Godišnji kalendar

Oktobar

Obuka za Pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama - Kragujevac

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje regionalne obuke za pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama.

Obuke su namenjene prvenstveno predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva. Cilj obuka je izgradnja kapaciteta zaposlenih u JLS i organizacijama civilnog društva da planiraju i sprovode projekte i na taj način unapređuju lokalnu zajednicu, a u ovom slučaju socijalnu inkluziju Roma i drugih posebno osetljivih društvenih grupa.

Obuka će biti organizovana u KRAGUJEVCU, od 02. do 04. oktobra 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave: ŽAGUBICA, BOLJEVAC, MAJDANPEK, ZAJEČAR, LAPOVO, ĆIĆEVAC, REKOVAC, RAČA, BOR, BATOČINA, NEGOTIN, KUČEVO, PETROVAC NA MLAVI, VELIKA PLANA, KNIĆ, BRUS, VARVARIN, TOPOLA, DESPOTOVAC, SVILAJNAC, RAŠKA, ALEKSANDROVAC, ĆUPRIJA, TUTIN, TRSTENIK, PARAĆIN, JAGODINA, NOVI PAZAR,  KRALJEVO, KRUŠEVAC i VRNJAČKA BANJA.

Rok za prijavljivanje je 25. septembar 2018. godine. Prijavni formular je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Priprema i upravljanje projektima“

NAPOMENA: Zbog ograničenog broja učesnika, a imajući u vidu geografsku zastupljenost, SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na adresu: ipa2016obuke@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Pozivno pismo

Prijavni formular obuke za PCM

Zlatibor – Obuka „Sprovođenje procesa participativnog budžetiranja“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 2. do 26. oktobra 2018. godine organizuje sedam regionalnih obuka za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave na temu „Sprovođenje procesa participativnog budžetiranja“. Regionalne obuke se realizuju u okviru projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou", koji podržava Vlada Švajcarske preko Programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO", koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa SKGO.

Regionalna obuka na Zlatiboru biće održana u utorak i sredu, 2. i 3. oktobra,  u hotelu „Mona“ (Miladina Pećinara 26), sa početkom u 10 časova.

Za prijavu predstavnika jedinica lokalne samouprave, potrebno je poslati popunjeni prijavni formular iz priloga u:

 1. skeniranoj verziji sa potpisom ovlašćenog lica, kao i
 2. elektronskoj verziji (popunjen MS Word dokument sa neophodnim podacima)

na adresu igor.pucarevic@skgo.org najkasnije do petka, 28. septembra.

Kontakt osoba za dodatne informacije je Igor Pucarević (011/735-7954, igor.pucarevic@skgo.org).

Poziv za ucesce na regionalnoj obuci PARTICIPATIVNO BUDZETIRANJE - Zlatibor - 2-3.10.2018..pdf

Agenda - PARTICIPATIVNI BUDZET - ZLATIBOR 2-3.10.2018.pdf

Prijavni formular - PARTICIPATIVNO BUDZETIRANJE - ZLATIBOR 2-3.10.2018.doc

Međunarodni sajmovi: Energetika, EcoFair i 112 EXPO

Beogradski sajam u periodu od 2. do 5. oktobra 2018. godine organizuje: 14. Međunarodni sajam Energetika (3-5. oktobar), 15. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa - EcoFair (3-5. oktobar)  i 41. Međunarodni sajam vanrednih situacija 112 EXPO (2-5. oktobar). Ova multidisciplinarna manifestacija obradiće najvažnije teme današnjice:  ENERGIJA, ENERGETSKA EFIKASNOST, EKOLOGIJA - ŽIVOTNA SREDINA, UPRAVLJANJE PAMETNIM GRADOVIMA  i UPRAVLJANJE VANREDNIM SITUACIJAMA. Sajmovi će predstaviti ove tri celine pod sloganom NOVA ENERGIJA - PAMETNI GRADOVI u halama 1 i 2 Beogradskog sajma.

Pozivno pismo >>> 

Nacrt programa ENERGETIKA - ECOFAIR 2018 >>>

Nacrt programa 112 EXPO >>>

Požarevac - Radionica za programsko i kapitalno budžetiranje i pripremu odluka o budžetu za 2019.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 18. septembra do 25. oktobra 2018. godine organizuje 12 regionalnih radionica za podršku gradovima, opštinama i gradskim opštinama u programskom i kapitalnom budžetiranju i pripremi odluka o budžetu za 2019. godinu. Organizacija radionica realizuje se u okviru pete faze Programa Exchange, koji finansira Evropska unija, a realizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa SKGO.

Radionica u Požarevcu biće održana 3. oktobra, u skupštinskoj sali GU Grada Požarevca, ul. Drinska 2, sa početkom u 11 časova.

Rok za prijavu učešća je do 1. oktobra.

Kontakt osoba za prijavu učešća je Nina Čehov, nina.cehov@skgo.org, telefon broj 011 7357-941.

Učesnicima radionica će biti ukazano na unapređenja koja su uočena kao neophodna radi doslednije i kvalitetnije primene budžetskih klasifikacija i Uputstva za izradu programskog budžeta Ministarstva finansija. Pored toga, kao i u prethodna tri ciklusa programskog budžetiranja, JLS će na raspolaganju imati i dodatne pomoćne i instruktivne materijale za izradu odluka o budžetu, ali i u pogledu procesa rodno odgovornog budžetiranja i izrade građanskih vodiča kroz odluku o budžetu LS. Takođe, u okviru radionica biće predstavljen pravni okvir za planiranje javnih investicija kojim su predviđene značajne novine u vezi sa procesom predlaganja kapitalnih projekata, njihove pripreme, ocenjivanja i načina uključivanja u budžet kao i o sprovođenju i izveštavanju o realizaciji, a ujedno će biti predstavljeni modaliteti njegove primene u JLS. U saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike biće predstavljen i Zakon o planskom sistemu koji svojom predstojećom primenom unosi značajne promene u procese planiranja LS.

Pozivno pismo, Pozarevac.pdf

Dnevni red, Pozarevac.pdf

Sastanak mreže eko-poverenika

Jedanaesti sastanak mreže eko-poverenika SKGO biće održan 3. oktobra 2018. godine, u 11.45h u Svečanoj sali Beogradskog sajma, odmah nakon svečanog otvaranja Sajma zaštite životne sredine.

Tokom sastanka biće predstavljena pregovaračka pozicija Srbije za poglavlje 27 - životna sredina, od strane Ivana Karića, državnog sekretara u Ministarstvu životne sredine, koji je i predsednik Pregovaračke grupe 27. Takođe, biće najavljen projekat koji se bavi upravljanjem zemljišta, unapređenjem međusektorske saradnje u upravljanju zemljištem i planiranjem njegovog korišćenja. 

Za sve dodatne informacije kontakt osoba je Ljubinka Kaluđerović, tel. 011/3223-446 i 064/870-3337, e-mail: ljubinka.kaludjerovic@skgo.org

Dnevni red

Prijavni list

Pozivno pismo

Obuka o ljudskim i manjinskim pravima i antidiskriminiciji - Subotica

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje obuke o  ljudskim i manjinskim pravima, integrisanom pristupu, aktivnom uključivanju, antidiskriminaciji i prevenciji nasilja u porodici.

