Vesti

Ušteda energije – tema ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti

Informativna radionica o Evropskoj nedelji mobilnosti u organizaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), nacionalnih koordinatora kampanje za Republiku Srbiju, održana je 6. jula u Beogradu, uz učešće oko 40 predstavnika iz 18 gradova i opština.

Prisutnima su se obratili Đorđe Milić iz Ministarstva građevinarstva, pomoćnik ministra i programski direktor za urbani razvoj SKGO Miodrag Gluščević.

Milić je istakao da izmene Zakona o planiranju i izgradnji omogućavaju sprovođenje zelene agende i da se stvaraju preduslovi za podsticaj elektromobilnosti. Gluščević je pomenuo na koje sve načine SKGO pomaže svojim članicama u domenu uštede energije i niskougljeničnog razvoja, što su izuzetno aktuelne teme za sve gradove i opštine.

Predstavnica Ministarstva rudarstva i energetike, Natalija Luković, predstavila je aktivnosti na izradi Integrisanog plana za energiju i klimu. U ovom dokumentu sadržan je niz mera kojima se utiče na smanjenje potrošnje energije u sektoru saobraćaja. Dragana Radulović iz Ministarstva zaštite životne sredine, predstavila je prisutnima relevantni pravni okvir EU I Srbije u oblasti klimatskih promena, posebno ističući doprinos sektora saobraćaja ukupnim emisijama gasova staklene bašte.

Nacionalne koordinatorke kampanje, Svetlana Sekulić (MGSI) i Klara Danilović (SKGO) predstavile su gradovima i opštinama temu ovogodišnje kampanje Evropske nedelje mobilnosti – Ušteda energije. One su ponudile niz ideja na koje načine je moguće organizovati aktivnosti tokom kampanje, a koje bi bile u skladu sa navedenom temom. Registracija gradova i opština sajtu www.mobilityweek.eu je u toku, i trajaće sve do početka kampanje, 16. septembra.

Predstavnik grada Zagreba Matija Vuger, učesnike je upozna sa projektima glavnog grada Hrvatske u oblasti održive urbane mobilnosti. Ovaj grad je prošle godine bio finalista nagrade Evropske nedelje mobilnosti, zahvaljujući nizu kvalitetnih participativnih aktivnosti, ali i zahvaljujući trajnim merama koje sprovode u gradu.

U panel diskusiji u poslednjem delu radionice učestvovali su predstavnici Beograda i Niša, kao i direktorka škole Mihajlo Petrović Alas iz Beograda, koja je učestvovala u prošlogodišnjoj manifestaciji u organizaciji grada Beograda, Novog Sada, MGSI i SKGO. Predstavnici gradova govorili su o trajnim merama i projektima koje sprovode, kao i o planovima za organizovanje Evropske nedelje mobilnosti. Direktorka škole istakla je značaj uključivanja najmlađih u sve edukativne aktivnosti i pozvala i druge gradove da škole sa svoje teritorije uključe u organizaciju Evropske nedelje mobilnosti.

Zaključak skupa je da je Evropska nedelja blizu i da je neophodno da gradovi i opštine na vreme krenu sa pripremama aktivnosti, a koordinatori su izrazili spremnost da pruže pomoć gradovima i opštinama kako prilikom registracije, tako i prilikom osmišljavanja i sprovođenja aktivnosti.