Vesti

Pametnim rešenjima do pametnog grada - Započela izrada Strategije za uspostavljanje pametnog grada u Pirotu

Uvodnim skupom koji je održan danas u prostorijama gradske uprave Pirot, započet je i formalno proces izrade Strategije za uspostavljanje koncepta pametnog grada u Pirotu. Zahvaljujući ovoj inicijativi, grad Pirot će postati prva lokalna samouprava u Srbiji koja će usvojiti strateški dokument kojim se trajno opredeljuje za uspostavljanje pametnih, savremenih rešenja u upravljanju gradom.

Strategija se izrađuje uz podršku Programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) uz podršku Vlade Švajcarske.

Gradonačelnik Vladan Vasić je, prilikom otvaranja skupa, istakao da će proces koji otpočinje doprineti da u svim oblastima kojima upravlja, Pirot primenjuje pametna rešenja, što će ga učiniti pametnim gradom. 

„Pirot već primenjuje neka pametna rešenja, pre svega u komunalnoj infrastrukturi, ali mi želimo tome da pristupimo integralno, pa se zahvaljujem Stalnoj konferenciji na ukazanom poverenju i podršci u ovom procesu“, istakao je Vasić.

Miodrag Gluščević, programski direktor u SKGO je istakao da će, zahvaljujući ovoj podršci, Pirot biti prva lokalna samouprava u Srbiji koja ima izrađenu Strategiju za uspostavljanje pametnog grada, odnosno  prvi grad koji je na strateški način pristupio uvođenju inovativnih rešenja u svojoj zajednici. Ovaj zajednički projekat SKGO i grada Pirota prilika je i da se ojačaju kapaciteti SKGO za bavljenje ovom temom i da je cilj da što veći broj gradova i opština u Srbiji krenu istim pravcem.

Koncept pametnog grada (eng. Smart City) odnosi se na pametna rešenja u raznim oblastima upravljanja gradom: životnoj sredini, saobraćaju, privredi, obrazovanju, turizmu. Primenom ovih rešenja, obezbeđuje se optimizacija korišćenja resursa pri upravljanju gradom, održiva zaštita životne sredine, unapređuje dostupnost i kvalitet usluga za građane, što doprinosi napretku čitave zajednice. Neka pametna rešenja u gradu Pirotu već postoje, a postoje i konkretni planovi za nove projekte usmerene na pametni razvoj.

Proces izrade strateškog dokumenta za uspostavljanje pametnog grada podrazumeva uključivanje većeg broja aktera iz lokalne zajednice koji svojim delovanjem mogu da doprinesu kreiranju i ostvarenju ciljeva pametnog grada, što je održavanjem današnjeg skupa i dokazano.

Ovu podršku SKGO realizuje u okviru programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“, koji podržava Vlada Švajcarske.

Za više informacija o podršci koju Švajcarska pruža u Srbiji, posetite internet prezentaciju Ambasade Švajcarske: https://www.eda.admin.ch/belgrade.