Obuka je prvenstveno namenjena predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva, a ima za cilj doprinos ostvarivanju uspešnog sprovođenja mera zaštite ljudskih i manjinskih prava, kao i podizanje svesti kroz razmenu informacija, znanja, naučenih lekcija i primera dobre prakse o politikama i merama inkluzije na lokalnom nivou.

Održavanje dvodnevnih obuka, radni materijal i smeštaj za učesnike biće obezbeđeni iz sredstava Programa, dok refundacija troškova puta za učesnike nije predviđena.

Naredne obuke će biti regionalno organizovane po sledećem rasporedu:

 • KRAGUJEVAC, 18. i 19. septembar 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave:  ŽAGUBICA, BOLJEVAC, MAJDANPEK, ZAJEČAR, LAPOVO, ĆIĆEVAC, REKOVAC, RAČA, BOR, BATOČINA, NEGOTIN, KUČEVO, PETROVAC NA MLAVI, VELIKA PLANA, KNIĆ, BRUS, VARVARIN, TOPOLA, DESPOTOVAC, SVILAJNAC, RAŠKA, ALEKSANDROVAC, ĆUPRIJA,TUTIN,TRSTENIK,PARAĆIN,JAGODINA,NOVI PAZAR, KRALJEVO, KRUŠEVAC i VRNJAČKA BANJA.
 • UŽICE, 27. i 28. septembar 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave: ČAJETINA, KOSJERIĆ, SEVOJNO, ČAČAK, UŽICE, GORNJI MILANOVAC, PRIJEPOLJE, IVANJICA, POŽEGA, SJENICA, NOVA VAROŠ, PRIBOJ, ARILJE, LUČANI i BAJINA BAŠTA
 • SUBOTICA, 04. i 05. oktobar 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave: NOVA CRNJA, NOVI KNEŽEVAC, ČOKA, MALI IĐOŠ, BAČ, ADA, SENTA, KANJIŽA, BAČKA TOPOLA, APATIN, ODŽACI, BAČKA PALANKA, KIKINDA, SOMBOR, NOVI BEČEJ, ŽITIŠTE, BEČEJ, VRBAS, KULA i SRBOBRAN.
 • ŠABAC, 11. i 12. oktobar 2018. godina, za sledeće lokalne samouprave: LAJKOVAC, UB, LJIG, MIONICA, OSEČINA, VALJEVO, BOGATIĆ, KOCELJEVA, KRUPANJ, LJUBOVIJA, LOZNICA, MALI ZVORNIK, ŠABAC i VLADIMIRCI.

PRIJAVA: Rok za prijavljivanje je 10. septembar 2018. godine. Prijavni formular je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Obuka o ljudskim i manjinskim pravima i antidiskriminaciji“

Zbog ograničenog broja učesnika, a imajući u vidu geografsku zastupljenost, SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti Dušanu Jovanoviću, programskom savetniku, na adresu: dusan.jovanovic@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Prijavni formular.docx

Vrnjačka Banja - Obuka „Sprovođenje procesa participativnog budžetiranja“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 2. do 26. oktobra 2018. godine organizuje sedam regionalnih obuka za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave na temu „Sprovođenje procesa participativnog budžetiranja“. Regionalne obuke se realizuju u okviru projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou", koji podržava Vlada Švajcarske preko Programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO", koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa SKGO.

U prilogu se nalazi pozivno pismo za dvodnevnu regionalnu obuku koja će biti održana u četvrtak i petak, 4. i 5. oktobra u hotelu „Solaris Resort“, u Vrnjačkoj Banji, Cerska 10, sa početkom u 10 časova, a u skladu sa priloženom agendom.

Za prijavu predstavnika jedinica lokalne samouprave na regionalnu obuku, potrebno je poslati popunjeni prijavni formular iz priloga u:

1. skeniranoj verziji sa Vašim ili potpisom ovlašćenog lica, kao i

2. elektronskoj verziji (popunjen MS Word dokument sa neophodnim podacima)

na adresu igor.pucarevic@skgo.org najkasnije do ponedeljka, 1. oktobra.

Kontakt osoba za dodatne informacije je Igor Pucarević (011/735-7954, igor.pucarevic@skgo.org).

Poziv za ucesce na regionalnoj obuci PARTICIPATIVNO BUDZETIRANJE - Vrnjacka Banja - 4-5.10.2018..pdf

Agenda - PARTICIPATIVNI BUDZET - VB - 4-5.10.2018.pdf

Prijavni formular - PARTICIPATIVNO BUDZETIRANJE - Vrnjacka Banja - 4-5.10.2018.doc

Zaječar - Radionica za programsko i kapitalno budžetiranje i pripremu odluka o budžetu za 2019

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 18. septembra do 25. oktobra 2018. godine organizuje 12 regionalnih radionica za podršku gradovima, opštinama i gradskim opštinama u programskom i kapitalnom budžetiranju i pripremi odluka o budžetu za 2019. godinu. Organizacija radionica realizuje se u okviru pete faze Programa Exchange, koji finansira Evropska unija, a realizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa SKGO.

Radionica u Zaječaru, biće održana 4. oktobra, u skupštinskoj sali GU Grada Zaječara, Trg oslobođenja 1, sa početkom u 11 časova.

Rok za prijavu učešća je 1. oktobar.

Kontakt osoba za prijavu učešća je Nina Čehov, nina.cehov@skgo.org, telefon broj 011 7357-941.

Učesnicima radionica će biti ukazano na unapređenja koja su uočena kao neophodna radi doslednije i kvalitetnije primene budžetskih klasifikacija i Uputstva za izradu programskog budžeta Ministarstva finansija. Pored toga, kao i u prethodna tri ciklusa programskog budžetiranja, JLS će na raspolaganju imati i dodatne pomoćne i instruktivne materijale za izradu odluka o budžetu, ali i u pogledu procesa rodno odgovornog budžetiranja i izrade građanskih vodiča kroz odluku o budžetu LS. Takođe, u okviru radionica biće predstavljen pravni okvir za planiranje javnih investicija kojim su predviđene značajne novine u vezi sa procesom predlaganja kapitalnih projekata, njihove pripreme, ocenjivanja i načina uključivanja u budžet kao i o sprovođenju i izveštavanju o realizaciji, a ujedno će biti predstavljeni modaliteti njegove primene u JLS. U saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike biće predstavljen i Zakon o planskom sistemu koji svojom predstojećom primenom unosi značajne promene u procese planiranja LS.

Pozivno pismo, Zajecar.pdf

Dnevni red, Zajecar.pdf

Radionica: Prevencija i borba protiv korupcije (Novi Sad)

EU projekat „Prevencija i borba protiv korupcije“ – IPA 2013 organizuje dvodnevnu radionicu „Prevencija i borba protiv korupcije na lokalnom nivou – koordinacija i saradnja“ za predstavnike JLS u Novom Sadu (8. i 9. oktobra), u hotelu „Putnik“ (ul. Ilije Ognjanovića 24).

 Za radionicu u Novom Sadu pozivi su upućeni predstavnicima sledećih JLS iz Južnobačkog, Srednjebanatskog, Severnobanatskog, Zapadnobačkog, Severnobačkog i Sremskog okruga. 

