Vesti

Proglašenje pobednika medijskog konkursa SKGO za 2023. godinu

Jedanaesti medijski konkurs Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) „Drugačije od drugih“ o praksi u lokalnoj samoupravi za novinare lokalnih, regionalnih i nacionalnih medija, organizovan je u okviru projekta „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou", koji finansira Vlada Švedske. Teme ovogodišnjeg konkursa bile su: životna sredina, lokalni ekonomski razvoj – žensko preduzetništvo, smanjenje rizika od katastrofa i rodna ravnopravnost, kao i posebna tema uvedena ove godine, a koja se odnosi na praćenje aktivnosti i uticaja SKGO na lokalne samouprave u Srbiji.

U konkurenciji za nagrade bilo je 44 priloga, a odluku o sedam najboljih doneo je stručni žiri u sastavu: Lana Gedošević, Livia Vranić Varadi, Olivera Petrović Stojančić, Hana Salihagić, Vladan Samardžić, Srđan Bošković i Zoran Sekulić.

Prema oceni žirija, najbolje priloge pripremili su:

  • Ana Filipović Gogić (TV Pirot), sa prilogom „Strategija Pirot – pametan grad“
  • Danilo Kocić (Media centar 016), sa prilogom „Primer grada Leskovca – prioriteti u 2023. godini“
  • Marija Vukićević (TV Prva), sa prilogom „Zdrava užina“
  • Branko Đurić (Radio televizija Srbije), sa prilogom „Romanipen“
  • Sanja Đorđević (onlajn portal Storyteller), sa prilogom „Parkovi spasavaju živote“
  • Bratislav Ilić (TV Prva), sa prilogom „Sapuni od otpada od paprike“
  • Marija Miladinović Lisov (Radio televizija Srbije), sa prilogom „Brza moda uzima ekološki danak“

Raspisivanjem ovog konkursa SKGO želi da istakne važnost i ulogu lokalnih vlasti u ovim oblastima, a u cilju poboljšanja kvaliteta usluga koje pružaju građanima. Želeli smo i da istaknemo važnost medijskog izveštavanja o ovim temama, podignemo svest građana ali i da pružimo podršku novinarima koji su se tokom godine bavili temama koje nisu uvek atraktivne.

Autori najboljih priloga biće nagrađeni laptop računarima, a svečana dodela nagrada pobednicima medijskog konkursa biće organizovana 29. novembra 2023. godine, na 51. skupštini SKGO.