Vesti

ODRŽANA PETA SEDNICA ODBORA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE


Peta sednica Odbora za zaštitu životne sredine održana je u opštini Ćuprija, 3. novembra 2006. godine.

Uprkos velikim problemima koje svi u opštini Ćuprija imaju nakon havarije u obližnjem vojnom skladištu, jer su mnoge kuće i javni objekti pretrpeli znatne materijalne štete, predsednik opštine, prof.dr Ljubonir Marić, predstavnik opštine Ćuprija u ovom Odboru, Zoran Trailović i svi zaposleni u Opštini učinili su da se Peta sednica Odbora održi u maksimalno dobrim radnim uslovima i da predstavnici iz 17 opština i njihovi gosti ponesu iz Ćuprije izuzetno lepe utiske.

Najvažnija tema ove sednice odnosila se na status životne sredine u svetlu novog Ustava Republike Srbije, o čemu je uvodnu prezentaciju pripremila Svetlana Nojković, načelnik u Upravi za zaštitu životne sredine. Pored konstatacije da je zdrava životna sredina ustavom zagarantovana kategorija, predstavnici lokalnih vlasti su posebnu pažnju obratili na pitanje odgovornosti i dužnosti za njeno obezbeđivanje. U skladu sa tim, ponovljena je već ranije konstatovana neusklađrnost između nenadležnosti pojedinih nivoa vlasti koji postoji u ovoj oblasti, tako da ovo usklađivanje predstavlja poseban zadatak za naredni period.

U želji da dobri primeri rada pojedinih lokalnih samuprava u oblasti zaštite živorne sredine što pre nađu primenu i u drugim opštinama, Biljana Miladinović, član Odbora iz Pančeva predstavila je program za praćenje stanja žvotne sredine koji se uspešno sprovodi u ovoj opštini, dok je Jelena Grubor iz Inđije predstavila projekat ’’Zaštita životne sredine i uvođenje novog sistema reciklaže’’ koji već daje pozitivne efekte.

Jedan od projekata koji je tek u pilot fazi odnosi se na upravljanje otpadnim uljima i o tom projektu je govorio Vladmir Janković, menadžer Eko-fonda iz Paraćina.