Godišnji kalendar

Septembar

Sednica Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije

Treća sednica Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije biće održana 7. septembra 2018. godine, u prostorijama Regionalnog centra za obuku pripadnika civilne zaštite u selu Rudno, sa početkom u 10 časova.

Za sednicu se predlaže sledeći dnevni red:

  1. Usvajanje zapisnika sa 2. sednice
  2. Napredak u pripremi pregovaračke pozicije za Poglavlje 27 – životna sredina i klima
  3. Primena novih odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi – osnivanje Zajedničke uprave za vanredne situacije na regionalnom nivou
  4. Svetski dan čišćenja – 15. septembar – podrška i uključivanje u akciju
  5. Dan bez automobila u gradovima i opštinama Srbije – evropska nedelja mobilnosti
  6. Razno

U radu sednice učestvovaće Ivan Karić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine i šef Tima za  izradu pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, koji će članove Odbora informisati o ostvarenim rezultatima u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Dnevni red sednice Odbora ZŽS i VS.doc


Evropska nedelja mobilnosti

Stalna konferencija gradova i opština će u okviru Evropske nedelje mobilnosti organizovati akciju „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“. U tom smislu, pozivamo predsednike opština i gradonačelnike da ličnim primerom podrže akciju tako što će u petak, 21. septembra na posao doći bez automobila (pešice, javnim prevozom, biciklom). Ukoliko želite da se pridružite akciji lično ili sa svojim saradnicima, molimo Vas da nas kontaktirate kako bi Vaš doprinos akciji bio dokumentovan i medijski propraćen.

Za više informacija u vezi obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti možete se obratiti Klari Danilović, savetnici za oblast urbanizma i stanovanja (klara.danilovic@skgo.org, 011/7357-906), Aleksandri Vukmirović, šefu Službe ili Ivanu Božoviću, savetniku u Službi za evropske integracije i međunarodnu saradnju (euintegracije@skgo.org). 

Predsedništvo SKGO

Na sednici Predsedništva biće potpisan Ugovor o nastavku saradnje povodom početka nove faze podrške Stalnoj konferenciji gradova i opština kroz projekat “Institucionalna podrška SKGO – treća faza“, koji finansijski podržava Vlada Švajcarske Konfederacije.

Ceremonija potpisivanja Ugovora o sprovođenju projekta, koji predstavlja podršku Švajcarske Vlade u oblasti upravljanja, biće održana u sredu, 19. septembra 2018. godine, u prostorijama SKGO (Makedonska 22/8), sa početkom u 13 časova.

Ugovor vredan 3,1 miliona evra, potpisaće  Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju i Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO.

Zahvaljujući saradnji sa Švajcarskom Vladom, SKGO je mesto gde lokalne vlasti imaju priliku i mogućnost da iskažu poteškoće sa kojima se susreću, vode direktan dijalog sa ministarstvima, ali i da dobiju konkretnu podršku da usvojeni zakon ili politiku primene u praksi. Podrška lokalnoj samoupravi ogleda se u pružanju redovne savetodavne pomoći, održavanju besplatnih obuka, pripremi modela lokalnih akata, a do sada je, pripremljeno i distribuirano više od 20 vodiča i drugih instruktivnih materijala za službenike i donosioce odluka.

Švajcarska Vlada je do sada, kroz saradnju sa Stalnom konferencijom gradova i opština podržala razvoj gradova i opština sa više od devet miliona evra.

Nakon potpisivanja Ugovora, članovi Predsedništva biće upoznati sa pripremljenim modelima lokalnih akata koji su pripremljeni u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, sa objavljenim pozivom za podnošenje prijava za pakete podrške, kao i sa Predlogom odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju predloga SKGO za imenovanje članova i zamenike članova delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

Dnevni red sednice Predsednistva.pdf

Oktobar

Međunarodni sajmovi: Energetika, EcoFair i 112 EXPO

Beogradski sajam u periodu od 2. do 5. oktobra 2018. godine organizuje: 14. Međunarodni sajam Energetika (3-5. oktobar), 15. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa - EcoFair (3-5. oktobar)  i 41. Međunarodni sajam vanrednih situacija 112 EXPO (2-5. oktobar). Ova multidisciplinarna manifestacija obradiće najvažnije teme današnjice:  ENERGIJA, ENERGETSKA EFIKASNOST, EKOLOGIJA - ŽIVOTNA SREDINA, UPRAVLJANJE PAMETNIM GRADOVIMA  i UPRAVLJANJE VANREDNIM SITUACIJAMA. Sajmovi će predstaviti ove tri celine pod sloganom NOVA ENERGIJA - PAMETNI GRADOVI u halama 1 i 2 Beogradskog sajma.

Pozivno pismo >>> 

Nacrt programa ENERGETIKA - ECOFAIR 2018 >>>

Nacrt programa 112 EXPO >>>