Vesti

Započela eObuka „Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave“

Uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, Stalna konferencija gradova i opština organizuje eObuku „Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave“, koja će biti održana od 22. septembra do 20. oktobra 2021. godine. Obuka je započeta jednočasovnim uvodnim vebinarom na kome je predstavljen način rada, a polaznicima su se obratili šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Jan Bratu i generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić.

Ova eObuka namenjena je svim funkcionerima lokalne samouprave u Srbiji, a cilj joj je da ih upozna sa osnovima etike u obavljanju javne službe, a posebno sa 12 načela Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave, koje je Skupština SKGO usvojila 2019. godine:

(1) Vladavina prava i zakonitost,

(2) Odgovornost,

(3) Otvorenost, pristupačnost i transparentnost,

(4) Građansko učešće,

(5) Poštovanje izborne volje i ukazanog poverenja,

(6) Uzornost,

(7) Profesionalnost,

(8) Pravičnost, objektivnost i nepristrasnost,

(9) Savesno i domaćinsko upravljanje,

(10) Lični integritet,

(11) Ravnopravnost i nediskriminatornost i

(12) Poštovanje i učtivost.

Ova eObuka sačinjena je tako da bude zanimljiva i interaktivna, kao i da ne bude zahtevna. Pisani materijal za svako načelo ima dve do tri stranice teksta, a svako načelo ilustrovano je posebno urađenom kratkom video animacijom. Pored ovih materijala, polaznici mogu konsultovati i Vodič za primenu Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave, koji je izradila SKGO. 

Polaznici će u svakom trenutku na raspolaganju imati podršku dvoje mentora. Tokom naredne četiri sedmice, polaznicima će biti predstavljana po tri načela Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave.