Vesti

Podrška roditeljstvu u Boru, Kragujevcu, Vranju i Novom Pazaru

Tokom prethodne nedelje predstavnici Stalne konferencije gradova i opština organizovali su sastanke u gradovima Boru (19.1.2021.), Kragujevcu (20.1.2021), Vranju (21.1.2021) i Novom Pazaru (22.1.2021) povodom realizacije projekta “Podrška JLS za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu”.  Projekat ima za cilј da razvije i unapredi postojeće javne politike i procedure lokalnih samouprava radi jačanja sistema podrške roditelјima/staratelјima u prvim godinama odrastanja deteta. Ovaj projekat se realizuje kao deo programa „Podrška podsticajnom roditelјstvu kroz igru“, a koji zajedno sprovode UNICEF, SKGO Konzorcijum institucija i organizacija koji čine Gradski zavod za javno zdravlјe Beograd, Republički institut za socijalnu zaštitu, Savez udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, Harmonija – Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima kao i institute za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz finansijsku podršku Fondacije LEGO.

Ovih četiri grada spadaju u prvih šest lokalnih samouprava sa kojima će se raditi tokom prve faze projekta, pa će zatim znanje i iskustvo, koje su stečeni u prvoj fazi preneti na drugih 27 lokalnih samouprava.

Na sastancima su pored visokih predstavnika lokalne samouprave, prisustvovali i predstavnici predškolskih ustanova, doma zdravlja i centara za socijalni rad. Lokalne samouprave su iskazale visoku motivaciju da razviju i unaprede različite oblike podrške podsticajnom roditeljstvu u prvim godinama razvoja dece. Učesnici sastanka su se složili da je od velike važnosti da se roditeljima pruži podrška, je celokupna situacija izazvana pandemijom COVID-19 stavila pred roditelje ogromne izazove, gde je stan i učionica za decu, i kancelarija za roditelje i vežbaonica, a sve to u kontekstu velikog straha i brige za zdravlje svojih bližnjih, ali i finansijsku neizvesnost. Jedna od tema je bio i razgovor o načinu i pristupu aktivnostima, tokom celog projekta Jedna od okosnica projekta jeste unapređenje međuinstitucionalne i međusektorske saradnje, kako horizontalne – između sektora zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite, ali i uvezivanje rada između samih gradova i opština, tako i vertikalne, uvezujući različite nivoe vlasti – lokalne i centralne. Ideja je da se mapiraju, uvežu i unaprede resursi  cele lokalne zajednice u cilju osnaživanja roditelja, jer samo stabilan i osnažen roditelj, može da obezbedi svojoj deci bezbedno i srećno odrastanje u zdravom okruženju.