Vesti

Municipalne obveznice – prilika za lokalni razvoj

Stalna konferencija gradova i opština i Centar za Javno-privatno partnerstvo, upravljanje projektima i razvoj akcionarstva Privredne komore Beograda organizovali su 18. jula 2012. godine okrugli sto na temu „Municipalne obveznice - prilika za lokalni razvoj".

Okrugli sto bio je namenjen gradovima, opštinama i gradskim opštinama, privrednim društvima i ostalim zainteresovanim stranama. Prisutnu su imali priliku da se upoznaju sa dosadašnjim dostignućima u ovoj oblasti i da se informišu o mogućnostima koje se pružaju korišćenjem ovih finansijskih instrumenata. Takođe okrugli sto je namenjen i privrednim društvima koji bi kao potencijalni investitori imali priliku da se upoznaju sa prednostima municipalnih obveznica kao izvora finansiranja kapitalnih projekata, vrstama, prednostima, ograničenjima i modelima emitovanja, procedurama trgovanja hartijama od vrednosti i sl. Na skupu su predstavljena iskustva gradova Pančeva i Novog Sada, kao primera dobre prakse u oblasti emitovanja municipalnih obveznica. Kao primer konkurentnosti finansijskih instrumenata u finansiranju lokalnih projekata, predstavljeno je iskustvo grada Užica koji je ušao u proceduru izdavanja obveznica, ali je zbog povoljnijeg bankarskog kredita odustao od emisije.

Nakon uvodnog obraćanja Đorđa Staničića, generalnog sekretara SKGO i dr Milana Jankovića, predsednika Privredne komore Beograda, prisutnima su se obratili i Aleksandar Bućić, pomoćnik generalnog sekretara SKGO za oblast finansija, dr Zoran Ćirović, predsednik Komisije za hartije od vrednosti, Slaviša Vuković sa Beogradske berze, Klaus Rihter, direktor MSP IPA 2007 programa koji finansira Evropska unija kao i Vladimir Pavlović i Milan Marinković, konsultanti MSP IPA 2007 programa koji su direktno radili sa lokalnim samoupravama na izdavanju obveznica.

Zaključci sa skupa >>>