Vesti

Sednica odbora za životnu sredinu i vanredne situacije

Druga sednica Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije Stalne konferencije gradova i opština održana je u Kruševcu, 25. maja 2018. godine. Sednicom je predsedavao Saša Đorđević, predsednik opštine Gadžin Han i predsednik Odbora.

Osim članova Odbora, sednici su prisustvovali Dragana Radulović iz Ministarstva zaštite životne sredine, Ana Seke iz UNDP, Valentina Đureta iz GIZ-DKTI IMPACT projekta, Zoran Gligorić iz Beogradskog sajma i Slobodan Milutinović, ekspert, profesor Niškog univerziteta.

Olivera Drenovac, pomoćnica gradonačelnice grada Kruševca i članica ovog Odbora, predstavila je svoj grad i mnogobrojne aktivnosti i projekte koje ova lokalna samouprava sprovodi. Jedan od projekata je i „Novo ruho grada - Kruševac pametan klimatski grad“, koji je jedan od nagrađenih projekata u okviru programa „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene" koji sprovodi UNDP.

Klimatske promene su se u poslednje vreme, naročito u toku javne rasprave o Nacrtu zakona o klimatskim promenama, nametnule kao jedna od važnijih tema, čije posledice sve više osećamo i prepoznajemo i u svakodnevnom životu. O najvažnijim odredbama kojima se uspostavlja zakonska regulativa u našoj zemlji na ovu temu i položaju JLS u ovoj oblasti, govorila je gospođa Dragana Radulović iz Ministarstva zaštite životne sredine. U diskusiji su se čula različita mišljenja o tome da li je potrebno jedinicama lokalnih vlasti eksplicitno propisati zakonsku obavezu usvajanje odeđenih planskih dokumenata, ili će ta obaveza slediti nakon donošenja strateških i planskih dokumenata koji proizilaze iz samog Zakona. Sagledavajući trenutne kapacitete lokalnih administracija, zakonaodavac je procenio da zakonska obaveza ne bi mogla biti sprovedena u svim JLS, pa se od takvog rešenja odustalo.

Još jedan projekat koji se na specifičan način bavi klimatskim promenama je projekat „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena-DKTI IMPACT“, koji sprovodi GIZ. Ovaj projekat je predstavila Valentina Đureta, menadžerka projekta, a grad Kruševac je, na tradiciji dobrih rezulatata ostvarenih u prethodnom projektu, ponovo izabran za JLS u kojoj će se projekat sprovoditi.

U pozivnom pismu za ovu sednicu, članovima Odbora je predočeno da će Odbor predstavljati radnu grupu za definisanje metodologije za izradu lokalnih planova prilagođavanja na klimatske promene, koju SKGO priprema usaradnji sa UNDP. Profesor dr Slobodan Milutinović je angažovan od strane SKGO da pripremi priručnik-vodič, koji će lokalnim zajednicama pomoći u izradi planova adaptacije na izmenjene klimatske uslove. Članovi odbora su pozvani da se uključe u izbor za pilot opštinu kojoj će se, do kraja projekta, pružiti pomoć u pripremi plana adaptacije.

Zoran Gligorić, menadžer sajma energetike i ekologije je najavio ovogodišnju sajamsku manifestaciju, koja če se pod nazivom „Nova energija - sajam zaštite životne sredine, energetike i prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama“, održati od 3. do 5. oktobra na Beogradskom sajmu. Želja organizatora i SKGO je da se opštine na ovom sajmu prezentuju jedinstveno i u što većem broju, kao važni akteri u zaštiti životne sredine i upravljanju energetskim resursima na lokalu i u prevenciji vanrednih situacija.

Predstavnici gradova i opština pozvani su da se prijave za radionicu o programskom budžetiranju, koja će biti održana 11. juna u SKGO i na manifestaciji Ciomaton, koja će biti održati 26. oktobra.  Climaton ima za cilj da se kroz 24-časovni hakaton pomogne u pronalaženju inovativnih rešenja u gradovima za izazove u vezi sa klimatskim promenama. Da bi se ostvarila podrška u organizaciji ovog događaja, potrebno je prijaviti se do 8. juna na e-adresu: Isabel.airas@pks.rs.

Postignut je i načelni dogovor da se naredna sednica odbora održi na u Kraljevu, na Rudnom, da traje dva dana i da bude u celosti posvećena temi vanrednih situacija.

Nacrt zakona o klimatskim promenama

Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena

Predstavljanje metodologije za izradu lokalnih planova prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove