Vesti

Održana treća sednica Odbora za urbanizam, stanovanje i izgradnju

Treća sednica Odbora za urbanizam, stanovanje i izgradnju SKGO održana je u utorak, 19. marta 2019. godine u Beogradu. Sednicom je predsedavao predsednik Odbora, predsednik opštine Lebane, Ivan Bogdanović. Na sednici je razmatrano više aktuelnih tema iz delokruga rada odeljenja za urbanističke i građevinske poslove u gradovima i opštinama.

Diskutovano je o primeni Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara koje su u nadležnosti lokalnih odeljenja za urbanizam i izgradnju, tačnije, o naknadama za korišćenje javnih puteva i naknadama za korišćenje javnih površina. Članovi Odbora su zaključili da je neophodno zatražiti mišljenje resornog Ministarstva u vezi sa primenom pojedinih odredbi zakona o naknadama, koje se tiču utvrđivanja visine naknade za korišćenje puteva i korišćenje javnih površina (postavljanje reklamnih panoa, privremenih objekata i postavljanje podzemnih instalacija).

Na sednici Odbora razmatrana je i inicijativa za izmenu i dopunu Zakona o konverziji građevinskog zemljišta, koju je pripremila stručna služba SKGO na osnovu zaključaka radionica koje su održane u oktobru 2018. godine u organizaciji SKGO. Članovi Odbora saglasili su se sa predlozima za izmenu ovog propisa koje bi u načelu mogle povećati broj rešenih zahteva za konverziju  i olakšati rad imovinsko pravnih službi na lokalu. Takođe, predloženo je da se inicijativa upotpuni nekim predlozima koji bi bili usmereni na rešavanje statusa kompleksa zemljišta.

Predstavljene su aktivnosti na projektu „Održiva urbana mobilnost u gradovima i opštinama u Srbiji“. Ovaj projekat SKGO će sprovoditi u partnerstvu sa nemačkom organizacijom GIZ. Članovi Odbora su pozvani da se prijave na javni poziv za odabir pilot grada/opštine koja će dobiti podršku u pripremi Plana održive urbane mobilnosti. U okviru iste tačke, usvojen je predlog za formiranje Radne grupe SKGO za održivu urbanu mobilnost. Odbor je imenovao dve članice, iz gradskih opština Sopot i Stari Grad, za članstvo u ovoj Radnoj grupi.

Najavljene su aktivnosti projekta „EU podrška inkluziji Roma“ u oblasti ozakonjenja. Diskutovano je o modalitetima podrške koju lokalne uprave mogu da dobiju u cilju ubrzanja postupaka ozakonjenja nezakonito izgrađenih objekata u vlasništvu lica pripadnika romske nacionalne manjine.

Članovi Odbora pokrenuli su pitanje primene Zakona o ozakonjenju objekata nakon dopisa koji je uputio RGZ svim jedinicama lokalne samouprave – „Obaveštenje o vidljivosti objekata“ u skladu sa članom 23 pomenutog Zakona. Članovi Odbora su konstatovali da i dalje postoje nedoumice oko toga na koji način se pokreću pojedinačni postupci ozakonjenja – da li po službenoj dužnosti ili po zahtevu stranke. Odbor je zaključio da se sa sednice uputi hitan zahtev Ministarstvu sa molbom za dostavu mišljenja u vezi primene ovog člana Zakona.

Prezentacija - Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara

Prezentacija - Zakon o Izmenama i dopunama Zakona o konverziji

Prezentacija - Ozakonjenje romskih podstandardnih naselja

Prezentacija - Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoistočne Evrope SUMSEEC II