Vesti

Održan promotivni skup "Zašto pristupačnost"

U svečanoj sali Gradske opštine Vračar u sredu, 20. septembra 2023. godine održan je promotivni skup „Zašto pristupačnost?“ koji je realizovan u saradnji sa delegacijom švedskog grada Boros, koja boravi u radnoj poseti Vračaru.

Ova vrsta saradnje, rezultat je aktivnosti podrške Stalne konferencije gradova i opština i projekta « Podrška lokalnim samoupravama na putu ka EU – Druga faza », koji je finansirala Vlada Švedske. Reč je o uspostavljanju partnerstava između švedskih i srpskih opština i njihovog zajedničkog projekta kojim su aplicirali za ICLD program.

Na skupu su se prisutnima predstavili savetnici za pristupačnost grada Boros, koji su više govorili o značaju i funkciji ove pozicije u ostvarivanju potpune pristupačnosti.

U ime domaćina prisutne je na početku skupa pozdravila zamenica predsednika Gradske opštine Vračar Radmila Sarić, koja je istakla da se Gradska opština Vračar još 2018. godine donela Strategiju o unapređenju pristupačnosti na svojoj teritoriji, kako bi se stvorilo okruženje podjednako pristupačno za sve građane, bez obzira na probleme ili smetnje koje imaju. Ona je istakla da su tokom ovih pet godina, koliko se Strategija realizuje, naizlazili na niz rešenja, ali i problema u realizaciji planiranih aktivnosti. „Svesni smo da jedino udruženim snagama svih aktera u društvu, svih organa vlasti, službi i organizacija osoba sa invaliditetom možemo postići rezultate“, zaključila je zamenica predsednika Gradske opštine Vračar.

Na skupu su prisustvovali član Veća Marko Čuturilo, pomoćnik predsednika Kosta Malović, dok je skup moderirala šefica Odseka za projekte u Odeljenju za društvene delatnosti Gradske opštine Vračar i koordinatorka projekta Irena Lakobrija Delić.

Gradska opština Vračar ima uspostavljenu međuopštinsku saradnju sa Gradom Novim Sadom u realizaciji projekta čiji je cilj unapređenje pristupačnosti informacija i usluga u partnerskim opštinama i gradovima, te je u tom svojstvu skupu prisustvovala savetnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković. Na temu kako bi kod nas funkcionisala pozicija savetnika za pristupačnost, koje bi bile njegove dužnosti i zadaci govorila je izvršna direktorka Saveza za pristupačnost Srbije Ljupka Mihajlovska.