Vesti

Unapređeno upravljanje imovinom u Kruševcu i Aleksincu

Projekat "Upravljanje javnom svojinom u funkciji lokalnog razvoja", koji su partnerski realizovali grad Kruševac i opština Aleksinac uspešno je realizovan, a rezultati su predstavljeni 17. juna u Kruševcu. Projekat je finansirala Evropska unija kroz Program Exchange 5, a vrednost donacije bila je 176.300 evra. Projekat koji je realizovan tokom prethodnih 18 meseci, a imao je za cilj uspostavljanje osnova za efikasno upravljanje imovinom u obe lokalne samouprave, kroz završetak popisa javne imovine, unapređenje znanja i tehničkih kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti upravljanja javnom svojinom, te uspostavljanje adekvatnih struktura koje će se baviti upravljanjem.

„Imovina u Srbiji je godinama unazad menjala titulara, pa je samim tim smanjena i mogućnost za njeno iskorišćenje. Uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Srbije, grad Kruševac i opština Aleksinac učinile su značajan skok u registraciji nepokretnosti, kroz stotine popisanih objekata i desetine kilometara podzemne infrastrukture koja je popisana, geodetski obrađena, registrovana i sa zvanično procenjenom vrednošću“, kazala je Vesna Lazarević, zamenica gradonačelnice Kruševca.

„Nakon uspešnih obuka od strane najistaknutijih stručnjaka za evidentiranje imovine, ostalo nam je znanje, poboljšani su standardi koji će biti od koristi nama i našem partneru, ali i svim javnim preduzećima i ustanovama u obe lokalne samouprave“, rekla je ona, dodajući da se kroz četiri modularna treninga, preko 20 zaposlenih iz obe lokalne samouprave i javnih preduzeća, upoznalo i u svom radu počelo primenu savremenih principa upravljanja imovinom.

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković, kazao je da najveći benefit ovog projekta za tu opštinu, predstavlja snimljena vodovodna mreža u seoskim naseljima, te izrada softvera za upravljanje javnom imovinom koji će, kako je kazao, koristiti službenici lokalne samouprave i zainteresovane strane.

Da je upravljanje imovinom kompleksan i donekle problematičan proces za sve lokalne samouprave koje ga sprovode istakla je Milijana Zdravković Mihailov, menadžerka projekta.

„Lokalne samouprave su po zakonu u obavezi da imovinu koja se vodila na republiku prebace na lokalni nivo. To nije jednostavan posao jer mnogo imovine koja se već vodi na Kruševac i Aleksinac, zapravo nije u njihovom vlasništvu ili nema dokaza za to da je nekada otkupljena, izgrađena, jer je to imovina koja potiče iz 70-tih i 80-tih godina. Bio je to jedan od najvećih izazova sa kojim smo se suočili, a to je da se sva papirologija koja je vezana za određenu imovinu pribavi, a kako bi se podneo zahtev Katastru za upis prava svojine na određene nepokretnosti“, kazala je Zdravković Mihailov.

Tokom trajanja projekta, službenici obe lokalne samouprave elektronski su registrovale oko 2.100 nepokretnosti. U lokalnim bazama javne imovine, kreiranim kroz namenski izrađen softver, registrovano je 23.411 nepokretnosti u Kruševcu i 10.030 u Aleksincu.

Prikupljanjem i verifikovanjem obimne dokumentacije, te prihvatanjem od Republičkog geodetskog zavoda, 175 jedinica javne imovine prebačeno je u vlasništvo dve lokalne samouprave i registrovano u katastru. Utvrđena je vrednost 66 stambenih i 91 poslovnog objekta. Geodetska snimanja i radovi izvršeni su na 87 nekretnina i 15 ulica. Geodetska snimanja podzemne infrastrukture u Kruševcu odrađena su na 21 kilometar kanalizacione infrastrukture, kao i na 4,7 kilometara toplovoda, dok su geodetska snimanja podzemne infrastrukture u Aleksincu obuhvatila 27,5 kilometara vodovoda, uglavnom seoskog.

Projekat "Upravljanje javnom svojinom u funkciji lokalnog razvoja" je jedan od 18 projekata realizovanih u sklopu grant šeme EXCHANGE 5 programa. Program finansira Evropska unija u okviru IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) kao implementacionim partnerom. Telo za ugovaranje svih projekata grant šeme je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).