Vesti

Održan je sastanak SKGO Mreže zaposlenih na poslovima evropskih integracija

Drugi sastanak Mreže zaposlenih na poslovima evropskih integracija održan je u četvrtak, 28. aprila 2022. godine, putem Zoom platforme.

Sastanak je organizovan u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza”, koji finansira Vlada Švedske.

Sastanak Mreže zaposlenih na poslovima evropskih integracija bio je posvećen razmatranju novina u okviru pristupnih pregovora i korišćenja EU fondova i programa u Republici Srbiji, važnih za lokalnu samoupravu.

Takođe, na sastanku su predstavljeni rezultati analitičkog procesa SKGO u pregovaračkim poglavljima.

Jelena Mihajlović Tanasijević, šefica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj, u svojstvu koautorke, predstavila je Analizu uticaja procesa pristupanja EU na lokalne samouprava u Srbiji u pregovaračkom poglavlju 10 (Informaciono društvo i mediji) u oblasti Informaciono društvo.

Prof. dr Dejan Milenković, autor, predstavio je Analizu uticaja procesa pristupanja EU na lokalne samouprave u Srbiji u pregovaračkom poglavlju 10 (Informaciono društvo i mediji) u oblasti medija.

Prof. dr Tatjana Jovanić i prof. dr Katarina Ivančević, predstavile su Analizu procesa pristupanja EU na lokalne samouprave u Srbiji u pregovaračkom poglavlju 28 (Zaštita zdravlja i zaštita potrošača) u oblasti zaštite potrošača.

Na sastanku su predstavljeni i primeri inostrane dobre prakse u pogledu rada službenika ili kancelarija za EU poslove u gradovima i opštinama, konkretno Mreža opštinskih EU službenika u Albaniji i rezultati projekta EU4Municipalities.

Mreža je osnovana kao radno telo koje će omogućiti njenim članovima razmenu znanja, iskustva, primera dobre prakse i rešavanja problema, kao i informacija u ovoj oblasti, kreiranje predloga politika i propisa, dogovora o zajedničkim aktivnostima i nastupima na domaćoj i međunarodnoj sceni, praćenja toka pristupnih pregovora i realizacije EU fondova i programa i predstavljati kanal za komunikaciju između svih nivoa vlasti, civilnog i privatnog sektora, u oblasti evropskih integracija, uključujući i saradnju sa evropskim institucijama, mrežama, organizacijama i asocijacijama relevantnim za lokalnu samoupravu u EU.

Prezentacije:

SKGO- Zastita potrosaca.pdf

SKGO-Poglavlje 10-MEDIJI.pdf

Presentation EU4M Albania.pdf

Kontakt osoba za više informacija je koordinatorka Mreže i šef Službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju Aleksandra Vukmirović (aleksandra.vukmirovic@skgo.org).