Vesti

Otvoreno prijavljivanje elektronskim putem za manifestaciju Otvoreni dani u Briselu

Otvoreni dani - OPEN DAYS pod nazivom "Evropski regioni i gradovi: nosioci promena" (vebsajt http://ec.europa.eu/regional_policy/conferences/od2012/index.cfm ) 10. put po redu biće organizovani u Briselu, u periodu od 8. do 11. oktobra 2012. godine. Organizatori skupa su Komitet regiona EU i Generalni direktorat Evropske komisije za regionalnu politiku, uz partnerstvo Komiteta za regionalnu politiku Evropskog parlamenta, Kipra kao predsedavajućeg Evropske unije, kao i drugih direktorata Evropske komisije.

Otvoreni dani predstavljaju skup posvećen razmeni znanja i iskustva lokalnih i regionalnih vlasti na nivou Evrope o temama grupisanim u 3 prioriteta:

  • Mudar i održivi razvoj za sve - doprinos kohezione politike mudrom, održivom i inkluzivnom razvoju;
  • Teritorijalna saradnja - prednost za Evropu - upotreba saradnje kao sredstva regionalnog razvoja i bolja upotreba regionalnog potencijala, dodatna vrednost saradnje kroz programe saradnje i regionalne programe, Evropsku grupu za teritorijalnu saradnju (EGTC) i makro-regionalne strategije; 
  • Ostvarenje rezultata - ključna dostignuća evropske kohezione politike, primena ciljeva novog regulatornog okvira koji je predložila Evropska komisija za period 2014-2020. Ovi prioriteti će se razmatrati u okviru seminara, radionica, okruglih stolova. U manifestaciji učestvuje 169 regiona i 50 gradova grupisanih u 24 regionalna partnerstva, od kojih svako organizuje radionicu u Briselu i događaje u svojoj lokalnoj zajednici. Iz Srbije u regionalnim partnerstvima učestvuju AP Vojvodina, okrug Toplica-Nišava -Pirot, kao i okrug Šumadija-Pomoravlje.

Skup je namenjen predstavnicima institucija EU, lokalnih i regionalnih vlasti na nivou Evrope, stručnjacima za navedena pitanja, predstavnicima privrednog sektora, udruženja i asocijacija na nivou Evrope, medija i dr. Učešće na skupu je besplatno za sve učesnike.

Prijavljivanje učešća elektronskim putem je omogućeno posredstvom internet prezentacije skupa.
(Link za prijavljivanje http://ec.europa.eu/regional_policy/conferences/od2012/register.cfm )

S obzirom na broj učesnika, potrebno je da se što pre rezerviše smeštaj u Briselu (Link za rezervaciju www.resotel.be/opendays2012 )

Molimo vas da informaciju o prijavi pošaljete i Službi za evropske integracije SKGO na dole navedene kontakte.

Za više informacija o skupu možete kontaktirati Službu SKGO za evropske integracije i međunarodnu saradnju: Aleksandra Milić, šef Službe, e-mail: aleksandra.milic@skgo.org , ili Milena Vojinović, saradnica za bratimljenje, e-mail: milena.vojinovic@skgo.org ili direktno Sekretarijat Konferencije OPEN DAYS 2012, e-mail: contact@opendays.eu - telefon: +32(0)2 502 06 15.