Vesti

Septembar je mesec urbane mobilnosti

Evropska nedelja mobilnosti tradicionalno će biti obeležena od 16. do 22. septembra pod sloganom „BOLJA POVEZANOST“, a cilj manifestacije je promocija alternativnih vidova transporta koji mogu doprineti dekarbonizaciji urbanih zona i popularizaciji zdravih stilova života. Održiva urbana mobilnost zauzima značajno mesto u Nacionalnoj strategiji održivog urbanog razvoja Republike Srbije, jer problemi u vezi sa kvalitetom vazduha i drugi problemi izazvani prekomernim saobraćajem predstavljaju veliki izazov za sve naše gradova i opštine.

Na informativnoj radionici održanoj 7. jula u Beogradu u organizaciji Ministarstva građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja (MGSI) i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), nacionalnog koordinatora kampanje, predstavnici gradova i opština upoznali su se sa organizacionim detaljima manifestacije.

Miodrag Gluščević, programski direktor za urbani razvoj, životnu sredinu i komunalne delatnosti SKGO istakao je značaj akcije koja je deo Zelene agende i doprinosi promeni svesti građana i očuvanju životne sredine.

„Gradovi i opštine iz Srbije učestvuju u ovoj Evropskoj kampanji od njenog osnivanja, 2001. godine. Sa ponosom ističemo da od kada SKGO i MGSI preuzimaju koordinaciju organizacije ove aktivnosti, 2020. godine, učešće gradova i opština iz Srbije je sve značajnije. Pri tome, učešće gradova i opština iz Srbije najbolje je od svih država u regionu. Ova i kampanje slične ovoj podstiču promene u ponašanju građana i stvaraju sliku o tome da gradovi čine korake ka ublažavanju negativnih uticaja na životnu sredinu“, izjavio je Gluščević.

Ovom prilikom Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potpisalo je ugovore o dodeli podsticajnih sredstava za unapređenje održive urbane mobilnosti. Ugovore su potpisali grad Niš i opština Aleksinac, a sredstva su opredeljena kroz akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije održivog urbanog razvoja.

Grad Niš će ugovorom dobiti dva miliona dinara, Aleksinac milion, a sredstva će biti utrošena na unapređenje biciklističke infrastrukture u oba mesta.

„Održiva urbana mobilnost je značajna i moramo raditi na njenoj promociji. To u praksi znači promociju alternativnih vidova prevoza i u skladu s tim, Ministarstvo je nakon javnog konkursa dodelilo sredstva Nišu i Aleksincu koja će biti utrošena na dalje širenje biciklističke infrastrukture“, rekao je Đorđe Milić, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Učesnicima se obratila i Dragana Stanković iz Srbija voza, koja je predstavila kompaniju i mogućnosti povezivanja gradova, a pozvala je lokalne samouprave da se pridruže akcijama Srbija voza kojima se promoviše lokalna ekonomija i održivi vidovi prevoza.

O primerima dobre prakse, kao i o aktivnostima realizovanim tokom prethodne godine govorili su predstavnici Aleksinca, Beograda i Novog Sada.