Vesti

Mreža za poljoprivredu i ruralni razvoj – Nova Platforma za lokalne programe

Sastanak Mreže za poljoprivredu i ruralni razvoj SKGO održan je 14. septembra 2018. godine u Beogradu. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine – Uprave za poljoprivredno zemljište, Sektora za ruralni razvoj, Ministarstva za evropske integracije, kao i više od 130 predstavnika lokalne samouprave.

Prisutni su ovom prilikom upoznati sa: lokalnim programima podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju, pregovaračkim procesom za Poglavlje 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, izradom i realizacijom godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, projektima iz oblasti agrobiznisa, Zakonom o planskom sistemu i sa izradom lokalnih strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja u kontekstu novog Zakona.

Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra iz Sektora za ruralni razvoj MPŠV saopštio je da je izmenjen Obrazac za izradu lokalnih programa, a da će se u narednom periodu lokalni program raditi kroz Platformu jer će biti mnogo brži proces sa više iteracija provere, a obavestio je prisutne da je potrebno da gradovi i opštine dostave nove programe najkasnije od 31. januara. On je dodao da je potrebno izveštaje za programe iz prethodne godine dostaviti Sektoru do 31. marta tekuće godine. Platforma koju je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pomoći će u pripremi i dostavljanju Programa, izradi izveštaja i bržem dobijanju povratnih informacija.

Na sastanku je izabrano šest lokalnih samouprava za testiranje platforme, a najavljeno je da će u saradnji sa SKGO, tokom novembra i u prvoj polovini decembra biti realizovano pet radionica sa gradovima opštinama kako bi se obučili za rad na Platformi.

Danilo Golubović, član Pregovaračke grupe 11 – za poljoprivredu i ruralni razvoj, istakao je da su pregovori u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja među najizazovnijim oblastima evropskih integracija za svaku zemlju koja pristupa Evropskoj uniji, jer zahteva nove institucionalne strukture i intenzivan rast svih kapaciteta za usvajanje niza propisa Zajedničke agrarne politike Evropske unije. Pristupni pregovori se sprovode paralelno na političkom i tehničkom nivou. Pregovaračka grupa ima zadatak da izradi pregovaračka dokumenta i sve ostale dodatne materijale. Nosioci grupe su državni službenici MPŠV i drugih institucija iz ovih sektora. Mogu biti uključeni i predstavnici organizacija i udruženja poljoprivrednika, prehrambene industrije, naučne zajednice, civilnog društva, jedinica lokalne samouprave itd. U okviru poglavlja organizovano je 6 podgrupa gde je jedna od podgrupa za ruralni razvoj. Tokom skrininga za PG 11 zatraženo je redovno izveštavanje Evropske komisije o realizaciji mera na lokalnom i pokrajinskom nivou.

Marija Mitrović i Aleksandra Mičeta, ispred Uprave za poljoprivredno zemljište, govorile su o izradi i realizaciji godišnjeg programa, postignutim rezultatima i problemima sa kojima se suočava lokalna samouprava na terenu. Po njihovim rečima, za sada 120 jedinica lokalne samouprave radi kroz aplikaciju, a 115 je dobilo saglasnost na godišnji program. One su izjavile da je potrebno se ostvari bolja kontrola neizlicitiranog zemljišta, a jedan od predloga je bio da se kroz izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, uspostavi lokalna inspekcija.

Na sastanku Mreže predstavljene su „Smernice za izradu, realizaciju, izveštavanje i praćenje strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja JLS“ i osnovni elementi. Ovaj dokument je u potpunosti usklađen sa pravilima izrade i sprovođenja planskih dokumenta koje predviđa Zakon o planskom sistemu Republike Srbije. Smernice će uskoro biti odštampane nakon čega će uslediti radionice, kako bi se lokalnim samoupravama detaljnije objasnili koraci koje treba sprovesti u cilju pripreme kratke, razumljive i sprovodljive strategije čije je rezultate moguće meriti i vrednovati.

Održavanje sastanka podržano je u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO - druga faza", koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Platforma za lokalne programe 14092018.ppt

Iskustva iz Zlatiborskog okruga.pdf

Prezentacija - Proces pristupanja Srbije EU u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja (Poglavlje 11)