Evropska nedelja regiona i gradova


Ove godine Evropska nedelja gradova i regiona održaće se onlajn u periodu od 11-14. Oktobra 2021. godine pod sloganom “Ujedinjeni za oporavak”. 

Teme za 2021. godinu:

  • Zelena tranzicija: za održiv i zelen oporavak
  • Kohezija: od vanredne situacije do izdržljivosti
  • Digitalna tranzicija za građane
  • Građansko učešće: za inkluzivan, participativan i pravedan oporavak

Učešće vašeg grada/opštine u statusu Partnera možete prijaviti do 26. marta 2021. godine putem linka (link). Više informacija možete naći na veb stranici (za partnere) gde se nalazi i vodič za Partnere kao i sve ostale inforamcije o događaju- Vodič za Partnere 2021

Ohrabrujemo vas da se prijavite na vreme popunjavanjem aplikacije na gore navedenom linku kako bi ste izbegli eventualne tehničke probleme prilikom popunjavanja onlajn prijava poslednji dan roka.

Rok za prijavu neće biti produžen. Zato nemojte propustiti ovu priliku i prijavite se na vreme.

O događaju:

Evropska nedelja regiona i gradova je događaj koji se održava već 19. godinu zaredom. Tokom te nedelje predstavnici gradova, opština i regiona se okupljaju u Briselu gde predstavljaju svoje kapacitete za stvaranje rasta i radnih mesta za sprovođenje kohezione politike EU i naglašavaju i dokazuju važnost lokalnog i regionalnog nivoa za dobro upravljanje u Evropi. Prvi ovakav događaj je organizovan još 2003. godine pod nazivom „Otvoreni dani“ (Open days), kada je Komitet regiona EU pozvao predstavništva lokalnih i regionalnih vlasti u Briselu da u toku jedne nedelje otvore svoja vrata posetiocima i gostima iz čitave Evrope. Godinu dana kasnije, Generalni direktorat za regionalnu politiku Evropske komisije se pridružio i podržao ovu ideju.

Razvijajući se dalje događaj je postao glavna platforma na nivou Evrope za umrežavanje i uspostavljanje kontakata između stručnjaka koji se bave regionalnim i lokalnim razvojem. Razmena dobrih praksi u vezi sa ekonomskim razvojem i socijalnom inkluzijom, prekogranična saradnja, javno-privatna partnerstva, regionalne inovacije i društveno vođen lokalni razvoj postale su neke od mnogih tema o kojima stručnjaci diskutuju tokom te nedelje.

Tokom godina, ENRG je postala ključni događaj na temu Regionalne politike EU. Tokom četiri dana u oktobru svake godine Brisel ugosti oko 6.000 učesnika (lokalnih, regionalnih, nacionalnih i evropskih donosilaca odluka i stručnjaka) na više od 160 radionica i debata, izložbi i prilika za umrežavanje.

Korisne informacije:

Registracija za partnere - link https://partnerapplicationform.euregionsweek2021.

Vodič za Partnere možete naći na linku https://europa.eu/regions-and-cities

Dodatne informacije 

Za više informacija, kontaktirati sekretarijat Evropske nedelje regiona i gradova 2021:

E-adresa: contact@ewrc.eu. Telefon: +32(0)2 502 06 15

Takođe možete kontaktirati Službu za evropske integracije i međunarodnu saradnju SKGO putem e-pošte: euintegracije@skgo.org

Važne adrese:

Vebsajt Evropske nedelje regiona i gradova: https://europa.eu/regions-and-cities/home_en

Evropski komitet regiona: EURegionsWeek@cor.europa.eu

DG REGIO: EURegionsWeek@ec.europa.eu