Cilj radionica je da se akteri na lokalnom nivou upoznaju sa postojećim mehanizmima koordinacije prevencije korupcije, postojećim obavezama državnih i organa lokalne samouprave, kao i da pomogne učesnicima da kroz praktične vežbe razmotre mogućnosti za saradnju sa organizacijama civilnog društva. Radionica je namenjena zaposlenima/funkcionerima koji obavljaju poslove donošenja / koordinacije u vezi sa lokalnim antikorupcijskim planom, postojećim planom integriteta, i/ili sličnim aktivnostima.

Pozivno pismo.pdf

Agenda.pdf

Obuka za Pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama - Novi Sad

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje regionalne obuke za pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama.

Obuke su namenjene prvenstveno predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva. Cilj obuka je izgradnja kapaciteta zaposlenih u JLS i organizacijama civilnog društva da planiraju i sprovode projekte i na taj način unapređuju lokalnu zajednicu, a u ovom slučaju socijalnu inkluziju Roma i drugih posebno osetljivih društvenih grupa.

Obuka će biti organizovana u NOVOM SADU, od 09. do 11. oktobra 2018 godine, za sledeće lokalne samouprave: SREMSKI KARLOVCI, OPOVO, IRIG, PLANDIŠTE, ŽABALJ, BAČKI PETROVAC, BEOČIN, TITEL, BELA CRKVA, PEĆINCI, ALIBUNAR, KOVAČICA, TEMERIN, KOVIN, ŠID, SEČANJ, INĐIJA, VRŠAC, RUMA, STARA PAZOVA, SREMSKA MITROVICA, ZRENJANIN, PANČEVO

Rok za prijavljivanje je 25. septembar 2018. godine. Prijavni formular je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Priprema i upravljanje projektima“

NAPOMENA: Zbog ograničenog broja učesnika, a imajući u vidu geografsku zastupljenost, SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na adresu: ipa2016obuke@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Pozivno pismo

Prijavni formular obuke za PCM

Sastanak Mreže energetskih menadžera i poverenika za EE

Sastanak Mreže energetskih menadžera i poverenika za EE biće održana u utorak 9. oktobra 2018. godine, u Maloj sali Narodne skupštine Republike Srbije, u ulici Kralja Milana 14, u Beogradu, sa početkom u 10.00 časova.

U sklopu sastanka biće održana radionica namenjena članovima Mreže, koju uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike, zajednički organizuju SKGO i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP), projekat „Uklanjanje prepreka za promovisanje i podršku sistemu energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji“.

Cilj radionice je da energetske menadžere i poverenike upozna sa aktuelnom situacijom u pogledu uvođenja sistema energetskog menadžmenta na lokalnom nivou, ali i da pokrene diskusiju o položaju energetskih menadžera u sistematizaciji radnih mesta u jedinicama lokalne samouprave. Konačno na radionici će biti predstavljena i Odluku o pravilima rada Mreže energetskih menadžera i poverenika za energetsku efikasnost, kojom se bliže uređuje rad Mreže u budućem periodu.

Kontakt osoba u SKGO, Miodrag Gluščević (011-3223446, miodrag.gluscevic@skgo.org), UNDP Dragan Urošević (063-381887, dragan.urosevic@undp.org) i Nataša Čakarmiš (063-381159, natasa.cakarmis@undp.org).

Agenda_skup en. menadžera 09.10.2018.docx

Radionica „Participativni pristup u urbanističkom planiranju i inkluziji romskih naselja“

Radionica „Participativni pristup u urbanističkom planiranju i inkluziji romskih naselja“ biće održana 9. oktobra 2018. godine, sa početkom u 10 časova u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština (Makedonska 22/8, Beograd). Skup je organizovan u okviru komponente 3 Programa ’’Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma’’, a namenjen je za urbaniste iz 10 lokalnih samouprava koje će biti podržane u izradi urbanističkih planova za romska podstandardna naselja.

Prepodnevni deo radionice odvijaće se u prostorijama SKGO, dok je u popodnevnom delu radionice planiran obilazak terena (Beograd, opština Zvezdara – Orlovsko naselje).

Rok za potvrdu učešća je do petka 5. oktobra 2018. do 15 časova, elektronskim putem na igor.miscevic@skgo.org.

Agenda.docx

Predejane - Radionica za programsko i kapitalno budžetiranje i pripremu odluka o budžetu za 2019

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 18. septembra do 25. oktobra 2018. godine organizuje 12 regionalnih radionica za podršku gradovima, opštinama i gradskim opštinama u programskom i kapitalnom budžetiranju i pripremi odluka o budžetu za 2019. godinu. Organizacija radionica realizuje se u okviru pete faze Programa Exchange, koji finansira Evropska unija, a realizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa SKGO.

Radionica u Predejanu biće održana u motelu Predejane, 10. oktobra (Ulica Omladinska bb), sa početkom u 11 časova

Rok za prijavu učešća je 8. oktobar.

Kontakt osoba za prijavu učešća je Nina Čehov, nina.cehov@skgo.org, telefon broj 011 7357-941.

Učesnicima radionica će biti ukazano na unapređenja koja su uočena kao neophodna radi doslednije i kvalitetnije primene budžetskih klasifikacija i Uputstva za izradu programskog budžeta Ministarstva finansija. Pored toga, kao i u prethodna tri ciklusa programskog budžetiranja, JLS će na raspolaganju imati i dodatne pomoćne i instruktivne materijale za izradu odluka o budžetu, ali i u pogledu procesa rodno odgovornog budžetiranja i izrade građanskih vodiča kroz odluku o budžetu LS. Takođe, u okviru radionica biće predstavljen pravni okvir za planiranje javnih investicija kojim su predviđene značajne novine u vezi sa procesom predlaganja kapitalnih projekata, njihove pripreme, ocenjivanja i načina uključivanja u budžet kao i o sprovođenju i izveštavanju o realizaciji, a ujedno će biti predstavljeni modaliteti njegove primene u JLS. U saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike biće predstavljen i Zakon o planskom sistemu koji svojom predstojećom primenom unosi značajne promene u procese planiranja LS.

Pozivno pismo, Predejane.pdf

Dnevni red, Predejane.pdf

Sastanak polaznika eObuke „Dobro upravljanje na lokalnom nivou“

Za polaznike e-obuke „Dobro upravljanje na lokalnom nivou“ biće organizovan inicijalni jednodnevni skup povodom početka obuke, a na kojoj će dobiti osnovne informacije o programu obuke, mentorima i načinu rada korišćenja SKGO platforme za učenje na daljinu. 

Skup će biti održan u Beogradu, u sredu, 10. oktobra, sa početkom u 11 časova u hotelu „M“ (Bulevar oslobođenja 56a). Prijavljenim učesnicima agenda će biti blagovremeno poslata.

VIše informacija o eObuci: http://www.skgo.org/vesti/detaljno/2035/nova-eobuka-dobro-upravljanje-na-lokalnom-nivou

Kontakt osoba za dodatne informacije je Igor Pucarević (telefon 011/735-7954, igor.pucarevic@skgo.org).


