Godišnji kalendar

Novembar

Info-dan - Sprovođenje IPARD mera

U petak, 2.11.2018. godine, u 10.00 časova, u hotelu “Šumarice” u Kragujevcu, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u saradnji sa IPA projektom “Podrška koprišćenju IPARD fondova Evropske unije”, biće održan info-dan na temu: “Sprovođenje IPARD mera - M1: Investicije u fizičku imovinu polјoprivrednih gazdinstava i M3: Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga polјoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva IPARD”. 

Prijava učešća na info danu u Kragujevcu dostavlja se na sledeće e-mail adrese: sanja.prodanovic@minpolj.gov.rs i nikola.milosevic@minpolj.gov.rs

Agenda IPARD Info dan - Kragujevac

Obuka za Pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama - Užice

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje regionalne obuke za pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama.

Obuke su namenjene prvenstveno predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva. Cilj obuka je izgradnja kapaciteta zaposlenih u JLS i organizacijama civilnog društva da planiraju i sprovode projekte i na taj način unapređuju lokalnu zajednicu, a u ovom slučaju socijalnu inkluziju Roma i drugih posebno osetljivih društvenih grupa.

Obuka će biti organizovana u UŽICU, 06. do 08. novembra 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave: ČAJETINA, KOSJERIĆ, SEVOJNO, ČAČAK, UŽICE, GORNJI MILANOVAC, PRIJEPOLJE, IVANJICA, POŽEGA, SJENICA, NOVA VAROŠ, PRIBOJ, ARILJE, LUČANI i BAJINA BAŠTA.

Rok za prijavljivanje je 25. septembar 2018. godine. Prijavni formular je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Priprema i upravljanje projektima“

NAPOMENA: Zbog ograničenog broja učesnika, a imajući u vidu geografsku zastupljenost, SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na adresu: ipa2016obuke@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Pozivno pismo

Prijavni formular obuke za PCM

Sastanak Mreže za lokalni ekonomski razvoj

Sastanak Mreže SKGO za lokalni ekonomski razvoj biće održan 6. novembra, u Beogradu, u hotelu M (Bulevar Oslobođenja 56a), sa početkom u 11 časova.

Teme o kojima će članovi Mreže imati priliku da diskutuju su raznovsne, od ukidanje pečata za privredne subjekte, e-registracije privrednih subjekata do važnih aspekata u vezi sa investicionim projektima.

U okviru teme „Privlačenje i realizacija direktnih investicija u JLS“ detaljnije će biti obrađeni: investicioni paket za privlačenje investicija na lokalnu, oblici državne pomoći čiji je davalac LS, JLS u ulozi davalaca podsticaja, finansijski limiti u određivanju podsticaja na lokalu, javni poziv Ministarstva privrede za dodelu podsticaja, a tema „Priprema investicionih projekata i ugovora o dodeli sredstava podsticaja“ obuhvatiće: postupak pripreme investicionih projekata, model ugovora o dodeli sredstava podsticaja, praćenje izvršenja ugovornih obaveza i monitoring, što je izuzetno važno kada LS ulazi u pravni aranžman sa investitorom.

Na kraju, biće predstavljene izmene i dopune tri akta koje je pripremio Odbor SKGO za ekonomski razvoj, a predlagači su bili Aleksandra Đorđević, gradska uprava Požarevac i Vladimir Grujović, gradska uprava Čačak. Ovi predlozi biće dostavljeni članovima Mreže do ponedeljka 29.10.2018. godine, na razmatranje i dostavljanje komentara.

Rok za prijavu učešća je do ponedeljka 5. novembra do 9h ujutro i to elektronskim putem na adrese anita.popovic@skgo.org ili sladjana.grujic@skgo.org.

Ova aktivnost realizuje se u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza” koji podržava Vlada Švajcarske

6.11. Agenda za Mrezu za LER.doc


Četvrta sednica Odbora SKGO za životnu sredinu i vanredne situacije

Čеtvrtа sеdnicа Odbоrа SKGO zа živоtnu srеdinu i vаnrеdnе situаciје biće održana 7. nоvеmbrа 2018. gоdinе, u Zеlеnоm sаlоnu Nаrоdnе skupštinе Rеpublikе Srbiје, ul. Krаlја Мilаnа br.14, sа pоčеtkоm u 12 čаsоvа.

Cilј skupa је uspоstаvlјаnjе kоnstruktivnоg diјаlоgа i sаrаdnjе dоnоsilаcа оdlukа nа nаciоnаlnоm i lоkаlаnоm nivоu u оblаsti živоtnе srеdinе, kао i njihоvо upоznаvаnjе sа trеnutnim stаnjеm prеgоvаrаčkе pоziciје zа Pоglаvlје 27.

