Vesti

Vebinar - Kreiranje razvojnih politika, instrumenata i mera u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) 17. i 25. januara 2022. godine, organizuje dve jednodnevne akreditovane onlajn obuke (vebinara) za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave na temu „KREIRANjE RAZVOJNIH POLITIKA, INSTRUMENATA I MERA U OBLASTI LOKALNOG EKONOMSKOG RAZVOJA NA OSNOVU PODATAKA I EKONOMSKIH ANALIZA (ANALIZA LANCA VREDNOSTI)“ (2021-07-0510). Sprovođenje obuke realizuje se u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU- Druga faza“, koju finansira Vlada Švedske. 

Jedna od bitnih stavki u procesu planiranja lokalnog ekonomskog razvoja  jeste razumevanje prirode i načina funkcionisanja lokalne privrede. Prvi korak procesa planiranja predstavlja objektivna analiza poslovnog okruženja, kao veoma važan elemenat upravljanja LER na lokalnom nivou, na osnovu koje se mogu definisati ciljevi ekonomskog razvoja konkretnog grada/opštine, razviti mere podrške poslovnom sektoru i pojedine aktivnosti. Imajući u vidu značaj korišćenja statističkih podataka u analitičke svrhe, unapređenje veština i kompetencija zaposlenih u JLS u domenu kreiranja razvojnih politika i mera u oblasti LER-a predstavlja segment koji je neophodno stalno unapređivati kako bi zaposleni na poslovima LER koristili analize ekonomskih podataka kao instrumenta lokalnog ekonomskog razvoja. 

Za te svrhe je najbolje koristiti raspoložive statističke podatke, kao i druge informacije do kojih se može doći empirijskim putem kako bi se bolje razumela lokalna privreda, njene specifičnosti i važne komponente, zatim promene koje se u njoj dešavaju itd.

Cilj obuke je da doprinese osposobljavanju polaznika za sprovođenje analiza i kreiranje razvojnih politika, instrumenata i mera u oblasti LER-a. Obuka je namenjena rukovodiocima i zaposlenima u opštinskoj/gradskoj upravi koji obavljaju poslove lokalnog ekonomskog razvoja.

Raspored planiranih onlajn obuka – vebinara kao i linkovi za registraciju se nalaze u nastavku:

- 1. termin – 17. januar 2022. godine; prijava na  https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZcuc-isrDwrGtyTJSZbnNe9DTWrW_-VUEpN, najkasnije do petka, 14.01.2022. godine

2. termin – 25. januar 2022. godine; prijava na  https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZMoceygpjgtH9Y7WVCNLZENkZ0ZAK83jVe3, najkasnije do ponedeljka, 17.01.2022. godine

Obuka u svakom od naznačenih termina počinje u 10:00 časova.

Za sve dodatne informacije kontakt je Anita Popović, stručna saradnici za lokalni ekonomski razvoj na mejl: anita.popovic@skgo.org ili pozivom na broj telefona: 064/870 33 78.

Izvod iz sektorskog programa obuke_Analiza LV

Agenda obuke - Analiza LV 2022.

Uputstvo za komunikaciju tokom ZOOM sastanka