Vesti

Sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora komiteta regiona Evropske unije i Republike Srbije održan u Briselu

Dvanaesti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona Republike Srbije i Evropske unije održan je 4. maja 2023. godine, u Briselu. Sastanak je počeo minutom ćutanja i izrazima najdubljeg saučešća porodicama stradalih u OŠ „Vladislav Ribnikar“, u Beogradu.

Tema ovogodišnjeg Zajedničkog konsultativnog odbora, kojim su kopredsedavali gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i profesor Franc Šausberger, predstavnik Komiteta regiona EU, bilo je unapređenje veština u oblasti javno-privatnog partnerstva na lokalnom nivou.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Čedomir Rakić istakao je da je uspostavljanje bliskih odnosa lokalnih vlasti u Republici Srbiji sa državama članica Evropske unije prioritet za Ministarstvo. On je dodao da je to neophodan korak ka jačanju jedinica lokalne samouprave u Srbiji i, što je još važnije, ka daljem unapređenju kvaliteta života građana.

Rakić je potvrdio posvećenost Ministarstva procesu EU integracija, te ukazao na značaj podrške Evropske unije u oblasti reforme javne uprave, kroz donatorska sredstva i potrebnu ekspertizu.

U uvodnom delu sastanka prisutnima se obratila i ambasadorka Republike Srbije pri Misiji RS u EU Ana Hrustanović, nakon čega su reč uzeli predstavnici Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i zamenik predsednika Komisije za javno-privatno partnerstvo Vlade Republike Srbije Andrijana Jovanović.

U svojstvu članica ZKO na sastanku su učestvovali i predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, predstavnica Opštinskog veća opštine Vračar Nataša Mijatović, gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, predsednici opština Varvarin i Vladimirci Violeta Lutovac Đurđević i Goran Zarić, kao i generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk.