Vesti

Uloga Komisije za planove u unapređenju sistema planiranja na lokalnom nivou

Okrugli sto na temu „Uloga komisija za planove u procesu planiranja u lokalnoj samoupravi - dosadašnja iskustva, izazovi i preporuke za unapređenje", u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština i Inženjerske komore Srbije, održan je u beogradskom hotelu „M" je u sredu, 4.jula 2012. godine.

Skup su uvodnim obraćanjima otvorili generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić i predsednik Matične sekcije urbanista Inženjerske komore Srbije Milorad Miladinović. Prisutne je pozdravio i pomoćnik ministra u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Nebojša Janjić. On je istakao da su Komisije za planove nadležne za artikulaciju javnog interesa u procesu planiranja na lokalnom nivou.

Stalna konferencija gradova i opština je sa saradnicima izradila Analizu rada komisija za planove koja je predstavljena na okruglom stolu. Predstavljen je pravni okvir za rad komisija, njihove osnovne nadležnosti, uloga u procesu izrade i usvajanja planova i slično. Drugi deo analize baziran je na rezultatima ankete sprovedene među članovima komisija za planove iz lokalnih samouprava i on govori o percepciji instituta komisija kao prvenstveno stručnog tela na kome se prelamaju pojedinačni interesi, pravila struke i interesi lokalne zajednice. Zapaženo je da svi ispitanici smatraju komisiju korisnim instrumentom, a rad u komisiji je mnogim lokalnim stručnjacima unapredio lična stručna znanja i iskustvo. Komisije su u manjim sredinama preuzele savetodavnu ulogu prilikom čestih izmena propisa, a u većim urbanim sredinama one vode računa o artikulaciji mnogobrojnih interesa aktera u procesu planiranja.

Predstavljeni su i rezultati ankete koju je sprovela Inženjerska komora Srbije o stepenu zadovoljnosti lokalnih zajednica angažmanom članova Komore u komisijama. Jedna od uočenih poteškoća u radu komisija svakako je isplata naknada za rad, pa je preporučeno da se iznađe jedinstveno rešenje kako bi svi članovi komisija bili adekvatno ngrađeni za svoj rad.

Nakon izlaganja iskustva u radu Komisije za planove grada Beograda i opštine Požega, izložene su preporuke kojima bi bilo moguće unaprediti rad i funkcionalnost komisija. Predloženo je umrežavanje komisija kroz uspostavljanje baze podataka o svim članovima, rad na usavršavanju članova komisija, kao i izrada smernica za odlučivanje, prvenstveno u odbrani javnog interesa.

U diskusiji u kojoj su učestvovali članovi Izvršnog odbora matične sekcije urbanista IKS, predstavnici gradova i opština i univerziteta, predloženo je da se rad komisija osavremeni uvođenjem elektronskih sednica, a da se jedinice lokalne samouprave preko SKGO podsete na svoje obaveze koje proističu iz izmena Zakona o planiranju i izgradnji, tj. da prilikom izmene sastava komisija za planova u njihove redove imenuju isključivo licencirane stručnjake. Time će se obezbediti kvalitet rada i odlučivanja ovih važnih tela i unaprediti proces planiranja u lokalnim zajednicama u Srbiji.