Vesti

Održan 57. sastanak nacionalnih koordinatora za Evropsku nedelju mobilnosti

Redovni sastanak nacionalnih koordinatora Evropske nedelje mobilnosti (ENM) održan je 20. novembra putem onlajn platforme, uz učešće oko 30 koordinatora iz Evrope.

Na sastanku su sumirani rezultati ovogodišnje nedelje mobilnosti, u kojoj je učestvovalo nešto manje od 3000 gradova iz Evrope i sveta. Srbija je pohvaljena za povećanje broja učesnika (9 učesnika više u odnosu na prošlu godinu), a značajan porast zabeležen je i u Turskoj, uz tradicionalno veliko učešće gradova iz Španije, Austrije i Grčke. Na žalost, u većem broju država zabeležen je pad učešća, što se pripisuje pandemiji Covid-19.

Evropski sekretarijat podelio je sa nacionalnim koordinatorima informacije o kandidatima za nagradu Evropske komisije. Šest jedinica lokalne samouprave iz Srbije prijavilo se za ovu nagradu (tri iz kategorije većih i tri iz kategorije manjih gradova). Oni će se takmičiti sa još oko 100 gradova i opština iz Evrope za ovo prestižno priznanje, koje je, da podsetimo, prošle godine pripalo Kruševcu. Osim toga, grad Beograd je prijavljen i za nagradu za Plan održive urbane mobilnosti, gde se takmiči u konkurenciji još 16 gradova iz Evrope.

Pored ovoga, na sastanku je bilo reči i o temi za sledeću Evropsku nedelju mobilnosti, koja će biti obeležena u duhu 20-te godišnjice postojanja ove manifestacije.

SKGO zajedno sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, od ove godine ima funkciju nacionalnog koordinatora ENM za Srbiju.