Vesti

Obuka za grantiste

Za prvih 18 gradova i opština (od ukupno 36, koliko ih je dobilo sredstva iz grant šeme), Stalna konferencija gradova i opština je 7-8. oktobra 2019. godine organizovala dvodnevnu obuku za sprovođenje projekata grant šeme. Grantovi su obezbeđeni iz sredstava Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija, u okviru kojeg je organizovana i prva od dve dvodnevne obuke.

Obuka je obuhvatila mnogobrojne teme kako bi proces implementacije aktivnosti tekao neometano, a između ostalog na obuci je bilo reči o finansijskom upravljanju projektom, izveštavanju, promociji projekata,  nabavkama u skladu sa pravilima EU.

Grant šema podržava projekte koji imaju za cilj jačanje položaja romske populacije u lokalnim zajednicama, kroz implementaciju prioritetnih nacionalnih i lokalnih strateških mera u oblasti zapošljavanja, borbe protiv diskriminacije i promocije ravnopravnosti romske populacije.

U okviru Partije 1: Inicijativa za aktivno zapošljavanje romskog stanovništva, predviđena sredstava u iznosu od 1,4 miliona evra za zapošljavanje romskog stanovništva dodeljena su sledećim lokalnim samoupravama: Zemun, Stari grad, Odžaci, Bač, Vranje, Novi Sad, Smederevo, Vladičin Han, Požarevac, Niš, Novi Pazar, Veliko Gradište, Vršac, Opovo, Novi Beograd, Valjevo, Vrnjačka Banja, Apatin, Bela Palanka, Požega, Crveni Krst - Niš, Kraljevo, Zvezdara i Žabalj.

U okviru Partije 2: Borba protiv diskriminacije i promovisanje ravnopravnosti romskog stanovništva, predviđena sredstva u iznosu od 600 000 evra za projekte koji podržavaju borbu protiv diskriminacije i unapređuju ravnopravnost romskog stanovništva dodeljena su sledećim lokalnim samoupravama: Pirot, Kragujevac, Koceljeva, Prokuplje, Šabac, Bor, Doljevac, Bačka Palanka, Novi Sad, Lebane, Smederevska Palanka i Subotica.

Još jedna dvodnevna obuka za preostalih 16 gradova i opština koje su dobile grant za sprovođenje aktivnosti biće organizovana u Beogradu, u periodu 14-15. oktobar.