Vesti

Održano 37. Plenarno zasedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti u Strazburu – 70. godina Saveta Evrope

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope održao je 37. Plenarno zasedanje u periodu 27-31. oktobar 2019. godine u Strazburu. Opšta tema jesenjeg Plenarnog zasedanja bila je „Gradonačelnici čuvari demokratije“. Na zasedanju je učestvovala delegacija Republike Srbije u sastavu: Jelena Trifunović, član u Veću lokalnih vlasti (predsednica opštine Svrljig), Saša Paunović, član u Veću lokalnih vlasti i zamenik šefa Delegacije (predsednik opštine Paraćin), Minja Obradović, član u Veću lokalnih vlasti (članica Gradskog veća grada Kragujevca), Robert Fejstamer, član u Veću lokalnih vlasti (predsednik opštine Kanjiža), Matija Kovač, član u Veću regiona (poslanik u Skupštini AP Vojvodine), Draginja Vlk, član u Veću regiona (odbornica Skupštine grada Beograda) i Dušica Davidović, zamenica člana u Veću regiona (odbornica Skupštine grada Niša).

Debate na Plenarnoj sednici bile su fokusirane na teme poput: pametni gradovi i sajber bezbednost, radni uslovi lokalnih izabranih predstavnika, pravedna raspodelu poreza u prekograničnim oblastima, upotreba jezika od strane lokalnih i regionalnih vlasti i zaštita interno raseljenih lica, kao i regionalne dimenzije budućnosti Evrope i Principe Venecijanske komisije o zaštiti i unapređenju institucije ombudsmana. Delegati su takođe razmatrali reviziju „Kodeksa dobre prakse za učešće građana u procesu donošenja odluka“ koji je pripremila zajednička radna grupa sastavljena od članova Konferencije INGO-a (Internacionalne nevladine organizacije) Saveta Evrope i Kongresa.

U sklopu svojih aktivnosti monitoringa, Kongres je usvojio dva izveštaja o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Ruskoj Federaciji i Bosni i Hercegovini, kao i izveštaj o posmatranju lokalnih izbora u Turskoj (31. marta 2019. godine), uključujući ponavljanje izbora za gradonačelnika u Istanbulu 23. juna 2019. godine.

Republici Tunis dodeljen je status partnera Lokalne demokratije

Ivan Malenica, ministar državne uprave Republike Hrvatske i Karolina Darias San Sebastian, većnica Vlade Kanarskih ostrva, Španija, govorili su o ulozi regiona u sprovođenju ciljeva održivog razvoja Agende 2030. Pored toga, u okviru institucionalnog dijaloga, članovima Kongresa obratili su se generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić, kao i predsednica Parlamentarne skupštine Lilian Mauri-Paskije.

Članovi delegacije Republike Srbije Matija Kovač i Draginja Vlk, kao i zamenica člana Dušica Davidović, imali su svoja izlaganja u okviru Plenarnog zasedanja. U okviru debate o Izveštaju o ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u zaštiti interno raseljenih lica, Dušica Davidović je pokrenula pitanje uključivanja civilnog sektora u rešavanje problema interno raseljenih lica, naročito u kontekstu rodne ravnopravnosti.

Takođe, u okviru rasprave o Izveštaju o stanju lokalne i regionalne demokratije u Bosni i Hercegovini, Matija Kovač je izneo primer primene Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima u Vojvodini, podržao preporuke Izveštaja u tom kontekstu i izneo potrebu daljeg fokusiranja na oblasti u kojima se ona primenjuje. Draginja Vlk je podržala brisanje dela Izveštaja koji se odnosi na istorijske okolnosti nastanka sukoba u BiH, a koji ne pomaže procesu pomirenja u regionu.

Mladi delegati iz 39 država članica predstavili su lokalne projekte koje su preduzele njihove lokalne vlasti. Ova inicijativa deo je operacije „Politika podmlađivanja“, koju je Kongres pokrenuo 2014. godine radi podsticanja učešća mladih: mladi delegati pozvani su da učestvuju u raspravama tokom sednica i sastanaka odbora.

Pored toga, svečano je obeležena 70. godišnjica Saveta Evrope, u kojoj su učestvovali predsednik Kongresa, predsednik Veća lokalnih vlasti i predsednik Veća regiona, kao i predsednici političkih grupa Kongresa.

Sastanci političkih grupa Kongresa održali su se 28. oktobra 2019. godine, dok su se sastanci komiteta održali dan kasnije.

Više informacija o 37. Plenarnom zasedanju, kao i usvojene dokumente možete naći na linku https://www.coe.int/en/web/congress/37th-session