Godišnji kalendar

Septembar

Sednica Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije i Odbora za komunalne delatnosti i energetiku

Zajednička sednica Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije i Odbora za komunalne delatnosti i energetiku SKGO biće održana 16. septembra 2019. godine, u prostorijama SKGO (Ulica Makedonska 22, u sali na 8. spratu), sa početkom u 11 časova.

Osnovna tema sednice je Pregovaračka pozicija Srbije za Poglavlje 27, odnosno izazovi koje proces pridruživanja Evropskoj uniji stavlja pred gradove i opštine u Srbiji, u pogledu dostizanja standarda koje treba ispuniti u oblasti zaštite životne sredine.

Kroz proces izrade samog dokumenta prepoznati su prioritetni sektori u okviru oblasti zaštite životne sredina, sektor vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda i sektor upravljanja otpadom, za čije će unapređenje do nivoa evropskih standarda Srbija morati da uloži značajna finansijska sredstva, ali i unapredi kapacitete pre svega na nivou jedinica lokalne samouprave, u čijoj nadležnosti su pomenuti sektori. Iako će Srbija za usklađivanje u ovim sektorima tražiti odlaganje do maksimalno mogućeg roka, neophodno je napraviti višegodišnji plan ulaganja u objekte infrastrukture u sektorima vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda i upravljanja otpadom, koji moraju podržati svi nivoi vlasti, uz maksimalno korišćenje međunarodne investicione pomoći.

Predlog dnevnog reda.pdf

Zrenjanin - Radionica o programskom i kapitalnom budžetiranju i pripremi odluka o budžetu za 2020. godinu

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 16. septembra do 9. oktobra 2019. godine organizuje 12 regionalnih radionica za podršku gradovima, opštinama i gradskim opštinama u programskom i kapitalnom budžetiranju i pripremi odluka o budžetu za 2020. godinu. Organizacija radionica realizuje se u okviru pete faze Programa Exchange, koji finansira Evropska unija, a realizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Ministarstvom finansija i SKGO.

Skup će biti održan 19.9.2019. godine, u Zrenjaninu, u Gradskoj kući (skupštinska sala, Trg slobode 10, sa početkom u 11 časova), za sledeće gradove i opštine: Zrenjanin, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Sečanj, Kikinda, Plandište, Opovo, Kovačica, Alibunar, Vršac, Bela Crkva, Pančevo i Kovin.

Učesnicima radionica biće ukazano na unapređenja koja su uočena kao neophodna radi doslednije i kvalitetnije primene budžetskih klasifikacija, a na osnovu analize odluka o budžetu LS, nalaza Državne revizorske institucije i preporuka zasnovanih na iskustvu rada sa pilot JLS u okviru Programa Exchange 5. Učesnicima radionice biće predstavljen i Zakon o planskom sistemu kao i podzakonski akti koji unose značajne promene u procese planiranja LS. Takođe, u okviru radionica biće predstavljena Uredba za upravljanje kapitalnim projektima usvojena u julu 2019. godine, odnosno novine koje donosi u primeni od 2020. godine kada je u pitanju planiranje javnih investicija. Pored toga, kao i u prethodna tri ciklusa programskog budžetiranja, LS će na raspolaganju imati i dodatne pomoćne i instruktivne materijale, a ovoga puta, između ostalog, fokus će biti na organizaciji procesa javne rasprave u okviru pripreme odluke o budžetu LS.

Planiran je obuhvat od 100 učesnika po radionici i to prema sledećoj preporučenoj raspodeli - 10 učesnika iz gradova i 5 iz opština/gradskih opština.

Kontakt osoba za dodatne informacije: Nina Čehov (nina.cehov@skgo.org)

Dnevni red.docx