Vesti

U Smederevu predstavljen projekat „Upravljanje imovinom za buduće korisnike“

U Smederevu je 28. januara predstavljen projekat „Upravljanje imovinom za buduće korisnike“ koji se realizuje u okviru grant šeme Programa Exchange 5, koji finansira Evropska unija. Projekat realizuje grad Smederevo u partnerstvu sa opštinama Žabari i Malo Crniće. Vrednost projekta je 174.500 evra, a cilj je jačanje kapaciteta za bolje upravljanje imovinom i uspešniji lokalni ekonomski razvoj.

„Glavni posao lokalnih samouprava je da odvoje javnu od privatne imovine, a onda da svim korisnicima obezbede odgovarajuće usluge“, naglasio je dr Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. On je istakao značaj popisa u cilju znatno kvalitetnije brige o imovini lokalne samouprave, koja će na ovaj način obezbediti njeno stavljanje u funkciju razvoja.

„Republika Srbija se sprema da lokalnim samoupravama u narednom investicionom ciklusu pomogne, ali je neophodno da oko svega ono što se tiče dozvola, uređenja prostora i vlasništva, odgovornost preuzme lokalna administracija“, rekao je Bošnjak.

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović je izjavila da će u narednom periodu oko 4000 objekata biti uknjiženo u vlasništvo Grada, čime će biti uvećana vrednost imovine lokalne samouprave. „Na taj način ćemo biti u prilici da se brinemo o tim objektima, kako putevima i infrastrukturi, tako i o zgradama, ali i da konkurišemo za dobijanje sredstava iz različitih fondova za njihovo održavanje“, naglasila je Avramović.

Gradonačelnica Avramović se zahvalila Evropskoj uniji, Ministarstvu državne samouprave i lokalne samouprave i Stalnoj konferenciji gradova i opština na podršci u realizaciji projekta, u okviru koga je nabavljena IT oprema, neophodan softver, ali i organizovana edukacija za zaposlene u gradskoj upravi kako bi posao popisa kvalitetno završili.

Mališa Antonijević, predsednik opštine Malo Crniće istakao je značaj projekta, i da će njegovom realizacijom opština konačno ima pravi uvid u strukturu imovine kojom raspolaže i stvoriti uslove za domaćinsko poslovanje.

Menadžerka Programa Exchange 5 ispred SKGO kao partnera u sprovođenju grant šeme Milena Radomirović, ukazala je da oblast upravljanja javnom imovinom, i to prvo sprovođenje kompletnog popisa i upisa jedinica imovine, a zatim i odlučivanje o raspolaganju imovinom LS, predstavlja jedan od preduslova lokalnog ekonomskog razvoja.

„Iako nisu naročito vidljive, aktivnosti u ovom domenu izrazito su zahtevne za lokalnu administraciju, a i srazmerno tome značajne kako za unapređenje postojećeg  investicionog ambijenta, tako i za perspektivu budućeg korišćenja evropskih strukturnih i investicionih fondova“, izjavila je Radomirović.

Projekat „Upravljanje imovinom za buduće korisnike“ se realizuje u okviru Programa Exchange 5, koji finansira Evropska unija iz alokacije za IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) kao implementacionim partnerom. Telo za ugovaranje svih projekata grant šeme je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).