Radionica: Prevencija i borba protiv korupcije (Beograd)

U projekat „Prevencija i borba protiv korupcije“ – IPA 2013 organizuje dvodnevnu radionicu „Prevencija i borba protiv korupcije na lokalnom nivou – koordinacija i saradnja“ za predstavnike JLS u Beogradu (10. i 11. oktobra), u prostorijama Pravosudne akademije (ul. Svetozara Markovića 21).

Cilj radionica je da se akteri na lokalnom nivou upoznaju sa postojećim mehanizmima koordinacije prevencije korupcije, postojećim obavezama državnih i organa lokalne samouprave, kao i da pomogne učesnicima da kroz praktične vežbe razmotre mogućnosti za saradnju sa organizacijama civilnog društva. Radionica je namenjena zaposlenima/funkcionerima koji obavljaju poslove donošenja / koordinacije u vezi sa lokalnim antikorupcijskim planom, postojećim planom integriteta, i/ili sličnim aktivnostima.

pozivno pismo.pdf

agenda.pdf


Obuka o ljudskim i manjinskim pravima i antidiskriminaciji - Šabac

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje obuke o  ljudskim i manjinskim pravima, integrisanom pristupu, aktivnom uključivanju, antidiskriminaciji i prevenciji nasilja u porodici.

Obuka je prvenstveno namenjena predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva, a ima za cilj doprinos ostvarivanju uspešnog sprovođenja mera zaštite ljudskih i manjinskih prava, kao i podizanje svesti kroz razmenu informacija, znanja, naučenih lekcija i primera dobre prakse o politikama i merama inkluzije na lokalnom nivou.

Održavanje dvodnevnih obuka, radni materijal i smeštaj za učesnike biće obezbeđeni iz sredstava Programa, dok refundacija troškova puta za učesnike nije predviđena.

Naredne obuke će biti regionalno organizovane po sledećem rasporedu:

 • KRAGUJEVAC, 18. i 19. septembar 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave:  ŽAGUBICA, BOLJEVAC, MAJDANPEK, ZAJEČAR, LAPOVO, ĆIĆEVAC, REKOVAC, RAČA, BOR, BATOČINA, NEGOTIN, KUČEVO, PETROVAC NA MLAVI, VELIKA PLANA, KNIĆ, BRUS, VARVARIN, TOPOLA, DESPOTOVAC, SVILAJNAC, RAŠKA, ALEKSANDROVAC, ĆUPRIJA,TUTIN,TRSTENIK,PARAĆIN,JAGODINA,NOVI PAZAR, KRALJEVO, KRUŠEVAC i VRNJAČKA BANJA.
 • UŽICE, 27. i 28. septembar 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave: ČAJETINA, KOSJERIĆ, SEVOJNO, ČAČAK, UŽICE, GORNJI MILANOVAC, PRIJEPOLJE, IVANJICA, POŽEGA, SJENICA, NOVA VAROŠ, PRIBOJ, ARILJE, LUČANI i BAJINA BAŠTA
 • SUBOTICA, 04. i 05. oktobar 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave: NOVA CRNJA, NOVI KNEŽEVAC, ČOKA, MALI IĐOŠ, BAČ, ADA, SENTA, KANJIŽA, BAČKA TOPOLA, APATIN, ODŽACI, BAČKA PALANKA, KIKINDA, SOMBOR, NOVI BEČEJ, ŽITIŠTE, BEČEJ, VRBAS, KULA i SRBOBRAN.
 • ŠABAC, 11. i 12. oktobar 2018. godina, za sledeće lokalne samouprave: LAJKOVAC, UB, LJIG, MIONICA, OSEČINA, VALJEVO, BOGATIĆ, KOCELJEVA, KRUPANJ, LJUBOVIJA, LOZNICA, MALI ZVORNIK, ŠABAC i VLADIMIRCI.

PRIJAVA: Rok za prijavljivanje je 10. septembar 2018. godine. Prijavni formular je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Obuka o ljudskim i manjinskim pravima i antidiskriminaciji“

Zbog ograničenog broja učesnika, a imajući u vidu geografsku zastupljenost, SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti Dušanu Jovanoviću, programskom savetniku, na adresu: dusan.jovanovic@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Prijavni formular.docx

Niš - Radionica za programsko i kapitalno budžetiranje i pripremu odluka o budžetu za 2019

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 18. septembra do 25. oktobra 2018. godine organizuje 12 regionalnih radionica za podršku gradovima, opštinama i gradskim opštinama u programskom i kapitalnom budžetiranju i pripremi odluka o budžetu za 2019. godinu. Organizacija radionica realizuje se u okviru pete faze Programa Exchange, koji finansira Evropska unija, a realizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa SKGO.

Radionica u Nišu, biće održana 11. oktobra, u Velikoj Sali Skupštine grada Niša (ul. Nikole Pašića 24), sa početkom u 11 časova.

Rok za prijavu učešća je 8. oktobar.

Kontakt osoba za prijavu učešća je Nina Čehov, nina.cehov@skgo.org, telefon broj 011 7357-941.

Učesnicima radionica će biti ukazano na unapređenja koja su uočena kao neophodna radi doslednije i kvalitetnije primene budžetskih klasifikacija i Uputstva za izradu programskog budžeta Ministarstva finansija. Pored toga, kao i u prethodna tri ciklusa programskog budžetiranja, JLS će na raspolaganju imati i dodatne pomoćne i instruktivne materijale za izradu odluka o budžetu, ali i u pogledu procesa rodno odgovornog budžetiranja i izrade građanskih vodiča kroz odluku o budžetu LS. Takođe, u okviru radionica biće predstavljen pravni okvir za planiranje javnih investicija kojim su predviđene značajne novine u vezi sa procesom predlaganja kapitalnih projekata, njihove pripreme, ocenjivanja i načina uključivanja u budžet kao i o sprovođenju i izveštavanju o realizaciji, a ujedno će biti predstavljeni modaliteti njegove primene u JLS. U saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike biće predstavljen i Zakon o planskom sistemu koji svojom predstojećom primenom unosi značajne promene u procese planiranja LS.

Pozivno pismo, Nis.pdf

Dnevni red, Nis.pdf

Beograd - Obuka „Sprovođenje procesa participativnog budžetiranja“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 2. do 26. oktobra 2018. godine organizuje sedam regionalnih obuka za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave na temu „Sprovođenje procesa participativnog budžetiranja“. Regionalne obuke se realizuju u okviru projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou", koji podržava Vlada Švajcarske preko Programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO", koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa SKGO.

Regionalna obuka u Beogradu biće održana u četvrtak i petak, 11. i 12. oktobra, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština (Makedonska 22, sala na 11. spratu), sa početkom u 10 časova, a u skladu sa priloženom agendom.

Za prijavu predstavnika jedinica lokalne samouprave, potrebno je poslati popunjeni prijavni formular iz priloga u:

 1. skeniranoj verziji sa potpisom ovlašćenog lica, kao i
 2. elektronskoj verziji (popunjen MS Word dokument sa neophodnim podacima)

na adresu igor.pucarevic@skgo.org najkasnije do petka, 28. septembra.

Kontakt osoba za dodatne informacije je Igor Pucarević (011/735-7954, igor.pucarevic@skgo.org).

