Projekti

Unapređenje javnih nabavki u lokalnim samoupravama II faza


Projekat „Unapređenje javnih nabavki u lokalnim samoupravama faza II“ pruža podršku lokalnim samoupravama koje prepoznaju potrebu i imaju nameru da unaprede načela i postupanje u javnim nabavkama koje su važan instrument za obezbeđivanje potreba građana u lokalnim zajednicama. Projekat realizuje Stalna konferencija gradova i opština i ova aktivnost deo je šire, petogodišnje inicijative Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) pod nazivom „Projekat za unapređenje javnih nabavki“, koja je usmerena na poboljšanje uslova za sprovođenje efikasnih, fer i transparentnih postupaka javnih nabavki u Srbiji

Podrška projekta „Unapređenje javnih nabavki u lokalnim samoupravama faza II“ usmerena je pre svega, na unapređenje procesa planiranja, primene okvirnih sporazuma, novih kriterijuma, praćenja izvršenja ugovora, ali i drugih faza u postupcima javnih nabavki, unapređenje posebnih/internih akata za javne nabavke, i sprovođenje drugih aktivnosti usmerenih na jačanje kapaciteta LS u domenu javnih nabavki.

Partnerske lokalne samouprave odabrane su u prethodnoj fazi projekta, putem otvorenih javnih poziva. U okviru prvog otvorenog poziva, koji je sproveden u novembru 2022. godine, započeta je saradnja sa 13 gradova i opština među kojima su: Kragujevac, Zrenjanin, Pirot, Novi Pazar, Zaječar, Vrnjačka Banja, Prijepolje, Ivanjica, Veliko Gradište, Ćuprija, Sjenica, Medveđa i Ćićevac. U toku drugog javnog poziva, sprovedenog u oktobru 2023. godine, Projektu se priključilo još sedam partnera – Leskovac, Svrljig, Vlasotince, Rača, Ražanj, Apatin i Čajetina. Gradovi i opštine će dobijati podršku u toku celog trajanja Projekta, u periodu od 1. juna 2024. godine do 31. maja 2025. godine, u zavisnosti od njihove zainteresovanosti, potreba i kapaciteta.

Tehnička podrška lokalnim samoupravama sprovodi se kroz pružanje direktne, mentorske podrške u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO), razmenu iskustva i dobre prakse kroz rad Mreže za javne nabavke SKGO. Lokalne samouprave, učesnice Projekta, koje po odgovarajućim kriterijumima budu nosioci značajnih promena u primeni Zakona, primer dobre prakse, inovativnosti i kooperativnosti, biće prepoznate i kroz odgovarajuće priznanje “Šampion promena” nagrađene za svoj doprinos u ovoj oblasti.

„Projekat za unapređenje javnih nabavki“ je do sada razvio nekoliko analiza stanja u oblasti javnih nabavki, sa preporukama za unapređenje postojećih i uvođenje novih praksi i tehnika u javnim nabavkama. Analize i ostala dokumenta su dostupni su u sekciji "Materijali za unapređenje javnih nabavki" u nastavku teksta. Ova dokumenta predstavljaju jedan od osnova za razvoj dobrih praksi kroz individualnu mentorsku podršku.

Kontakt osoba: Ružica Aranđelović Ilić (ruzica.arandjelovic.ilic@skgo.org)