Vesti

Izmene zakona teme Mreže načelnika odeljenja za urbanizam

Sastanak Mreže načelnika odeljenja za urbanizam SKGO održan je 13. septembra u Beogradu, uz učešće predstavnika Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Agencije za privredne registre, kao i više od 100 članova Mreže – načelnika odeljenja i rukovodilaca službi iz opštinskih i gradskih uprava. Povod za okupljanje bile su nedavno usvojene izmene Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o ozakonjenju objekata, kao i najava novih postupaka koje će sprovoditi lokalne administracije.

Prisutne je pozdravio Marko Tomašević, zamenik generalnog sekretara SKGO, a na sastanku su aktivno učestvovali Ranko Šekularac i Đorđe Milić, pomoćnici ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji su pružili neophodna pojašnjenja i odgovore u vezi sa načinom prijavljivanja građana za privremene priključke na komunalnu infrastrukturu. Nove funkcionalnosti CEOP-a u kontekstu izmena Zakona o planiranju i izgradnji, predstavila je predstavnica Agencije za privredne registre Katarina Mirjačić.

Ovom prilikom predstavljeni su prvi utisci evaluatora u vezi merenja Indeksa participacije u urbanističkom planiranju koje je obavljeno tokom leta na uzorku od 20 gradova i opština, odnosno 30 urbanističkih planova. Profesorka Danijela Milovanović Rodić, autorka metodologije, pojasnila je svrhu i način merenja indeksa participacije, dok su utiske sa terena i preporuke predstavili evaluatori koji su sprovodili merenje na terenu: Vesna Teofilović i Antonije Ćatić. Merenje Indeksa participacije sprovela je Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao projektnu aktivnost u okviru programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“, koji podržava Vlada Švajcarske.

Prezentacija CEOP.pdf

Merenje indeksa participacije u urbanistickom planiranju.pdf

Upustvo za prikljucenje na komunalnu infrastrukturu.pdf

Konverzija uz naknadu.pdf

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji.pdf