Vesti

Švedska iskustva implementirana u Čajetini

Sjajne vesti stižu nam iz Čajetine! Kao proizvod saradnje između opštine Čajetina, lokalnog javno-komunalnog preduzeća i švedskih eksperata, počeli su da se stvaraju preduslovi za realizaciju Lokalnog plana upravljanja otpadom u ovoj opštini i pokretanje primarne selekcije otpada. Ova aktivnost se, uz mnoge druge u konkretnom paketu podrške, realizuje u okviru programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - druga faza", koji finansira Vlada Švedske. 

Prema rečima Vere Blagojević, rukovodioca komunalne službe u KJP "Zlatibor", iz budžetskih sredstava nabavljena su tri nova kamiona za odnošenje i presovanje smeća, sa kapacitetom spremišta od osam, 16 i 22 kubna metra. Ona je dodala da su kamioni i brendirani pre nekoliko dana, a po uzoru na švedsku flotu, kupljena su pouzdana i ekonomična vozila sa Euro 5 motorom.

"Uz mehanizaciju, kupili smo i 200 novih plastičnih kontejnera. Takođe, izgradili smo jedno reciklažno ostrvo, drugo je u izgradnji, a treće planiramo da završimo do kraja godine.", rekla je Blagojevićeva i dodala da je utvrđena parcela na kojoj je planirana gradnja reciklažnog dvorišta, za koje će tokom zime biti pripreman projekat.  Ukoliko sve bude išlo po planu, podvlači Blagojevićeva, tokom proleća započeće i izgradnja kako bi dvorište bilo pušteno u rad tokom sledećeg leta. Istovremeno će biti započeta izgradnja kompostane koja će se nalaziti pored reciklažnog ostrva.

"U narednom periodu želimo da dodatno unapredimo život naše lokalne zajednice, te ćemo švedske partnere zamoliti da nam pošalju projekat reciklažnog dvorišta srednjeg kapaciteta, koji bi bio prilagođen mestu sa oko 15.000 stanovnika", zaključila je Blagojevićeva i istakla da je profesionalna pomoć švedskih stručnjaka veoma dragocena i da se nada nastavku dobre saradnje na obostrano zadovoljstvo.