Vesti

Nemačka razvojna saradnja sa Srbijom

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH je organizacija Savezne Republike Nemačke koja, po zahtevu Vlade, sprovodi projekte u različitim sektorima od opšteg društvenog značaja usmerenim ka postizanju održivog razvoja. U Srbiji GIZ podžava reformske procese na njenom putu pristupanja Evropskoj uniji.

GIZ u Srbiji sprovodi trenutno 12 projekata u sektoru pravnih reformi, ekonomije i finansija, obrazovanja i omladine, energetske efikasnosti, komunalnih pitanja i zaštite životne sredine. 

Najveća bilateralna finansijska pomoć Srbiji stiže iz Nemačke. Od 2000. godine Srbija je dobila pomoć u visini od 1,2 milijarde evra, a samo u 2011. godini preko 230 miliona evra. Veoma mali broj zemalja od Nemačke prima veću pomoć po glavi stanovnika. Srbija se u tom pogledu nalazi na sedmom mestu od svih zemalja u svetu.





 Konkurs za opštine do 30.000 stanovnika 

IMPACT - Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštinama 

GIZ projekat „IMPACT - Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u Srbiji" nastao je na osnovu rezultata projekta „Jačanje lokalne samouprave" i sprovodi se u saradnji sa glavnim partnerom projekta, Ministarstvom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Projekat ima za cilj poboljšavanje sposobnosti izabranih opština u pružanju usluga u sektoru otpadnih voda i otpada prema zakonodavstvu u oblasti zaštite životne sredine, usklađenim sa direktivama EU.

Važni partneri projekta su i Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije, Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije, Stalna konferencija gradova i opština i Mreža nulte emisije.

Projekat se sprovodi u dve faze u trajanju od po tri godine (2012/2017), a planirani budžet iznosi do 5 miliona evra.
IMPACT projekat će sarađivati sa 5 opština do 30.000 stanovnika. Kriterijumi za izbor opština definisani su sredinom juna na zajedničkoj radionici sa partnerima projekta. Najpre će biti izabrano 15 opština, koje će tokom tromesečne obuke imati priliku da pokažu sposobnost i zainteresovanost da slede osnovni koncept IMPACT projekta baziranog na nultoj emisiji i cirkularnoj ekonomiji. Projekat će se koncentrisati na primenu inovativnih i ekonomski isplativih rešenja koja proizilaze iz prirodnog principa kruženja materije i energije sa ciljem korišćenja lokalnih resursa kao potencijala za razvoj privrede i očuvanja životne sredine.  

Javni poziv za učešće na konkursu za izbor opština biće objavljen preko Stalne konferencije gradova i opština. IMPACT poziva sve opštine u Srbiji do 30.000 stanovnika da učestvuju na konkursu kako bi zajedno sa GIZ doprineli održivom razvoju u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama. 

Kontakt:
Klaus Schmidt, vođa projekta
011 33 44 332
impact@giz.de





Podrška reformi sistema javnih finansija u Srbiji 

Već šest godina GIZ pruža podršku Vladi Republike Srbije u reformi sistema javnih finansija. Ova podrška je naročito potrebna u primeni Zakona o finansiranju lokalnih samouprava i pri prenošenju nadležnosti za prikupljanje poreza na imovinu sa centralnog na lokalni nivo.

Redovni prihodi od poreza na imovinu doprinose finansijskom jačanju i većoj samostalnosti opština. Uslov da prihodi od poreza na imovinu budu stabilni i fiskalno značajniji predstavlja i dobra i ažurirana baza podataka o imovini poreskih obveznika. To podrazumeva ispravne podatke u poreskim prijavama i registrovanje do sada neregistrovanih poreskih obveznika i objekata.

GIZ projekat „Podrška reformi sistema javnih finansija u Srbiji" je u 2011. godini podržao 11 opština (Babušnica, Krupanj, Knjaževac, Malo Crniće, Merošina, Nova Crnja, Rača, Svrljig, Žitište, Aleksandrovac, Prijepolje i Dimitrovgrad). Podrška se odnosila na unapređenje evidencije poreskih obveznika, kroz ažuriranje i proširenje baza obveznika poreza na imovinu. Za te potrebe GIZ je obezbedio zarade za 55 saradnika za rad na terenu, lica sa liste nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje. Za 3 meseca prikupljeno je više od 40 000 poreskih prijava (oko 53% ukupnog broja postojećih poreskih prijava), pa se u ovim opštinama očekuje značajni rast prihoda od poreza na imovinu.
Nedavno je potpisan Memorandum o saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, pa će i ove godine jednom broju nezaposlenih lica privremeno biti obezbeđena zarada, tako da će u Beloj Palanci, Golubcu, Kuršumliji, Malom Zvorniku, Ražnju, Trgovištu, Vladičinom Hanu, Žagubici, Sečnju, Gadžinom Hanu, Irigu i Aleksincu biti dodatno angažovana lica koja će raditi na poslovima unapređenja evidencije poreskih obveznika. 

Kontakt:
Jasmin Hoericke, vođa projekta
011 33 49 129
jasmin.hoericke@giz.de