Poziv za ucesce na regionalnoj obuci PARTICIPATIVNO BUDZETIRANJE - Beograd - 11-12.10.2018..pdf

Agenda - PARTICIPATIVNI BUDZET - BGD - 11-12.10.2018.pdf

Prijavni formular - PARTICIPATIVNO BUDZETIRANJE - Beograd - 11-12.10.2018.doc

Obuka za Pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama - Beograd

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje regionalne obuke za pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama.

Obuke su namenjene prvenstveno predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva. Cilj obuka je izgradnja kapaciteta zaposlenih u JLS i organizacijama civilnog društva da planiraju i sprovode projekte i na taj način unapređuju lokalnu zajednicu, a u ovom slučaju socijalnu inkluziju Roma i drugih posebno osetljivih društvenih grupa.

Obuka će biti organizovana u BEOGRADU, od 16. do 18. oktobra, za sledeće lokalne samouprave: SOPOT, NOVI BEOGRAD, BARAJEVO, SAVSKI VENAC, SURČIN, STARI GRAD, MLADENOVAC, VRAČAR, SREMSKA MITROVICA, LAZAREVAC, OBRENOVAC, GROCKA, RAKOVICA, STARA PAZOVA, ZVEZDARA, VOŽDOVAC, KOSTOLAC, ZEMUN, PALILULA, POŽAREVAC, SMEDEREVO, VELIKO GRADIŠTE, KLADOVO, GOLUBAC, ČUKARICA, SMEDEREVSKA PALANKA, ŽABARI, ARANĐELOVAC, MALO CRNIĆE i PANČEVO.

Rok za prijavljivanje je 25. septembar 2018. godine. Prijavni formular je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Priprema i upravljanje projektima“

NAPOMENA: Zbog ograničenog broja učesnika, a imajući u vidu geografsku zastupljenost, SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na adresu: ipa2016obuke@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Pozivno pismo

Prijavni formular obuke za PCM

Novi Sad – Obuka „Sprovođenje procesa participativnog budžetiranja“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 2. do 26. oktobra 2018. godine organizuje sedam regionalnih obuka za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave na temu „Sprovođenje procesa participativnog budžetiranja“. Regionalne obuke se realizuju u okviru projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou", koji podržava Vlada Švajcarske preko Programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO", koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa SKGO.

Regionalna obuka u Novom Sadu biće održana u utorak i sredu, 16. i 17. oktobra, u hotelu “Novi Sad” (Bulevar Jaše Tomića 1), sa početkom u 10 časova,

Za prijavu predstavnika jedinica lokalne samouprave, potrebno je poslati popunjeni prijavni formular iz priloga u:

 1. skeniranoj verziji sa potpisom ovlašćenog lica, kao i
 2. elektronskoj verziji (popunjen MS Word dokument sa neophodnim podacima)

na adresu igor.pucarevic@skgo.org najkasnije do 12. oktobra.

Kontakt osoba za dodatne informacije je Igor Pucarević (011/735-7954, igor.pucarevic@skgo.org).

Pozivno pismo za regionalne obuke PARTICIPATIVNO BUDZETIRANJE - 16-17.10.2018.pdf

Agenda - PARTICIPATIVNI BUDZET - NS - 16-17.10.2018.pdf

Prijavni formular - PARTICIPATIVNO BUDZETIRANJE - NS - 16-17.10.2018.doc

Zajednička sednica Odbora za urbanizam, stanovanje i izgradnju i Odbora za komunalne delatnosti i energetiku

Zajednička sednica Odbora za urbanizam, stanovanje i izgradnju i Odbora za komunalne delatnosti i energetiku SKGO biće održana u utorak 16. oktobra 2018. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština (Makedonska 22/VIII), sa početkom u 11 časova.

Na sednici će biti predstavljen Nacrt zakona o grobljima i sahranjivanju, na primeru opštine Osečina članovima odbora biće predstavljena Analiza prostorno planske dokumentacije za potrebe unapređenja prevencijom i upravljanje vanrednom situacijom, a biće predstavljen i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji.

Ova aktivnost realizuje se u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza” koji podržava Vlada Švajcarske.

Nacrt dnevnog reda.docx

Čačak - Radionica za programsko i kapitalno budžetiranje i pripremu odluka o budžetu za 2019

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 18. septembra do 25. oktobra 2018. godine organizuje 12 regionalnih radionica za podršku gradovima, opštinama i gradskim opštinama u programskom i kapitalnom budžetiranju i pripremi odluka o budžetu za 2019. godinu. Organizacija radionica realizuje se u okviru pete faze Programa Exchange, koji finansira Evropska unija, a realizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa SKGO.

Radionica u Čačku biće održana, 17. oktobra, u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju (Ulica Cara Dušana b.b.), sa početkom u 11 časova.

Rok za prijavu učešća je do 15. oktobra.

Kontakt osoba za prijavu učešća je Nina Čehov, nina.cehov@skgo.org, telefon broj 011 7357-941.

Učesnicima radionica će biti ukazano na unapređenja koja su uočena kao neophodna radi doslednije i kvalitetnije primene budžetskih klasifikacija i Uputstva za izradu programskog budžeta Ministarstva finansija. Pored toga, kao i u prethodna tri ciklusa programskog budžetiranja, JLS će na raspolaganju imati i dodatne pomoćne i instruktivne materijale za izradu odluka o budžetu, ali i u pogledu procesa rodno odgovornog budžetiranja i izrade građanskih vodiča kroz odluku o budžetu LS. Takođe, u okviru radionica biće predstavljen pravni okvir za planiranje javnih investicija kojim su predviđene značajne novine u vezi sa procesom predlaganja kapitalnih projekata, njihove pripreme, ocenjivanja i načina uključivanja u budžet kao i o sprovođenju i izveštavanju o realizaciji, a ujedno će biti predstavljeni modaliteti njegove primene u JLS. U saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike biće predstavljen i Zakon o planskom sistemu koji svojom predstojećom primenom unosi značajne promene u procese planiranja LS.

Pozivno pismo Cacak.pdf

Dnevni red Cacak.pdf

Subotica – Obuka „Sprovođenje procesa participativnog budžetiranja“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 2. do 26. oktobra 2018. godine organizuje sedam regionalnih obuka za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave na temu „Sprovođenje procesa participativnog budžetiranja“. Regionalne obuke se realizuju u okviru projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou", koji podržava Vlada Švajcarske preko Programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO", koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa SKGO.

Regionalna obuka u Subotici biće održana u četvrtak i petak, 18. i 19. oktobra, u hotelu “Galerija”, Matije Korvina 17, sa početkom u 10 časova.

Za prijavu predstavnika jedinica lokalne samouprave, potrebno je poslati popunjeni prijavni formular iz priloga u:

 1. skeniranoj verziji sa potpisom ovlašćenog lica, kao i
 2. elektronskoj verziji (popunjen MS Word dokument sa neophodnim podacima)

na adresu igor.pucarevic@skgo.org najkasnije do 15. oktobra.

Kontakt osoba za dodatne informacije je Igor Pucarević (011/735-7954, igor.pucarevic@skgo.org).