Zbоg prоcеdurе ulаskа u Nаrоdnu skupštinu, učеšćе nа sеdnici treba pоtvrditi dо utоrkа 6. nоvеmbrа 2018. godine nа tеlеfоn 064/870-3337, kао i еlеktrоnskim putеm nа аdrеsu ljubinka.kaludjerovic@skgo.org.

Pozivno pismo 

Dnevni red skupa

Niš - Predstavljanje Pravilnika o dodatnoj obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnoj podršci detetu, učeniku i odraslom

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Stalna konferencija gradova i opština pozivaju Vas na regionalne okrugle stolove: “Predstavljanje Pravilnika o dodatnoj obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnoj podršci detetu, učeniku i odraslom”. Organizacija skupova podržana je u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO - treća faza", koji finansira Vlada Švajcarske Konfederacije.

Četiri regionalna skupa su organizovana tokom jeseni 2018. godine širom Srbije, a skup u Nišu biće održan 13. novembra 2018. godine u hotelu New City hotel (Vožda Karađorđa 12), sa početkom 11 časova.

Osnovni cilj regionalnih skupova je predstavljanje novog Pravilnika o dodatnoj obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnoj podršci detetu, učeniku i odraslom, čije se usvajanje očekuje. Pravilnik uređuje bliže uslove za procenu potreba deteta, učenika i odraslog za dodatnom obrazovnom, zdravstvenom i socijalnom podrškom kao i sastav i način rada interresorne komisije koju formira lokalna samouprava. Takođe, cilj okruglih stolova je i da se kroz dijalog, otvori diskusija o zajedničkim ciljevima i zadacima vezanim za rad Interresornih komisija u lokalnoj zajednici. Nadamo se da ćemo kroz međuinstitucionalni dijalog analizirati postojeće uloge i odgovornosti u ovoj oblasti, mapirati izazove i predložiti moguća rešenja, definisati zajedničke ciljeve i buduće aktivnosti. Sprovedena istraživanja su utvrdila da je potrebno pružiti dodatnu podršku i dodatno ojačati kapacitete lokalnih mehanizama kroz edukacije. 

Molimo Vas da na skupu obavezno prisustvuju: koordinator interresorne komisije i predsednik interresorne komisije, a ostali članovi i predstavnici lokalne samouprave su više nego dobro došli.

Rok za prijavu učešća je najkasnije do petka 09.11.2018. godine do kraja radnog vremena, slanjem prijavnog formulara na adresu maja.knezevic@skgo.org.

Kontakt osoba za dodatne informacija je sekretarka Odbora za obrazovanje, kulturu, sport i omladinu Maja Knežević Romčević ( 011-7357 958).

Pozivno pismo IRK Nis.pdf

Nacrt agende interesorne komisije - Nis.docx

Prijavni formular Nis.doc

Drugi sastanak Mreže SKGO za lokalne savete za zdravlje i zaštitu prava pacijenata

Drugi sastanak Mreže SKGO za lokalne savete za zdravlje i zaštitu prava pacijenata, na temu „Zaštita prava pacijenata: zdravstena zaštita i prevencija diskriminacije posebno osetljivih grupa“ biće održan u utorak, 13. novembra 2018. godine u hotelu Palas, Topličin venac 23, u Beogradu, sa početkom u 10 časova. Teme o kojima će biti reči su prevencija diskriminacije posebno osetljivih grupa u zdravstvenoj zaštiti (mladih, starijih, osoba koje žive sa HIV-om i rizičnih grupa) od strane predstavnika Ministarstva zdravlja, Ombudsmana, Kancelarije poverenice za ravnopravnost, Svetske zdravstvene organizacije, UNDP-a, organizacija civilnog društva i savetnika za zaštitu prava pacijenata. Kao i uvek, sastanak će biti prilika za razmenu iskustava i ujednačavanje pravne prakse u primeni Zakona o pravima pacijenata.

Priјаvе se mogu poslati putеm еlеktrоnskе pоštе nа аdrеsu: ana.ilic@skgo.org, dо pеtkа 9. nоvеmbrа 2018. Zа svе dоdаtnе infоrmаciје mоžеtе sе оbrаtiti Аni Ilić putеm e-maila ana.ilic@skgo.org ili telefonom nа brој 064 8703368. 

Pozivno pismo 

Dnevni red

Predsedništvo SKGO

Peta sednica Predsedništva SKGO biće održana 13. novembra 2018. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština.

