Vesti

Razmena iskustava na temu pametnih gradova

Poseta Radnog tima za izradu strategije pametnog grada Pirota gradu Kragujevcu organizovana je u utorak, 27. juna 2023. godine. Tema sastanka je bila razmena iskustava dva grada na temu uspostavljanja pametnih rešenja za upravljanje urbanim razvojem.

Predstavnike grada Pirota ugostili su ispred grada Kragujevca, članica gradskog veća Danka Andonovski, članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima, Ana Radojević, energetski menadžer i Zoran Đorović, direktor eKG InfoData doo. Delegaciju Pirota činili su koordinator radne grupe za izradu Strategije pametnog grada, Bojan Ivković, Tanja Tomanović, savetnica za IT i Slobodan Rančić, savetnik za saobraćaj i urbanu mobilnost.

Predstavljeni su projekti grada Kragujevca u oblasti Smart city, kao što je Portal otvorenih podataka, smart city rešenja u oblasti urbane mobilnosti (kartica EKG za javni prevoz, reciklomat…), aplikacija ekgrađanin, kao i projekat uspostavljanja Lorawan mreže koja će predstavljati podršku budućim smart city rešenjima. Grad Kragujevac iskoristio je komparativnu prednost činjenice da je državni data centar lociran upravo u tom gradu, i svoje projekte Pametnog grada upravo gradi oko ove komparativne prednosti.

Grad Pirot je pristupio pripremi polaznih osnova za izradu Strategije pametnog grada, u ovom procesu SKGO pruža tehničku i stručnu podršku. Memorandum o saradnji između Pirota i SKGO potpisan je u martu ove godine, a predstavnici Pirota su izrazili zadovoljstvo zbog ove razmene iskustava, koju su svi ocenili kao izuzetno korisnu, i izrazili spremnost da deo inicijativa koje su primenjene u Kragujevcu primene i u svom gradu.

Ovu aktivnosti SKGO sprovodi u okviru projekta „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“ koji podržava Vlada Švajcarske.

Za više informacija o podršci koju Švajcarska pruža u Srbiji, posetite internet prezentaciju Ambasade Švajcarske: https://www.eda.admin.ch/belgrade.