Pozivno pismo za regionalne obuke PARTICIPATIVNO BUDZETIRANJE - 18-19.10.2018.pdf

Agenda - PARTICIPATIVNI BUDZET - SU - 18-19.10.2018.pdf

Prijavni formular - PARTICIPATIVNO BUDZETIRANJE - Subotica - 18-19.10.2018.doc

Trstenik - Radionica za programsko i kapitalno budžetiranje i pripremu odluka o budžetu za 2019

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 18. septembra do 25. oktobra 2018. godine organizuje 12 regionalnih radionica za podršku gradovima, opštinama i gradskim opštinama u programskom i kapitalnom budžetiranju i pripremi odluka o budžetu za 2019. godinu. Organizacija radionica realizuje se u okviru pete faze Programa Exchange, koji finansira Evropska unija, a realizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa SKGO.

Radionica u Trsteniku biće održana 18. oktobra, u Većnici narodnog univerziteta (Skupštinska sala, Ulica Kraljice Milice 16), sa početkom u 11 časova.

Rok za prijavu učešća je do 15. oktobra.

Kontakt osoba za prijavu učešća je Nina Čehov, nina.cehov@skgo.org, telefon broj 011 7357-941.

Učesnicima radionica će biti ukazano na unapređenja koja su uočena kao neophodna radi doslednije i kvalitetnije primene budžetskih klasifikacija i Uputstva za izradu programskog budžeta Ministarstva finansija. Pored toga, kao i u prethodna tri ciklusa programskog budžetiranja, JLS će na raspolaganju imati i dodatne pomoćne i instruktivne materijale za izradu odluka o budžetu, ali i u pogledu procesa rodno odgovornog budžetiranja i izrade građanskih vodiča kroz odluku o budžetu LS. Takođe, u okviru radionica biće predstavljen pravni okvir za planiranje javnih investicija kojim su predviđene značajne novine u vezi sa procesom predlaganja kapitalnih projekata, njihove pripreme, ocenjivanja i načina uključivanja u budžet kao i o sprovođenju i izveštavanju o realizaciji, a ujedno će biti predstavljeni modaliteti njegove primene u JLS. U saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike biće predstavljen i Zakon o planskom sistemu koji svojom predstojećom primenom unosi značajne promene u procese planiranja LS.

Pozivno pismo Trstenik.pdf

Dnevni red Trstenik.pdf

Konferencija „Poslovni modeli za realizaciju održivih projekata u oblasti bioenergije“

Konferencija „Poslovni modeli za realizaciju održivih projekata u oblasti bioenergije“, koju uz podršku Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, zajednički organizuju Privredna komora Srbije, GIZ DKTI Program “Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji” i Stalna konferencija gradova i opština u okviru projekta „BioVill“, biće održana u četvrtak 18. oktobra 2018. godine, u Beogradu, u Velikoj sali Privredne komore Srbije, Resavska 13-15, sa početkom u 10 časova.

Cilj Konferencije je da na jednom mestu okupi predstavnike gradova i opština i privrednih subjekata, koji se bave ili proizvodnjom opreme za bioenergetski sektor ili su deo lanca snabdevanja biomasom, te da ih kroz predstavljanje dobrih primera iz naše zemlje i Evrope i diskusije, upozna sa isprobanim i održivim poslovnim modelima za realizaciju projekata u oblasti bioenergije.

Rok za prijavu učešća je do utorka, 16.10.2018. godine.

Kontakt osobe za dodatne informacije: Miodrag Gluščević, šef Odeljenja za komunalna i pitanja urbanizma i životne sredine SKGO (011-3223446, miodrag.gluscevic@skgo.org), Verica Ražnatović, samostalna savetnica u PKS (011-3300995, vera.raznatovic@pks.rs).

Konferencija_poslovni modeli_bioenergija_Pozivno pismo.pdf

Dnevni red.pdf

Prijavni formular.docx

Beograd - Radionica: „Primena Zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu i Zakona o ozakonjenju objekata“

Stalna konferencija gradova i opština organizuje radionicu o primeni propisa o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine uz naknadu (konverzija građevinskog zemljišta) i propisa o ozakonjenju objekata u petak, 19. oktobra 2018. godine u hotelu M u Beogradu (Bulevar Oslobođenja 56a), sa početkom u 10 časova.

Na radionici će biti diskutovano o izazovima primene navedenih propisa na lokalnom nivou, a predstavnici resornih ministarstava (finansije, građevinarstvo, saobraćaj i infrastruktura) davaće odgovore na najčešće postavljana pitanja iz prakse. Takođe, biće najavljene i izmene i dopune navedenih propisa. Radionica se realizuje u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza” koji podržava Vlada Švajcarske.

Radionica je namenjena zaposlenima u gradskim/opštinskim upravama angažovanim na imovinsko/pravnim i urbanističkim poslovima. 

Planirano je učešće najviše dva predstavnika grada/opštine, a rok za prijavu učešća je sreda, 17. oktobar 2018. godine elektronskom poštom (klara.danilovic@skgo.org).

Kontakt osobe za više informacija: Klara Danilović, savetnica za urbanizam i stanovanje (011/7357-906) ili Ružica Aranđelović Ilić, savetnica za javnu imovinu (011/7357-938).

Pozivno pismo..pdf

Agenda Radionica konverzija i ozakonjenje u praksi.pdf

Kragujevac - Radionica za programsko i kapitalno budžetiranje i pripremu odluka o budžetu za 2019

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 18. septembra do 25. oktobra 2018. godine organizuje 12 regionalnih radionica za podršku gradovima, opštinama i gradskim opštinama u programskom i kapitalnom budžetiranju i pripremi odluka o budžetu za 2019. godinu. Organizacija radionica realizuje se u okviru pete faze Programa Exchange, koji finansira Evropska unija, a realizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa SKGO.

Radionica u Kragujevcu biće održana 22. oktobra, u Velikoj sali Skupštine grada (Trg slobode 3), sa početkom u 11 časova.

Rok za prijavu učešća je do 17. oktobra.

Kontakt osoba za prijavu učešća je Nina Čehov, nina.cehov@skgo.org, telefon broj 011 7357-941.

Učesnicima radionica će biti ukazano na unapređenja koja su uočena kao neophodna radi doslednije i kvalitetnije primene budžetskih klasifikacija i Uputstva za izradu programskog budžeta Ministarstva finansija. Pored toga, kao i u prethodna tri ciklusa programskog budžetiranja, JLS će na raspolaganju imati i dodatne pomoćne i instruktivne materijale za izradu odluka o budžetu, ali i u pogledu procesa rodno odgovornog budžetiranja i izrade građanskih vodiča kroz odluku o budžetu LS. Takođe, u okviru radionica biće predstavljen pravni okvir za planiranje javnih investicija kojim su predviđene značajne novine u vezi sa procesom predlaganja kapitalnih projekata, njihove pripreme, ocenjivanja i načina uključivanja u budžet kao i o sprovođenju i izveštavanju o realizaciji, a ujedno će biti predstavljeni modaliteti njegove primene u JLS. U saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike biće predstavljen i Zakon o planskom sistemu koji svojom predstojećom primenom unosi značajne promene u procese planiranja LS.

