Vesti

Održan drugi Globalni forum lokalnih vlasti

Drugi Globalni forum lokalnih vlasti održan je u Sevilji, Španija, u periodu od 24. do 26. januara 2019. godine, u organizaciji grada Sevilje i uz podršku Ujedinjenjih nacija.

Forum predstavlja inicijativu koja okuplja predstavnike lokalnih vlasti širom sveta, a glavni cilj je da se razmotre i analiziraju veliki globalni izazovi koji će nam omogućiti da, putem inkluzivnog i održivog razvoja, napredujemo ekonomski, socijalno i ekološki. To je mesto gde se osvetljava uloga gradova kao rešenja umesto problema generatora. Istovremeno, to je prostor za fokusiranje na transformacione procese, usmerene na gradove i pametne destinacije, uzimajući u obzir ključne elemente kao što su upravljanje, socijalna kohezija, urbanističko planiranje i mobilnost, upravljanje javnim uslugama, održivost i energija.

Forum je takodje inspirativno okruženje za upoznavanje, učenje i deljenje različitih iskustava, umrežavanje različitih nivoa vlasti u zajedničkoj misiji u cilju iznalaženja rešenja za velike globalne izazove na Zemlji, kao što su: okončanje ekstremnog siromaštva, borba protiv nejednakosti i nepravde i predlaganje rešenja za klimatske promene.

Jedan od ciljeva Foruma je da se postignu sporazumi između lokalnih vlasti ma osnovu kojih će se raditi na napretku u ispunjavanju 17 ciljeva održivog razvoja (SDGs), uključenih u novu urbanu agendu UN 2030, potpisanu u Ekvadoru u oktobru 2016. godine, kako bi se osigurao održivi socijalni i ekonomski napredak širom sveta.

Na poziv gradonačelnika Sevilje g. Huan Espadas Sehasa, uz tehničku podršku SKGO i Ambasade Republike Srbije u Madridu, predstavnici gradova Sombor i Novi Sad učestvovali su u drugom Globalnom forumu lokalnih vlasti. Grad Sombor predstavljali su gradonačelnica Dušanka Golubović i pomoćnik gradonačelnice za oblast kulture i informisanja Branislav Svorcan, dok su ispred grada Novog Sada na Forumu učestvovali predsednik Skupštine Grada Zdravko Jelušić i  pomoćnik šefa Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Zoran Ivošević.

Na forumu su učestvovale delegacije iz 170 gradova, sa preko 1.300 učesnika iz 40 zemalja sveta.

Forum su otvorili gradonačelnik Sevilje Huan Espadas Sehas i potpredsednica vlade Španije Karmen Kalvo. Tokom tri dana trajanja foruma u fokusu su bile tri teme: pametni gradovi, turizam i održivost. Razgovaralo se o obrazovanju, socijalnoj integraciji, inovacijama koje se primenjuju u zapošljavanju i odgovornosti kompanija u ovim oblastima.

Ovom prilikom potpisan je Memorandum o razumevanju između grada Sevilje i grada Sombora. Memorandumom je ustanovljena dobra volja za saradnju između gradova u oblasti kulture, turizma, obrazovanja, nauke i tehnologije. Dogovorena je i razmena iskustava u podizanju kapaciteta ljudskih resursa, zaštiti životne sredine, kao i u ostalim oblastima koje gradovi utvrde. Pored toga, gradovi će uspostaviti međusobne kontakte i nastojati da iskoriste prakse i znanja druge strane u sopstvenom razvoju i funkcionisanju.

Memorandum je potpisan u Gradskoj kući grada Sevilje, a pored Sombora ovaj dokument su potpisali i predstavnici trideset gradova iz Argentine, Meksika, Ruske Federacije, Kolumbije, Brazila,  Portugalije, SAD, itd, formirajući mrežu od 77 gradova širom sveta koji su potpisali memorandume.

Kralj Španije Felipe VI se takodje obratio učesnicima na glavnoj ceremoniji i pozdravio ovu manifestaciju koju vidi kao kontinuiranu inicijativu koja gradi mostove i dijalog u cilju poboljšanja života u gradovima.

Više informacija o Globalnom forumu na linku http://forodegobiernoslocalessevilla.com/en/edition-2019/

Foto galerija -   http://forodegobiernoslocalessevilla.com/en/press/