Vesti

Kruševac među finalistima za nagradu povodom Evropske nedelje mobilnosti

Evropska komisija objavila je spisak finalista u konkurenciji za nagrade povodom prošlogodišnje Evropske nedelje mobilnosti (ENM).

Grad Kruševac se, u kategoriji većih gradova - preko 50.000 stanovnika, našao u finalu kao jedan od tri najbolja grada iz Evrope u konkurenciji za ovogodišnju nagradu. Osim Kruševca, u kategoriji većih gradova finalisti su još i Retimno (Grčka) i Vroclav (Poljska), dok su u kategoriji manjih gradova finalisti Alfadenga de Fe iz Portugalije, Karditsa (Grčka) i Paide (Estonija).

Ovo prestižno priznanje Kruševac dobija zbog izuzetnog zalaganja prilikom organizacije i sprovođenja Evropske nedelje mobilnosti 16 – 22. septembra 2019. godine. Žiri za odabir kandidata za nagrade bio je impresioniran širinom programa koji je Kruševac organizovao, a koji je podrazumevao uključivanje velikog broja građana, dizajniranje javnih prostora, ukidanje parking mesta i kreiranje novih zelenih površina.

Kruševac je već prepoznat na nacionalnom nivou kao grad koji je prvi pripremio i usvojio Plan održive urbane mobilnosti, na osnovu koga sprovodi brojne aktivnosti i unapređenja u saobraćaju u gradu. Tokom prošle godine, u gradu su obeležene biciklističke trake, unapređeno je informisanje građana o javnom prevozu a u toku je i postavljanje digitalnog brojača biciklista.

Manifestaciju ENM je prošle godine obeležilo ukupno 22 grada i opštine u Srbiji, a 5 gradova i opština  kandidovalo se za nagradu. Ulazak grada Kruševca u finale Evropske nagrade biće podstrek i drugim lokalnim samoupravama da se uključe u obeležavanje ove manifestacije i ove godine u septembru.

Dobitnik nagrade biće poznat 30. marta 2020. godine kada će i biti uručena priznanja na svečanosti u Briselu, koju organizuje Evropska komisija.

Stalna konferencija gradova i opština, kao nacionalni koordinator Evropske nedelje mobilnosti, čestita gradu Kruševcu na nominaciji i poziva sve ostale lokalne samouprave da uzmu učešće u ovoj značajnoj manifestaciji.