Pozivno pismo Kragujevac.pdf

Dnevni red Kragujevac.pdf

Obuka za Pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama - Šabac

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje regionalne obuke za pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama.

Obuke su namenjene prvenstveno predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva. Cilj obuka je izgradnja kapaciteta zaposlenih u JLS i organizacijama civilnog društva da planiraju i sprovode projekte i na taj način unapređuju lokalnu zajednicu, a u ovom slučaju socijalnu inkluziju Roma i drugih posebno osetljivih društvenih grupa.

Obuka će biti organizovana u ŠAPCU, od 23. do 25. oktobar 2018. godina, za sledeće lokalne samouprave: LAJKOVAC, UB, LJIG, MIONICA, OSEČINA, VALJEVO, BOGATIĆ, KOCELJEVA, KRUPANJ, LJUBOVIJA, LOZNICA, MALI ZVORNIK, ŠABAC i VLADIMIRCI.

Rok za prijavljivanje je 25. septembar 2018. godine. Prijavni formular je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Priprema i upravljanje projektima“

NAPOMENA: Zbog ograničenog broja učesnika, a imajući u vidu geografsku zastupljenost, SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na adresu: ipa2016obuke@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Pozivno pismo

Prijavni formular obuke za PCM

Niš - Obuka „Sprovođenje procesa participativnog budžetiranja“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 2. do 26. oktobra 2018. godine organizuje sedam regionalnih obuka za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave na temu „Sprovođenje procesa participativnog budžetiranja“. Regionalne obuke se realizuju u okviru projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou", koji podržava Vlada Švajcarske preko Programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO", koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa SKGO.

U prilogu se nalazi pozivno pismo za dvodnevnu regionalnu obuku koja će biti održana u Nišu, u utorak i sredu, 23. i 24. oktobra, u hotelu “My Place”, Kej 29. decembar 22, sa početkom u 10 časova, a u skladu sa priloženom agendom.

Za prijavu predstavnika jedinica lokalne samouprave na regionalnu obuku, potrebno je poslati popunjeni prijavni formular iz priloga u:

1. skeniranoj verziji sa Vašim ili potpisom ovlašćenog lica, kao i

2. elektronskoj verziji (popunjen MS Word dokument sa neophodnim podacima)

na adresu igor.pucarevic@skgo.org najkasnije do petka, 19. oktobra.

Za sve dodatne informacije Vaši saradnici mi se mogu obratiti na ovu i-mejl adresu ili pozivom na 064/870-3318.

Poziv za ucesce Nis - 23-24.10.2018..pdf

Agenda - Nis - 23-24.10.2018.pdf

Prijavni formular - Nis - 23-24.10.2018.doc

Beograd - Radionica za podršku gradovima, opštinama i gradskim opštinama u programskom i kapitalnom budžetiranju i pripremi odluka o budžetu za 2019.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 18. septembra do 25. oktobra 2018. godine organizuje 12 regionalnih radionica za podršku gradovima, opštinama i gradskim opštinama u programskom i kapitalnom budžetiranju i pripremi odluka o budžetu za 2019. godinu. Organizacija radionica realizuje se u okviru pete faze Programa Exchange, koji finansira Evropska unija, a realizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa SKGO.

Radionica u Beogradu biće održana u utorak, 23. oktobra 2018. godine, u Velikoj sali Skupštine grada (Trg Nikole Pašića 6), sa početkom u 11 časova.

Rok za prijavu učešća je 19. oktobar.

Kontakt osoba za prijavu učešća je Nina Čehov, nina.cehov@skgo.org, telefon broj 011 7357-941.

Učesnicima radionica će biti ukazano na unapređenja koja su uočena kao neophodna radi doslednije i kvalitetnije primene budžetskih klasifikacija i Uputstva za izradu programskog budžeta Ministarstva finansija. Pored toga, kao i u prethodna tri ciklusa programskog budžetiranja, JLS će na raspolaganju imati i dodatne pomoćne i instruktivne materijale za izradu odluka o budžetu, ali i u pogledu procesa rodno odgovornog budžetiranja i izrade građanskih vodiča kroz odluku o budžetu LS. Takođe, u okviru radionica biće predstavljen pravni okvir za planiranje javnih investicija kojim su predviđene značajne novine u vezi sa procesom predlaganja kapitalnih projekata, njihove pripreme, ocenjivanja i načina uključivanja u budžet kao i o sprovođenju i izveštavanju o realizaciji, a ujedno će biti predstavljeni modaliteti njegove primene u JLS. U saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike biće predstavljen i Zakon o planskom sistemu koji svojom predstojećom primenom unosi značajne promene u procese planiranja LS.

Pozivno pismo Beograd.pdf

Dnevni red Beograd.pdf

Konferencija- poslovna klima na lokalu

BEOGRAD, HOTEL ZIRA, 24. OKTOBAR 


Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije organizuje konferenciju „Povoljno poslovno okruženje na lokalnom nivou“ , 24. oktobra 2018. godine u Beogradu, u hotelu „Zira“ Ruzveltova 35, sa početkom u 11:00 časova. Konferenciju organizujemo u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU- Druga faza“, koji finansira Vlada Švedske.

Cilj organizovanja Konferencije je da se predstavi i diskutuje o poslovnom okruženju na lokalnom nivou, ukaže na trendove, sagledaju mogućnosti za unapređenja rada lokalne samouprave i predlože rešenja koja mogu da doprinesu privrednom rastu i povećanju zaposlenosti. Takođe, želeli bismo da ovaj događaj posluži i za razmenu iskustava i dobrih praksi, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou.

Pozivno pismo_24.10.2018_.pdf

Prijavni formular 24.10_.doc 


Kragujevac - Radionica „Primena Zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu i Zakona o ozakonjenju objekata“

Stalna konferencija gradova i opština organizuje radionicu o primeni propisa o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine uz naknadu (konverzija građevinskog zemljišta) i propisa o ozakonjenju objekata u četvrtak 25. oktobra 2018. godine, u hotelu Šumarice u Kragujevcu (Desankin venac bb).

Na radionici će biti diskutovano o izazovima primene navedenih propisa na lokalnom nivou, a predstavnici resornih ministarstava (finansije, građevinarstvo, saobraćaj i infrastruktura) davaće odgovore na najčešće postavljana pitanja iz prakse. Takođe, biće najavljene i izmene i dopune navedenih propisa. Radionica se realizuje u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza” koji podržava Vlada Švajcarske.

Radionica je namenjena zaposlenima u gradskim/opštinskim upravama angažovanim na imovinsko/pravnim i urbanističkim poslovima. 

Kontakt osobe za više informacija: Klara Danilović, savetnica za urbanizam i stanovanje (011/7357-906) ili Ružica Aranđelović Ilić, savetnica za javnu imovinu (011/7357-938).

Kragujevac - Obuka „Sprovođenje procesa participativnog budžetiranja“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 2. do 26. oktobra 2018. godine organizuje sedam regionalnih obuka za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave na temu „Sprovođenje procesa participativnog budžetiranja“. Regionalne obuke se realizuju u okviru projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou", koji podržava Vlada Švajcarske preko Programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO", koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa SKGO.

