Vesti

Model Izveštaja o proveri IKT sistema

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je u cilju pružanja podrške implementaciji Zakona o informacionoj bezbednosti pripremila Model Izveštaja o proveri IKT sistema u skladu sa Zakonom o informacionoj bezbednosti i Modelom pravilnika o bezbednosti informaciono-komunikacionog sistema grada/opštine/gradske opštine.

Naime, Zakonom o informacionoj bezbednosti ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016) je predviđena obaveza za sve Operatore IKT sistema od posebnog značaja da donesu akt o bezbednosti IKT sistema, kao i da jednom godišnje izvrši proveru IKT sistema o kojoj treba da se sačini i izveštaj. Obzirom da se pod operatorom IKT sistema podrazumeva pravno lice, organ javne vlasti ili organizaciona jedinica organa javne vlasti koji koristi IKT sistem u okviru obavljanja svoje delatnosti, odnosno poslova iz svoje nadležnosti, ova obaveza se odnosi i na jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji. SKGO je početkom 2017. godine, kao vid normativne podrške, pripremila Model pravilnika o bezbednosti informaciono-komunikacionog sistema grada/opštine/gradske opštine, a sada na zahtev naših članica, pripremljen je i Model izveštaja o proveri IKT sistema koji su JLS dužne da pripreme najmanje jednom godišnje.

Skrećemo pažnju da je u skladu sa Zakonom o informacionoj bezbednosti rok za donošenje Pravilnika o bezbednosti IKT sistema bio 1. mart 2017. godine, što znači da je do sada bilo potrebno izvršiti dve provere IKT sistema o kojima treba da postoje izveštaji.

Ističemo da je Model izveštaja samo pomoć upravama prilikom provere IKT sistema i izrade izveštaja koji će se svakako dalje prilagođavati situaciji u pojedinačnoj upravi grada/opštine/gradske opštine.

Ovu aktivnost SKGO je realizovala u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO - treća faza", koji podržava Vlada Švajcarske.

SKGO Model izvestaja o proveri IKT sistema.doc

Model pravilnika o bezbednosti IKT sistema.doc