Vesti

Održan on-lajn sastanak nacionalnih koordinatora Evropske nedelje mobilnosti

Povodom novonastalih okolnosti izazvanih pandemijom COVID 19, na inicijativu sekretarijata Evropske nedelje mobilnosti (ENM), održan je on - lajn sastanak nacionalnih koordinatora Evropske nedelje mobilnosti, uz učešće više od 20 predstavnika - nacionalnih koordinatora. Tema sastanka bila je priprema za održavanje ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti u novonastalim okolnostima i razmatranje mogućnosti za prilagođavanje kriterijuma za učešće gradova i opština.

Poruka Sekretarijata ENM i Direktorata za saobraćaj Evropske komisije (DG Move) za sve gradove i opštine koji žele da i ove godine obeleže ENM je da će se maifestacija i ove godine održati, uz određenu dozu  fleksibilnosti. Tema Evropske nedelje mobilnosti ove godine biće: „Mobilnost bez zagađenja za sve“. Međutim, Sekretarijat poručuje svim gradovima i opštinama da će uslovi za registraciju na sajtu ENM biti nešto jednostavniji nego prethodnih godina, zbog nepredviđenih okolnosti i objektivne nemogućnosti planiranja aktivnosti, posebno onih koje zahtevaju okupljanje većeg broja ljudi. Akcenat će ove godine biti na trajnim merama i na komunikaciji sa građanima, dok je moguće da masovnih događaja, kao što je „Dan bez automobila“ neće biti u tolikoj meri.

Registracija gradova i opština na sajtu ENM biće moguća od sredine maja, a tada će biti poznati i laureati nagrade Evropske komisije za obeležavanje prošlogodišnje Evropske nedelje mobilnosti.

On-lajn sastanku su prisustvovale i predstavnice SKGO i MGSI u svojstvu koordinatora za Republiku Srbiju. I pored  izazova sa kojima se suočavaju lokalne samouprave u Srbiji, očekuje se da će značajan broj gradova i opština i ove godine obeležiti manifestaciju na prikladan način, u periodu od 16 – 22. septembra 2020. godine. Gradovi i opštine koju su zainteresovani za obeležavanje ENM mogu pratiti novosti na ovu temu na stranici SKGO: http://skgo.org/strane/368 i na zvanično sajtu manifestacije: www.mobilityweek.eu.