Vesti

Održan sastanak SKGO Mreže eko-poverenika

Sastanak SKGO Mreže eko-poverenika održan je 15. juna 2023. godine u Beogradu, uz prisustvo više od 60 zaposlenih iz 32 jedinica lokalnih samouprava koji se bave pitanjima zaštite životne sredine. Ova aktivnost je realizovana u okviru projekta "Škole za bolji kvalitet vazduha" koji sprovode SKGO i UNICEF, uz podršku Vlade Kraljevine Norveške.

Prisutne je ispred SKGO pozdravio Miodrag Gluščević, programski direktor za urbani razvoj, životnu sredinu i komunalne delatnosti i ovom prilikom naglasio značaj okupljanja zaposlenih iz oblasti zaštite životne sredine na jednom mestu, pogotovo kada uzmemo u obzir broj zakona i propisa iz ove oblasti koji su trenutno u pripremi, na javnoj raspravi ili usvojeni. Gospodin Gluščević je pomenuo ključne izmene novog Nacrta zakona o komunalnim delatnostima, koji je takođe važan za oblast upravljanja otpadom, koja je bila glavna tema 18. sastanka Mreže eko poverenika.

Gospođa Tatjana Kaluđerović, pomoćnica ministarke Sektora za upravljanje otpadom i otpadnim vodama, ispred Ministarstva zaštite životne sredine predstavila je Zakon o izmenama i dopunama zakona o upravljanju otpadom, ističući one odredbe koje se tiču isključivo nadležnosti lokalnog nivoa vlasti. Ovom prilikom, pored gospodina Gluščevića i gospođe Kaluđerović, prisutnima se obratila i Lidija Kesar, koordinatorka projekata za oblasti klimatskih promena i kvaliteta vazduha, UNICEF u Srbiji. Gospođa Kesar je ocenila značaj projekta "Škole za bolji kvalitet vazduha" I napomenula važnost uključivanja mladih u procesu kreiranja politika u oblasti zaštite životne sredine. Ispred Ministarstva zaštite životne sredine, okupljenima je, Mirjana Todorović, šefica Odseka za razvoj sistema upravljanja otpadom, predstavila proces, sadržinu i obrazac za izdavanje dozvola za skladištenje otpada. Sastanak je bio prilika da predstavnici lokalnih samouprava razmene izazove u upravljanju otpadom na lokalnom nivou, sa posebnim osvrtom kod izdavanja različitih dozvola u ovoj oblasti. Zaključak diskusije je neophodnost izrade priručnika ili vodiča i dodatnih obuka I radionica u ovoj oblasti u narednom periodu, pogotovo kada se uzmu u obzir dogovoreni ciljevi nacionalnog Programa za upravljanje otpadom 2022-2031.

Tokom drugog dela sastanka predstavljeni su primeri dobre prakse projekta “Škole za bolji kvalitet vazduha" grada Užica i opštine Priboj. Ključne aktivnosti i uspešne primere predstavili su Svetlana Drakul, rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine I održivi razvoj grada Užica I Vuk Luković, šef Kabineta predsednika opštine Priboj.