Peta sednica Predsednistva SKGO.docx

Svečana dodela nagrada pobednicima medijskog konkursa "Drugačiji od drugih"

Svečana dodela nagrada pobednicima medijskog konkursa SKGO "Drugačije od drugih", biće održana 14. novembra 2018. godine, u Aero klubu (Ulica Uzun Mirkova 4/II), u Beogradu, sa početkom u 11 časova.

Medijski konkurs SKGO trajao je od 15. aprila do 15. oktobra 2018. godine, a novinari lokalnih, regionalnih i nacionalnih medija imali su priliku da konkurišu sa prilozima koji su se bavili sledećim temama: Zaštita životne sredine, Rodna ravnopravnost i ljudska prava, Unapređenje poslovne klime, Evropske integracije i Prevencija i upravljanje vanrednim situacijama na lokalnom nivou.

Više o rezultatima konkursa: http://www.skgo.org/vesti/detaljno/2052/proglaseni-pobednici-medijskog-konkursa-skgo-drugacije-od-drugih

Zrenjanin - Predstavljanje Pravilnika o dodatnoj obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnoj podršci detetu, učeniku i odraslom

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Stalna konferencija gradova i opština-Savez gradova i opštine Srbije organizuje regionalni skup “Predstavljanje Pravilnika o dodatnoj obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnoj podršci detetu, učeniku i odraslom”, a koji će biti održan 15. novembra 2018. godine u Zrenjaninu, u hotelu Vojvodina, Trg slobode 3-5, sa početkom u 11 časova. 

Osnovni cilj regionalnih skupova je predstavljanje novog Pravilnika o dodatnoj obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnoj podršci detetu, učeniku i odraslom. Pravilnik uređuje bliže uslove za procenu potreba deteta, učenika i odraslog za dodatnom obrazovnom, zdravstvenom i socijalnom podrškom kao i sastav i način rada interresorne komisije koju formira lokalna samouprava.Takođe, cilj okruglih stolova je i da se kroz dijalog, otvori diskusija o zajedničkim ciljevima i zadacima vezanim za rad Interesornih komisija u lokalnoj zajednici. Nadamo se da ćemo kroz međuinstitucionalni dijalog analizirati postojeće uloge i odgovornosti u ovoj oblasti, mapirati izazove i predložiti moguća rešenja, definisati zajedničke ciljeve i buduće aktivnosti. Sprovedena istraživanja su utvrdila da je potrebno pružiti dodatnu podršku i dodatno ojačati kapacitete lokalnih mehanizama kroz edukacije.

Rok za prijavu učešća je do utorka 13.11.2018. godine, elektronskim putem na maja.knezevic@skgo.org.

Kontakt osoba za više informacija je sekretarka Odbora za obrazovanje, kulturu, sport i omladinu Maja Knežević (011-3223 446).

Ovu aktivnost SKGO realizuje u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO-treća faza“ koju sprovodi SKGO, a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Poziv IRK Zrenjanin opste.pdf

Nacrt agende interesorne komisije - Zrenjanin.docx

Prijavni formular Zrenjanin.doc

Novi Sad - Obuka „Priprema projekata od značaja za lokalni ekonomski razvoj“

Stalna konferencija gradova i opština organizuje niz dvodnevnih regionalnih obuku „Priprema projekata od značaja za lokalni ekonomski razvoj“ u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza“.

Obuka u Novom Sadu biće organizovana 20.-21. novembra 2018. godine u hotelu „Prezident“ Futoška 109, sa početkom u 10:00 časova. 

Cilj obuke je unapređenje znanja i veština zaposlenih koji obavljaju poslove lokalnog ekonomskog razvoja u oblasti pripreme projekata od značaja za lokalni ekonomski razvoj.

Obuka je namenjena zaposlenima koji se bave poslovima lokalnog ekonomskog razvoja u sledećim gradovima i opštinama: 

Ada, Alibunar, Apatin, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Vršac, Žabalj, Žitište, Zrenjanin, Inđija, Irig, Kanjiža, Kikinda, Kovačica, Kula, Mali Iđoš, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Kneževac, Novi Sad, Odžaci, Opovo, Plandište, Senta, Sečanj, Sombor, Srbobran, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci, Subotica, Temerin, Titel, Čoka, Šid.