U prilogu se nalazi pozivno pismo za dvodnevnu regionalnu obuku koja će biti održana u Kragujevcu, u četvrtak i petak, 25. i 26. oktobra, u hotelu “Šumarice” (Desankin venac bb), sa početkom u 10 časova, a u skladu sa priloženom agendom.

Za prijavu predstavnika jedinica lokalne samouprave na regionalnu obuku, potrebno je poslati popunjeni prijavni formular iz priloga u:

1. skeniranoj verziji sa Vašim ili potpisom ovlašćenog lica, kao i

2. elektronskoj verziji (popunjen MS Word dokument sa neophodnim podacima)

na adresu igor.pucarevic@skgo.org najkasnije do ponedeljka, 22. oktobra.

Za sve dodatne informacije Vaši saradnici mi se mogu obratiti na ovu i-mejl adresu ili pozivom na 064/870-3318.

Poziv za ucesce - Kragujevac - 25-26.10.2018..pdf

Agenda - KG - 25-26.10.2018.pdf

Prijavni formular - KG - 25-26.10.2018.doc

Sremska Mitrovica - Radionica za podršku gradovima, opštinama i gradskim opštinama u programskom i kapitalnom budžetiranju i pripremi odluka o budžetu za 2019.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 18. septembra do 25. oktobra 2018. godine organizuje 12 regionalnih radionica za podršku gradovima, opštinama i gradskim opštinama u programskom i kapitalnom budžetiranju i pripremi odluka o budžetu za 2019. godinu. Organizacija radionica realizuje se u okviru pete faze Programa Exchange, koji finansira Evropska unija, a realizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa SKGO.

Radionica u Sremskoj Mitrovici biće održana u četvrtak, 25. oktobra 2018. godine, u Velikoj sali Gradske kuće (Ulica Svetog Dimitrija 13), sa početkom u 11 časova.

Rok za prijavu učešća je 22. oktobar.

Kontakt osoba za prijavu učešća je Nina Čehov, nina.cehov@skgo.org, telefon broj 011 7357-941.

Učesnicima radionica će biti ukazano na unapređenja koja su uočena kao neophodna radi doslednije i kvalitetnije primene budžetskih klasifikacija i Uputstva za izradu programskog budžeta Ministarstva finansija. Pored toga, kao i u prethodna tri ciklusa programskog budžetiranja, JLS će na raspolaganju imati i dodatne pomoćne i instruktivne materijale za izradu odluka o budžetu, ali i u pogledu procesa rodno odgovornog budžetiranja i izrade građanskih vodiča kroz odluku o budžetu LS. Takođe, u okviru radionica biće predstavljen pravni okvir za planiranje javnih investicija kojim su predviđene značajne novine u vezi sa procesom predlaganja kapitalnih projekata, njihove pripreme, ocenjivanja i načina uključivanja u budžet kao i o sprovođenju i izveštavanju o realizaciji, a ujedno će biti predstavljeni modaliteti njegove primene u JLS. U saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike biće predstavljen i Zakon o planskom sistemu koji svojom predstojećom primenom unosi značajne promene u procese planiranja LS.

Pozivno pismo Sremska Mitrovica.pdf

Dnevni red Sremska Mitrovica.pdf

Obuka za Pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama - Niš

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje regionalne obuke za pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama.

Obuke su namenjene prvenstveno predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva. Cilj obuka je izgradnja kapaciteta zaposlenih u JLS i organizacijama civilnog društva da planiraju i sprovode projekte i na taj način unapređuju lokalnu zajednicu, a u ovom slučaju socijalnu inkluziju Roma i drugih posebno osetljivih društvenih grupa.

Obuka će biti organizovana u NIŠU, od 30. oktobra do 01. novembra 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave: CRNA TRAVA, TRGOVIŠTE, MEDVEĐA, BOSILEGRAD, GADŽIN HAN, RAŽANJ, DIMITROVGRAD, BOJNIK, BLACE, BELA PALANKA, BABUŠNICA, MEROŠINA, SVRLJIG, SOKOBANJA, ŽITORAĐA, DOLJEVAC,  SURDULICA, VLADIČIN HAN, LEBANE, PREŠEVO, VLASOTINCE, KNJAŽEVAC, BUJANOVAC, PROKUPLJE, KURŠUMLIJA, ALEKSINAC, PIROT, VRANJE, LESKOVAC, NIŠKA BANJA, CRVENI KRST, PANTELEJ, VRANJSKA BANJA,  PALILULA (NIŠ) i MEDIJANA.

Rok za prijavljivanje je 25. septembar 2018. godine. Prijavni formular je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Priprema i upravljanje projektima“

NAPOMENA: Zbog ograničenog broja učesnika, a imajući u vidu geografsku zastupljenost, SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na adresu: ipa2016obuke@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Pozivno pismo

Prijavni formular obuke za PCM

Novembar

Obuka za Pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama - Užice

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje regionalne obuke za pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama.

Obuke su namenjene prvenstveno predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva. Cilj obuka je izgradnja kapaciteta zaposlenih u JLS i organizacijama civilnog društva da planiraju i sprovode projekte i na taj način unapređuju lokalnu zajednicu, a u ovom slučaju socijalnu inkluziju Roma i drugih posebno osetljivih društvenih grupa.

Obuka će biti organizovana u UŽICU, 06. do 08. novembra 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave: ČAJETINA, KOSJERIĆ, SEVOJNO, ČAČAK, UŽICE, GORNJI MILANOVAC, PRIJEPOLJE, IVANJICA, POŽEGA, SJENICA, NOVA VAROŠ, PRIBOJ, ARILJE, LUČANI i BAJINA BAŠTA.

Rok za prijavljivanje je 25. septembar 2018. godine. Prijavni formular je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Priprema i upravljanje projektima“

NAPOMENA: Zbog ograničenog broja učesnika, a imajući u vidu geografsku zastupljenost, SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na adresu: ipa2016obuke@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Pozivno pismo

Prijavni formular obuke za PCM

Obuka za Pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama - Subotica

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje regionalne obuke za pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama.

Obuke su namenjene prvenstveno predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva. Cilj obuka je izgradnja kapaciteta zaposlenih u JLS i organizacijama civilnog društva da planiraju i sprovode projekte i na taj način unapređuju lokalnu zajednicu, a u ovom slučaju socijalnu inkluziju Roma i drugih posebno osetljivih društvenih grupa.

Obuka će biti organizovana u SUBOTICI, od 27. do  29. novembra 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave: NOVA CRNJA, NOVI KNEŽEVAC, ČOKA, MALI IĐOŠ, BAČ, ADA, SENTA, KANJIŽA, BAČKA TOPOLA, APATIN, ODŽACI, BAČKA PALANKA, KIKINDA, SOMBOR, NOVI BEČEJ, ŽITIŠTE, BEČEJ, VRBAS, KULA i SRBOBRAN.

Rok za prijavljivanje je 25. septembar 2018. godine. Prijavni formular je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Priprema i upravljanje projektima“

NAPOMENA: Zbog ograničenog broja učesnika, a imajući u vidu geografsku zastupljenost, SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na adresu: ipa2016obuke@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Pozivno pismo

Prijavni formular obuke za PCM

46. SKUPŠTINA SKGO