Vesti

Predstavljen Dobrovoljni nacionalni izveštaj o primeni Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine

Dobrovoljni nacionalni izveštaj Republike Srbije o primeni Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine, predstavljen je 17. jula 2019. godine, na Političkom forumu na visokom nivou u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku. Izveštaj je sačinila Međuresorna radna grupa za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine, uz poseban doprinos užeg radnog tela koje čine Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo za evropske integracije, Republički zavod za statistiku i Republički sekretarijat za javne politike, uz predsedavanje ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

Izrada Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja bio je proces koji je obuhvatio međusobnu saradnju, deljenje iskustava, izazova i primera dobre prakse između državnih organa vlasti, jedinica lokalne samouprave, organizacija civilnog društva, privrednih aktera, akademske zajednice, međunarodnih organizacija i ostalih partnera, u cilju što bržeg dostizanja Ciljeva održivog razvoja za svakoga i svuda u Republici Srbiji.

Izveštaj daje korisne smernice u daljem procesu implementacije Agende 2030 i njenog povezivanja sa poglavljima u pretpristupnim pregovorima sa EU, odnosno prilagođavanja nacionalnim prioritetima. Pristupanje Evropskoj uniji je prioritet Srbije, tako da sprovođenje reformi s ciljem ispunjavanja kriterijuma za pristupanje Evropskoj uniji, značajno doprinosi ostvarenju Ciljeva održivog razvoja.

Preuzmite Izveštaj: Dobrovoljni nacionalni izvestaj Republike Srbije o sprovodjenju Agende 2030 za odrzivi razvoj.pdf