Vesti

Realizovana akreditovana obuka „Javne politike u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) održala je akreditovanu obuku „Javne politike u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja“. Obuka je realizovana u okviru Sektorskog programa kontinuiranog stručnog usavršavanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave za 2021. godinu u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Aktivnost je sprovedena u vidu četiri vebinara koji su održani: 9. juna, 30. septembra, 4. i 5. oktobra 2021. godine, uz učešće 81 predstavnika jedinica lokalne samouprave, od kojih je 76 ispunilo propisane uslove i dobilo potvrdu o pohađanoj obuci od strane Nacionalne akademije za javnu upravu.

Cilj obuke je bio da se zaposleni u jedinicama lokalne samouprave koji rade na poslovima poljoprivrede i ruralnog razvoja upoznaju sa novinama koje novi sistem javnih politika, usvojen 2018 godine, donosi, naročito sa aspekta prioritizacije i pozicioniranja oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u budućem razvoju JLS.

Učesnici su stekli znanja potrebna za uspostavljanje efikasnog sistema višegodišnjeg planiranja mera i aktivnosti vezanih za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja u okviru jedinica lokalne samouprave kroz izradu i realizaciju dokumenata javnih politika. Od posebnog značaja bilo je razumevanje razlike između planskih dokumenata i javnih politika, kao i metodologije izrade akata koji proizilaze iz Plana razvoja po Zakonu o planskom sistemu sa fokusom na prepoznavanje i prioritizaciju oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, potrebu za razradom plana aktivnosti, kao i vezu sa budžetima jedinica lokalne samouprave.

Obuka je realizovana u okviru projekta ”Institucionalna podrška SKGO – treća faza“ koji sprovodi SKGO, a podržava Vlada Švajcarske.

Kontekst poljoprivrede.pdf

Metodologija izrade strategije.pdf

Metodoloska uputstva i primeri.pdf

PREZENTACIJA PLANOVI RAZVOJA.pdf

Sprovodjenje i evaluacija efekata dokumenata JP.pdf