Molimo Vas da potvrdu učešća na prijavnom formularu pošaljete najkasnije do petka 16. novembra 2018 . godine na elektronsku adresu Anita.Popovic@skgo.org. Imajući u vidu da je broj učesnika ograničen, molimo Vas da nam blagovremeno potvrdite svoje i/ili prisustvo predstavnika Vašeg grada/opštine. Takođe Vas molimo da uz prijavu popunite i kraći upitnik na temu prethodnog iskustva u pripremi predloga projekata u oblasti LER-a.

Za sve dodatne informacije Vaši saradnici mogu kontaktirati Jelenu Mihajlović-Tanasijević (telefon 011/7357 914; 064/870 3316; e-mail: Jelena.Mihajlovic@skgo.org) i Anitu Popović (kontakt telefon 064/8703378 i e-mail: Anita.Popovic@skgo.org).

Pozivno pismo

Prijavni formular - Novi Sad

LER - Upitnik za učesnike


Beograd - Obuka „Priprema projekata od značaja za lokalni ekonomski razvoj“

Stalna konferencija gradova i opština organizuje niz dvodnevnih regionalnih obuku „Priprema projekata od značaja za lokalni ekonomski razvoj“ u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza“.

Obuka u Beogradu biće organizovana 22-23. novembra 2018. godine, hotelu „Merkur“, Kneza Miloša 5, sa početkom u 10:00 časova.

Cilj obuke je unapređenje znanja i veština zaposlenih koji obavljaju poslove lokalnog ekonomskog razvoja u oblasti pripreme projekata od značaja za lokalni ekonomski razvoj.

Obuka je namenjena zaposlenima koji se bave poslovima lokalnog ekonomskog razvoja u sledećim gradovima, opštinama i gradskim opštinama: 

Grad Beograd, Stari Grad, Vračar, Savski Venac, Palilula, Novi Beograd, Zemun, Čukarica, Rakovica, Surčin, Voždovac, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Sopot, Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac, Ljig, Mionica, Valjevo, Ub, Laјkovac, Osečina, Ljubovija, Mali Zvornik, Krupanj, Koceljeva, Loznica, Vladimirci, Šabac, Bogatić, Smederevo, Smederevska Palanka, Velika Plana, Veliko Gradište, Požarevac, Kostolac, Golubac, Malo Crniće, Žabari, Petrovac na Mlavi, Kučevo, Žagubica, Bor, Negotin, Kladovo, Majdanpek, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Despotovac, Rekovac, Pančevo, Kovin, Bela Crkva, Pećinci, Ruma, Stara Pazova.

Molimo Vas da potvrdu učešća na prijavnom formularu pošaljete najkasnije do petka 16. novembra 2018 . godine na elektronsku adresu Anita.Popovic@skgo.org. Imajući u vidu da je broj učesnika ograničen, molimo Vas da nam blagovremeno potvrdite svoje i/ili prisustvo predstavnika Vašeg grada/opštine. Takođe Vas molimo da uz prijavu popunite i kraći upitnik na temu prethodnog iskustva u pripremi predloga projekata u oblasti LER-a.

Za sve dodatne informacije Vaši saradnici mogu kontaktirati Jelenu Mihajlović-Tanasijević (telefon 011/7357 914; 064/870 3316; e-mail: Jelena.Mihajlovic@skgo.org) i Anitu Popović (kontakt telefon 064/8703378 i e-mail: Anita.Popovic@skgo.org).

Pozivno pismo

Prijavni formular - Beograd 

LER - Upitnik za ucesnike

46. SKUPŠTINA SKGO

Obuka za Pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama - Subotica

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje regionalne obuke za pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama.

Obuke su namenjene prvenstveno predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva. Cilj obuka je izgradnja kapaciteta zaposlenih u JLS i organizacijama civilnog društva da planiraju i sprovode projekte i na taj način unapređuju lokalnu zajednicu, a u ovom slučaju socijalnu inkluziju Roma i drugih posebno osetljivih društvenih grupa.

Obuka će biti organizovana u SUBOTICI, od 28. do  30. novembra 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave: NOVA CRNJA, NOVI KNEŽEVAC, ČOKA, MALI IĐOŠ, BAČ, ADA, SENTA, KANJIŽA, BAČKA TOPOLA, APATIN, ODŽACI, BAČKA PALANKA, KIKINDA, SOMBOR, NOVI BEČEJ, ŽITIŠTE, BEČEJ, VRBAS, KULA i SRBOBRAN.

Rok za prijavljivanje je 25. septembar 2018. godine. Prijavni formular je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Priprema i upravljanje projektima“

NAPOMENA: Zbog ograničenog broja učesnika, a imajući u vidu geografsku zastupljenost, SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na adresu: ipa2016obuke@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Pozivno pismo

Prijavni formular obuke za PCM