Vesti

Počele pripreme za #EURegionsWeek2023

Evropska nedelja regiona i gradova (#EURegionsWeek) je najveći  godišnji događaj u Briselu posvećen regionalnoj i urbanoj politici. To  je platforma za razgovor o zajedničkim izazovima za evropske regione i  gradove i ispitivanje mogućih rešenja od strane diverzifikovane  zajednice govornika i učesnika. Ima za cilj da bude otvoren i zajednički  događaj koji omogućava neutralan prostor u Briselu za izgradnju  kapaciteta, učenje i razmenu iskustava i olakšavanje saradnje i  umrežavanje između regiona i gradova. Organizatori događaja su:  Generalni direktorat Evropske komisije za regionalnu i urbanu politiku  (DG REGIO) i Evropski komitet regiona (CoR). U 2022. godini dostigao je  rekordan broj od skoro 20.000 učesnika, 272 sesije i 528 partnera.

21. izdanje Evropske nedelje regiona i gradova  #EURegionsWeek održaće se od 9. do 12. oktobra 2023.

21. izdanje #EURegionsWeek usko je povezano sa inovacijama u  vremenima tranzicije. To će doprineti debati o budućnosti regionalne i  urbane politike, podvlačeći ključni narativ kohezije kao fundamentalne  vrednosti EU. Organizatori događaja imaju za cilj da uspostave iskustvo  koje će zadovoljiti što veći broj učesnika na licu mesta. Sesije i  prilike za umrežavanje dočekaće učesnike na nekoliko mesta u Briselu.

Sa motom „Uspešni regioni, jača Evropa“, #EURegionsWeek2023. fokusiraće se na sledećih šest tematskih oblasti:

  • Regioni u postindustrijskoj tranziciji
  • Zadržavanje talenata za regionalni rast
  • Mali i srednji urbani centri podstiču rast
  • Rušenje barijera u prekograničnoj saradnji
  • Lokalna energetska promena ka bezbednosti i održivosti
  • Promovisanje društvenih inovacija

Ako ste propustili svečano otvaranje, možete pogledati snimak i pronaći sve informacije na stranici Partnera.

Ako želite da budete u toku i saznate više o ovogodišnjem izdanju, registrujte se za  bilten, pratite #EURegionsWeek2023 na društvenim mrežama ili kontaktirajte organizacioni tim.

Više