Vesti

Uspešno završen pilot projekat „Unapređenje održive urbane mobilnosti u Kruševcu“

Postavljanjem digitalnog brojača biciklističkog saobraćaja sa displejem u Aerodomskoj ulici u Kruševcu završena je realizacija pilot projekta „Unapređenje održive urbane mobilnosti u Kruševcu“. Pilot projekat je sprovela SKGO sredstvima Otvorenog regionalnog fonda za energetsku efikasnost u jugoistočnoj Evropi (GIZ ORF EE).

Pilot projekat je sprovođen od septembra 2019. godine i obuhvatio je nekoliko aktivnosti koje su imale za cilj sprovođenje mera iz Plana održive urbane mibilnosti Kruševca koji je usvojen 2017. godine kao prvi plan takve vrste u Srbiji.

Pilot projekat je podrazumevao obeležavanje biciklističkih traka u dužini od oko 1300 m u Aerodromskoj ulici u Kruševcu, kao i postavljanje digitalnog brojača biciklističkog saobraćaja sa displejem u istoj ulici. Cilj ove aktivnosti je unapređenje položaja i vidljivostii biciklista kao učesnika u saobraćaju u ovom gradu.

Pored unapređenja biciklističkog saobraćaja, pilot projekat je podrazumevao i unapređenje informisanosti građana Kruševca o javnom gradskom prevozu. Na oko 30 stajališta gradskog prevoza u Kruševcu postavljene su nove mape i redovi vožnji gradskih autobuskih linija.

U okviru pilot projekta podržano je i održavanje Evropske nedelje mobilnosti, a  izvršeno je i snimanje aktivnosti tokom manifestacije, nakon čega je pripremljen  promotivni video materijal. Sve ovo doprinelo je da se grad Kruševac nađe među tri finalista za prestižnu nagradu Evropske komisije za organizovanje Evropske nedelje mobilnosti.