Vesti

Nova serija obuka o uključivanju lokalne zajednice u izradu opštih akata lokalne samouprave

Nakon uspešno realizovana četiri ciklusa dvodnevnih akreditovanih obuka “Uključivanje lokalne zajednice u izradu opštih akata lokalne samouprave”, Stalna konferencija gradova i opština - SKGO organizuje još dva treninga sa istom temom tokom oktobra meseca, 2024. godine.

Prva obuka biće održana 16. i 17. oktobra, 2024. godine na Zlatiboru, hotel Zlatiborska noć, Bela Zemlja 31311 bb, Užice. Rok za prijavu je 11. oktobar.

Druga obuka biće održana 22. i 23. oktobra, 2024. godine u Beogradu, SKGO, 11 sprat, Makedonska 22, Beograd. Rok za prijavu je 18. oktobar.

“Uključivanje lokalne zajednice u izradu opštih akata lokalne samouprave” predstavlja obuku koja je predviđena Sektorskim programom kontinuiranog stručnog usavršavanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave za 2024. godinu i deo je Opšteg programa obuke zaposlenih u JLS za 2024. godinu. Obuka pripada tematskoj oblasti “Upravljanje normativnim procesom i uređivanje rada organa i službi jedinica lokalne samouprave” a namenjena je prevashodno sekretarima skupština i licima koja rade na administrativnoj i stručnoj podršci radu skupštine, odnosno veća i na izradi lokalnih opštih akata. Obuka je takođe namenjena i zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave koji rade na poslovima saradnje sa udruženjima i drugim organizacijama civilnog društva.

Cilj obuke je upoznavanje učesnika sa pravnim okvirom, međunarodnim, nacionalnim standardima, kao i lokalnim pravnim i strateškim okvirom za uključivanje građana i predstavnika lokalne zajednice u izradu opštih akata. Na obuci će biti predstavljeni mehanizmi, oblici i metode za uključivanje lokalne zajednice, a jedan deo obuke biće posvećen postupku organizovanja javne rasprave kao i osnivanju radnih i savetodavnih tela.

Obuke se realizuju kroz podršku projekta „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“ koji podržava Vlada Švajcarske.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), kao akreditovani sprovodilac obuka iz Sektorskog programa kontinuiranog stručnog usavršavanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, za proces prijavljivanja učesnika na obuke i evidenciju o sprovedenim obukama koristi LMS sistem Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU).

Prijava na ovu, kao i sve ostale akreditovane obuke koje sprovodi SKGO, vrši se putem naloga na LMS platformi, kome pristupate putem sledećeg linka: https://lms.napa.gov.rs/login/index.php (za više informacija pogledati uputstvo za prijavu na obuke SKGO).

NAPOMENA: Ukoliko niste ranije registrovani na LMS platformi Nacionalne akademije za javnu upravu potrebno je da najpre izvršite registraciju klikom na link https://lms.napa.gov.rs/ , a zatim na polje „registracija“ (u gornjem levom uglu ekrana). Za više informacija o registraciji pogledati priloženo uputstvo o registraciji.

AGENDA OBUKE

Uputstvo za prijavu na akreditovane SKGO obuke (NAJU LMS platforma)

Registracija - Uputstvo za korisnike