Evropska nedelja mobilnosti

Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se, EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI, manifestacija čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama. Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine više od 3300 gradova iz 46 država Evrope i sveta obeležilo je ovu manifestaciju.

Za opštine i gradove, EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI  pruža odličnu priliku da svojim stanovnicima predstave održive alternative u saobraćaju i da im objasne ekološke izazove sa kojima se suočavaju. Učestvovanjem u akciji, gradovi i opštine mogu da prikažu građanim koje su prednosti izbora čistijih vidova saobraćaja i da time unaprede stanje saobraćaja u svojoj lokanoj sredini..

Lokalne samouprave se snažno ohrabruju da ovu nedelju iskoriste za testiranje novih mera u saobraćaju uz dobijanje povratnih reakcija od javnosti. To je, takođe, odlična prilika da se lokalne zainteresovane strane udruže i diskutuju o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha, da potraže inovativna rešenja za smanjenje korišćenja automobila, da isprobaju nova tehnološka i planska rešenja. Kampanja daje građanima priliku da istraže nove mogućnosti za korišćenje gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rešenjima koja doprinose rešavanju značajnih pitanja za gradove, poput zagađenja vazduha.

TEMA KAMPANJE ZA 2024. GODINU

Evropska komisija je odlučila da tema ovogodišnje EVROPSKE NEDELJE MOBILNOSTI  bude: ZAJEDNIČKI JAVNI PROSTORI. I ove godine slogan kampanje je Krećimo se kvalitetnije! Tema ovogodišnje kampanje odnosi se na bolje i efikasnije korišćenje javnih prostora u gradovima, posebno ulica, ali i trgova, trotoara i drugih mesta za susrete svih kategorija stanovništva. Kvalitetnijim javnim prostorima koji su ugodni za boravak ljudi, doprinosimo aktivaciji lokalnih zajednica, a stanovnike podstičemo da koriste aktivne vidove kretanja kao što su pešačenje i bicikliranje.

UČEŠĆE GRADOVA I OPŠTINA

Pozivamo opštine, gradove i gradske opštine iz Srbije da se priključe ovogodišnjoj EVROPSKOJ NEDELJI MOBILNOSTI . Da bi ste učestvovali, neophodno je da se registrujete na zvaničnoj stranici mobilityweek.eu/registration. Da bi vaša registracija bila prihvaćena, potrebno je da ispunite jedan od navedenih kriterijuma: organizacija aktivnosti u nedelji od 16 – 22. septembra, održavanje Dana bez automobila i promocija nove trajne mere iz oblasti održive urbane mobilnosti. Samo zvanični organi i organizacije lokalnih samouprava mogu da se prijave za obeležavanje manifestacije.

One lokalne samouprave koje ispune sva tri gore navedena kriterijuma, stiču status Zlatnog učesnika i kvalifikuju se za godišnju nagradu Evropske nedelje mobilnosti.

Gradovi i opštine iz Srbije od samog početka učestvuju u ovoj manifestaciji, a poslednjih godina broj JLS iz Srbije koje učestvuju u EVROPSKOJ NEDELJI MOBILNOSTI stalno raste. Najviše uspeha u organizovanju manifestacije imao je grad Kruševac, koji je 2019. godine dobio nagradu Evropske komisije za najbolje organizovanu manifestaciju u celoj Evropi.

AKCIJE U OBLASTI MOBILNOSTI

Pozivaju se pojedinci, preduzeća, udruženja, škole i ustanove da svoje aktivnosti u oblasti održive urbane mobilnosti koje realizuju tokom cele godine, takođe registruju na sajtu EVROPSKE NEDELJE MOBILNOSTI: https://mobilityweek.eu/about-mobilityactions/ i na taj način povećaju mogućnost da dobiju nagradu Evropske komisije za najbolje rešenje za upravljanje urbanom mobilnošću.

NACIONALNI KOORDINATORI

Počev od 16. februara 2020. godine, koordinaciju sprovođenja EVROPSKE NEDELJE MOBILNOSTI u Republici Srbiji preuzeli su Stalna konferencija gradova i opština – Savez opština i gradova Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, što doprinosi još masovnijem obeležavanju manifestacije u našim lokalnim samoupravama uz snažnu podršku svih relevantnih aktera sa nacionalnog nivoa.