Vesti

Novosti o evropskim fondovima i programima EU

Potpisan Sporazum o sprovođenju IPA 3

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre potpisali su 2.decembra Okvirni sporazum o finansijskom partnerstvu između Srbije i Evropske komisije o pravilima sprovođenja finansijske pomoći EU Srbiji u okviru programa IPA 3 u iznosu od više od 1 milijarde evra. Sporazum je poslat na ratifikaciju Narodnoj skupštini, a sredstva će biti usmerena ka promovisanju dugoročnih ekonomskih i društvenih reformi u Srbiji zasnovanih na zelenoj i digitalnoj tranziciji. Sredstva će unaprediti sticanje novih veština i kvalifikacija, kao i mogućnosti za zapošljavanje, podstaći će dalje konkurentnu i inovativnu srpsku privredu, snažno podržati reforme vladavine prava i unaprediti bezbednost i sigurnost građana.

Više na linku: https://www.mei.gov.rs/srp/vesti/2648/detaljnije/w/0/zahvaljujuci-dobroj-saradnji-sa-eu-srbiji-do-2027-na-raspolaganju-vise-od-milijardu-evra-iz-ipa-3/

Usvojen program transnacionalne saradnje za Dunavski region 2021-2027

Evropska komisija je 29. novembra 2022. godine usvojila novi program transnacionalne saradnje za Dunavski region za period 2021-2027. koji uključuje 9 zemalja EU (Austrija, 2 nemačke regije: Baden-Virtemberg i Bajern, Češka, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Rumunija i Bugarska) i 5 zemalja koje nisu članice EU (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Moldavija, Srbija i Ukrajina).

Budžet novog Programa iznosi 268 miliona evra, i ima za cilj da podrži razvoj i implementaciju projekata saradnje koji doprinose razvoju inovativnog, održivog i socijalnog Dunavskog regiona, kao i da unaprede regionalno upravljanje za suočavanje sa zajedničkim izazovima. Za učešće u projektima mogu se prijaviti nacionalne, regionalne ili lokalne institucije, univerziteti, istraživački instituti, privatne kompanije, ali i nevladine organizacije.

Više na linku: https://www.mei.gov.rs/srp/vesti/2645/detaljnije/w/0/evropska-komisija-odobrila-program-za-dunavski-region-2021-2027/

Odobren Program prekogranične saradnje Interreg VI-A IPP Bugarska – Srbija 2021-2027

Evropska komisija odobrila je 22. novembra Program prekogranične saradnje INTERREG VI-A IPP Bugarska – Srbija 2021-2027. Budžet programa iznosi preko 38 miliona evra. Programsko područje obuhvata prekogranične oblasti i okruge u Srbiji (Bor, Zaječar, Pirot, Niš, Toplica, Jablanica i Pčinja) i u Bugarskoj (Vidin, Montana, Vraca, Pernik, Ćustendil i Sofija). Teme programa su: ulaganja u integrisani teritorijalni razvoj, sa fokusom na specifične potrebe regiona - projekti u oblasti turizma, prilagođavanja klimatskim promenama, povećanje konkurentnosti MSP i otvaranje radnih mesta, kao i projekti za proširenje ekonomske aktivnosti na nove tržišne vrednosti i proizvode. Takodje, sredstava će biti uložena u obuku stručnih timova i volontera, razmenu iskustava, jačanje institucionalnih kapaciteta i isporuku specijalne opreme.

Više na linku: https://www.mei.gov.rs/srp/vesti/2646/detaljnije/w/0/evropska-komisija-odobrila-program-prekogranicne-saradnje-izmedju-bugarske-i-srbije-2021-2027/

Usvojen novi program IPA ADRION 2021-2027

Европска комисија је 30. новембра 2022. године званично усвојила нови ИПА Јадранско-јонски програм 2021-2027 (ИПА АДРИОН). U pitanju je transnacionalni evropski program koji obuhvata Hrvatsku, Grčku, Sloveniju i Italiju sa regionima Furlanija-Julijska krajina, Veneto, Lombardija, Emilija-Romanja, Marče, Umbrija, Abruco, Molize, Pulja, Bazilikata, Kalabrija i Sicilija, kao i dve autonomne pokrajine Trento i Bolcano. Među zemljama koje nisu članice EU, tu su Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Republika San Marino.

Vrednost programa IPA ADRION ukupno iznosi 160.810.020,00, a prioritetne oblasti koje se finansiraju uključuju inovacije, životnu sredinu, mobilnost i podršku Jadransko-jonskoj makro-regionalnoj strategiji.

Više na linku: https://www.mei.gov.rs/srp/vesti/2647/detaljnije/w/0/evropska-komisija-odobrila-program-ipa-adrion-2021-2027/