprovodi u partnerstvu sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona, a uz podršku Švedske međunarodne agencije za razvoj (SIDA). Pored sedmoro predstavnika opština, uključeno je još i petoro iskusnih lokalnih eksperata i ekspertkinja za lokalnu samoupravu i rodnu ravnopravnost, četvoro predstavnika stručne službe SKGO i jedna predstavnica Uprave za rodnu ravnopravnost.

Na prvom sastanku Radne grupe, održanom 22. juna u prostorijama SKGO, prisustvovali su gotovo svi njeni članovi i pokazali veliku rešenost da se ovim problemom bave u narednom periodu. Kako bi Radna grupa imala svu neophodnu podršku za ostvarivanje cilja unapređenja rodne ravnopravnosti u svim aktivnostima i politikama koje se kreiraju i sprovode na lokalnom nivu, SKGO je formirala i Ekspertski tim za rodnu ravnopravnost, koji broji četrnaestoro vrsnih eksperata i ekspertkinja za ovu oblast, naročito iskusnih u prožimanju principa rodne ravnopravnosti kroz rad u oblastima kao što su: budžet, energetska efikasnost, zaštita životne sredine, bezbednost i slično.

Prvi sastanak Ekspertskog tima održan je 23. juna, takođe u prostorijama SKGO, koji je kao i sastanak Radne grupe protekao u vrlo pozitivnoj atmosferi i i spremnosti da se doprinese ostvarivanju, za sve nas važnog cilja: da živimo u pravednijem društvu koje se na održiv način razvija.

Za više informacija, možete kontaktirati koordinatorku komponente Rozetu Aleksov, rozeta.aleksov@skgo.org.