Vesti

Održane radionice o godišnjem programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta

Zakonom o poljoprivrednom zemljištu jedinicama lokalne samouprave poveren je posao da u postupku izrade i realizacije godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta treba da obave niz aktivnosti. Zbog velikog broja nedoumica u tumačenju propisa koji regulišu ovu materiju, SKGO je organizovala radionice za lokalne samouprave, koje će im pomoći da se ovi postupci sprovedu efikasno i u skladu sa zakonom. Tokom maja/juna 2018. godine održano je sedam radionica na kojima je učestvovalo 108 gradova i opština..

Radinice su se sastojale od tri posebna dela, i to:

I Postupak izrade godišnjeg programa zaštite, uređenja I korišćenja poljoprivrednog zemljišta;

II Postupak realizacije godišnjeg programa zaštite, uređenja I korišćenja poljoprivrednog zemljišta;

III Postupak izrade I realizacije godišnjeg programa zaštite, uređenja I korišćenja poljoprivrednog zemljišta preko informacionog sistema.

Na radionicama najviše tema za diskusiju bilo je kod rešavanja imovinsko pravnih problema, odnosno utvrđivanja da li zemljište treba da bude predmet zakupa ili ne, zatim procedura kod postupka davanja u zakup radi investicionog ulaganja i pribavljanja dokaza od strane JLS da zemljište nije predmet vraćanja ranijim vlasnicima. Poseban akcenat stavljen je na utvrđenim odredbama koje regulišu ovu materiju, a koje su u koliziji sa odredbama drugih zakona.

Predstavnici JLS, kojima je predstavljen zakonski okvir, upoznati su sa svim novinama izmena i dopuna  Zakona o poljoprivrednom zemljištu, novim načinima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnoj svojini koji su njima propisani. Takođe, predstavljen je i  Pravilnik o uslovima i postupku davanja u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, kroz tumačenje odredbi za  koje su već postojale informacije da stvaraju nedoumice kod JLS.

Učesnici radionica upoznati su i sa promenama u procedurama i dokumentaciji koju kontrolišu u postupku ostvarivanja prava prečeg zakupa,  investicionog ulaganja, davanja u zakup po početnoj ceni od nula dinara u postupku javnog nadmetanja, od postupka izrade godišnjeg programa zaštite, uređenja I korišćenja poljoprivrednog zemljišta (GP), do zaključenja ugovora o zakupu, odnosno korišćenju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Takođe, predstavljene su i aplikacija za izradu i realizaciju koje su deo informacionog sistema o poljoprivrednom zemljištu.

PPT - Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta

PPT - Postupak izrade i realizacije godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišećenja poljoprivrednog zemljišta kroz informacioni sistem