Vesti

Jačanje kapaciteta 31 lokalne samouprave za unapređenje rodne ravnopravnosti

Rodna ravnopravnost nije samo žensko  pitanje, već je razvojno pitanje i predstavlja jedan od prioriteta u  javnim politikama u Srbiji, ocenjeno je na događaju „Unapređenje rodne  ravnopravnosti na lokalnom nivou“ kojim je 20. februara u Beogradu  počela obuka za predstavnike i predstavnice 31 lokalne samouprave koju  sprovodi program Swiss PRO u saradnji sa Centrom za socijalnu politiku.                                                                

Savetnica za rodnu ravnopravnost  potpredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu  ravnopravnost Gordana Gavrilović istakla je važnost jačanja kapaciteta  lokalnih samouprava za unapređenje rodne ravnopravnosti.

„Postoji politička volja da se unapredi stanje u oblasti rodne  ravnopravnosti, da se usvoje institucionalni mehanizmi, strategije i  akcioni planovi, ali ništa od toga nije vredno ako se to ne primeni na  lokalu i zato je neophodna kontinuirana podrška lokalnim samoupravama.  Žene su većinski zastupljene na izvršilačkim funkcijama, ali Zakon o  izboru narodnih poslanika i Zakon o lokalnim izborima će doprineti da se  ženski glas čuje prilikom donošenja odluka. Izazov predstavlja i  uvođenje rodno odgovornog budžetiranja, jer bez novca nema ni primene  svih mera“, istakla je Gavrilović.

Šef programa UNOPS-a u Srbiji Marko Vujačić istakao je da u proteklih  10 godina UNOPS uz podršku Vlade Švajcarske podržava inicijative u  oblasti rodne ravnopravnosti, poput osnivanja lokalnih mehanizama i  akcionih planova, ženskih parlamentarnih grupa, projekata nevladinog  sektora.

„Rodna ravnopravnost je na prvom mestu pitanje ljudskih prava i  dostojanstva, ali ne treba zanemariti ni ekonomsku dimenziju jer jedino  ako iskoristimo potencijal koji svi ljudi mogu da daju zajednici možemo  ozbiljno da radimo na ostvarivanju ekonomskog prosperiteta. Urađeno je  dosta konkretnih stvari koje su doprinele poboljšanju položaja žena, ali  iako imamo pozitivan trend još mnogo posla je pred nama u ovoj  oblasti”, ocenio je Vujačić.

Raška je jedna od opština u kojoj su usvojeni osnovni strateški  dokumenti, uključujući i Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost  koji se revidira svake godine.

„Pored strateških dokumenata, neophodna je i podrška državnih  institucija, poput Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, uz čiju  pomoć je sproveden važan projekat čiji su rezultati prevedeni u  konkretne mere za poboljšanje položaja žena iz ruralnih krajeva”,  istakla je Ivana Ilić, predsednica Komisije za unapređenje rodne  ravnopravnosti opštine Raška.
 
Ovim događajem obeležen je početak dvodnevne obuke za unapređenje  mehanizama i politika rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou koju će  pohađati predstavnici i predstavnice 31 lokalne samouprave. Na prvoj  obuci učestvovali su Babušnica, Bela Palanka, Bor, Crna Trava, Ćuprija,  Golubac, Kladovo, Pirot, Raška, Smederevska Palanka, Surdulica, Topola,  Tutin, Velika Plana, Veliko Gradište i Zaječar. Početkom februara obuku  će proći i predstavnici i predstavnice Arilja, Bogatića, Čajetine,  Dimitrovgrada, Ljubovije, Loznice, Majdanpeka, Mionice, Nove Varoši,  Priboja, Prijepolja, Rače, Sjenice, Sokobanje i Vrnjačke Banje.
 
Obuka se sprovodi u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju  opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti –  Swiss PRO“ koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a  sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u  partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).