Vesti

WALK IT BACK – Kreg Kohon na putovanju do Istanbula posetio Beograd

U sklopu kampanje WALK IT BACK Kreg Kohon posetio je 24. aprila Stalnu konferenciju gradova i opština i Grad Beograd. Tokom posete, Kohon je razgovarao sa Nikolom Tarbukom, generalnim sekretarom SKGO, Aleksandrom Vukmirović, šeficom Službe za međunarodnu saradnju i Klarom Danilović, šeficom Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i stanovanje i predstavnicima Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda Jasminom Madžgalj, zamenicom sekretara,  Vesnom Šabanović, rukovodiocem Sektora za strateško planiranje, upravljanje projektima i klimatske promene i Natašom Petrušić, rukovodiocem Sektora za monitoring i zaštitu životne sredine. Tokom posete Kohon izrazio želju da više sazna o strateškim dokumentima i drugim aktivnostima grada Beograda, ali i lokalnih samouprava u Srbiji u ovoj oblasti.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO poželeo je dobrodošlicu gospodinu Kohonu i izrazio zadovoljstvo što je SKGO jedna od stanica na njegovom epskom putovanju od Londona do Istanbula. On je istakao da je kampanja odlično osmišljena i pohvalio njegov lični angažman na promociji smanjenja koncetracije ugljen-dioksida u atmosferi.

„U prethodnom periodu naši gradovi i opštine uložili su velike napore u borbi protiv zagađenja životne sredine, kao i u borbi protiv klimatskih promena. Pred nama su raznovrsni izazovi, problemi u saobraćaju, zamena energenata, ali i podizanje svesti o značaju emisije ugljenika i u skladu s tim preduzimamo aktivne mere u cilju unapređenja zaštite životne sredine u Srbiji“, naglasio je Tarbuk.

Tarbuk je izjavio da je SKGO nacionalni koordinator Evropske nedelje urbane mobilnosti i da nastoji da promoviše mere održive urbane mobilnosti u lokalnim samoupravama, kao i da je ove godine tema kampanje Štednja energije, što se odlično uklapa u misiju gospodina Kohona.

Predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda istakli su da se Beograd suočava sa brojnim problemima u oblasti zagađenja vazduha, a da je visoka koncetracija PM čestica najviše uzrokovana saobraćajem i grejanjem domaćinstava. Oni su naglasili da se u skladu sa planom za smanjenje zagađenja radi na pošumljavanju na teritoriji Beograda i da se preduzimaju mere na edukaciji građana, a naročito dece na temu zaštite životne sredine, separacije otpada i drugim temama koje za fokus imaju ovu temu.

Krejg Kohon je izrazio zadovoljstvo viđenim na dosadašnjem putu kroz Srbiju i naglasio da je poljoprivredno zemljište u Srbiji, možda i najbolje u Evropi. Izjavio je da je primetio da se suočavamo sa problemom upravljanja otpadom, a interesovalo ga je i u kojoj meri delimo iskustva evropskih gradova. On je naglasio odličnu praksu Londona, Stokholma, Amsterdama i ukazao na tehnološka rešenja koja značajno mogu doprineti smanjenju koncetracije ugljen-dioksida u atmosferi.

Aleksandra Vukmirović, šefica Službe za međunarodnu saradnju je istakla da SKGO aktivno radi na promociji iskustava gradova i opština iz Evrope i prenosu dobre prakse u naše lokalne sredine, i da je u tom kontekstu posebno značajna saradnja sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti u okviru koje naše lokalne samouprave iz prve ruke imaju priliku da steknu nova znanja i praksu. Klara Danilović, šefica Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i stanovanje je naglasila da je uloga SKGO da prikuplja i deli ideje i da je u sklopu tog zadatka važno povezivanje sa evropskim partnerima i gradovima iz regiona.

Putovanje “Walk it Back” započeto je 3. januara kada je Kreg Kohon peške krenuo iz Londona na petomesečno putovanje tokom kojeg će preći 4.000 km po Evropi, preko Velike Britanije, Francuske, Belgije, Nemačke, Poljske, Češke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Srbije, Bugarske, Grčke i Turske. U Istanbul bi trebao da stigne 5. juna, koji je ujedno i Svetski dan zaštite životne sredine. Tokom svog putovanja Kohon razgovara sa gradonačelnicima, izvršnim direktorima, aktivistima, naučnicima i kreatorima politike o mogućnostima i izazovima uklanjanja ugljenika.

„Ova kampanja je moje svojevrsno pokajanje upućeno planeti. Sam sam došao na tu odluku kao rezultat dubokog uverenja da činim pravu stvar za sve nas. Nijedan sekund se nisam dvoumio iako je bilo na hiljadu prepreka. Moj otac je najpre rekao da je to ludost, a sada misli da sam „kul”. Moja devojka je navela da ću joj nedostajati u ovih 153 dana i bila je ljuta, a sada je ponosna. Takođe, bilo je kiše, snega, vozilo nam je jednog dana ukradeno. Pojedine zemlje nisu bile toliko fine kao Srbija. Važno je razbijati predrasude koje postoje na Zapadu o vašoj zemlji, a vaši ljudi su vrlo ljubazni, stalo im je, pozivali su me u svoj dom. Zbog vaše tradicije i istorije, ako bih izostavio Srbiju, izostavio bih i Evropu“, naveo je Kohon. 

Kampanja walk it back postavlja pitanje kako se eliminacija ugljenika trenutno percipira i podržava na globalnom nivou, dok, u isto vreme, poziva na širi dijalog, koordinaciju, sticanje znanja, upravljanje i ulaganje u odgovarajuće sektore kako bi se rešenja za eliminaciju ugljenika primenila sigurno i brzo.