Vesti

Sastanak Mreže za poljoprivredu i ruralni razvoj SKGO

Prvi sastanak Mreže za poljoprivredu i ruralni razvoj u 2022. godini, održan je 15. marta 2022. godine u online formatu. Ukupno je učestvovalo oko 110 predstavnika iz 70 jedinica lokalne samouprave, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprave za poljoprivredno zemljište, Sektora za ruralni razvoj, Upravljačkog tela IPARD programa, Sektor poljoprivredne inspekcije,  Ministarstva zaštite životne sredine - Sektor za upravljanje otpadnim vodama kao i SKGO. Skup je bio namenjen zaposlenima iz lokalne samouprave koji se bave pitanjima poljoprivrede i ruralnog razvoja, sprovođenjem postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta kao i lokalnog ekonomskog razvoja.  

Sastanak je bio prilika da se članovi Mreže upoznaju sa postupcima i praksom dodele državnog poljoprivrednog zemljišta (bez plaćanja naknade, po pravu prečeg zakupa, po osnovu javnog nadmetanja, po početnoj ceni od 0 dinara, po pravu prvenstva zakupa i korišćenju u nepoljoprivredne svrhe), kao i aktuelnostima pratećeg informacionog sistema (DMS) za praćenje korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

Predstavnici Sektora za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prezentovali su aktivnosti i najavili konsultativni proces o Nacrtu programa ruralnog razvoja za 2022-2024 koji je u toku, dok je rok za dostavljanje komentara na Nacionalni programa poljoprivrede završen. Dogovoreno je da predstavnici lokalne samouprave komentare na Nacrt programa dostave SKGO do 25. marta 2022. godine, kako bi SKGO mogao da dostavi objedinjen predlog za unapređenje Ministarstvu u utvrđenom roku. Ukazano je da su izdvajanja za mere ruralnog razvoja u prethodnom periodu uvećane za 70 odsto, odnosno iznose oko 65 miliona evra. Najveći deo tih izdvajanja (više od 70 odsto) išao je na mere poboljšanja konkurentnosti (nabavku opreme, grla, sadnica, sektor vinarstva..). Izdvajanja je još bilo u oblasti diverzifikacije dohotka, gde je značajna realizacija mere Ruralna infrastruktura koja doprinosi unapređenju kvaliteta života u ruralnim područjima, a za koju je tendencija Ministarstva da postane kontinuirana mera u narednim godinama. I pored ekonomske krize izazvane COVID – 19, u 2021. godini ostvaren je pozitivan spoljnotrgovinski saldno od oko 1,6 miliona evra. Iako je u prethodnom periodu došlo do manjeg smanjenja broja gazdinstava (oko 10 odsto), uočen je trend u pravcu ukrupnjavanja manjih, odnosno mešovitih gazdinstava (sa oko 6,2 Ha), a koja čine preko 50 odsto gazdinstava u Srbiji, mahom zavisna od prihoda iz drugih sektora van poljoprivrede. Stoga je cilj Ministarstva da merama podrške se utiče na smanjenje zavisnosti ovih gazdinstava od primanja iz drugih sektora. Pored navedenog, akcenat u narednom periodu biće na podršci mladima i ženama, kao i organskoj proizvodnji. Posebna pažnja trebalo bi da bude posvećena malim proizvođačima u pravcu veće dostupnosti finansijskih podsticaja i drugih izvora finansiranja, tržištima kao i učešću u lancima vrednosti, a sve kako bi njihov život na selu učinili kvalitetnijim.

Predstavnik Upravljačkog tela IPARD programa u Srbiji predstavio je rezultate poziva realizovanih u okviru IPARD II programa, informisao učesnike o toku sedmog javnog poziva za investicije u fizičku imovinu pljoprivrednih gazdinstava i prezentovao novine uvedene Izmenama i dopunama zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koje se u najvećem delu odnose na uređenje realizacije IPARD programa. Sa aspekta JLS, skrenuta je pažnja da je Izmenama zakona omogućeno učešće JLS u strukturama Lokalnih akcionih grupa, kao korisnika mere LEADER u okviru novog IPARD Programa. Objavljena je vest da je IPARD III program usvojen od strane Evropske komisije 9. marta 2022. godine. Takođe, predstavljena je dinamika usvajanja Programa kao svih pratećih sporazuma između Republike Srbije i Evropske komisije, reakreditacije postojećih i akreditacije novih mera (LEADER mere, Agroekološke klimatske mere kao i mere Investicije u javnu ruralnu infrastrukturu) u cilju omogućavanja realizacije IPARD III programa, za perspektivu 2021-2027. godinu. Očekuje se da Mera LEADER bude akreditovana 2023, a prvi pozivi raspisani 2024. godine. Što se mere Investicije u javnu ruralnu infrastrukturu tiče očekuje se da 2024/25 godine bude završena akreditacija mere, a prvi pozivi raspisani 2025/2026. godine.

Na kraju sastanka Mreže, učesnici su upoznati sa minimalnim standardima korisnika IPARD podsticaja i sistemom verifikacije njihove ispunjenosti u oblasti zaštite životne sredine kao i bezbednosti hrane i biljnog porekla.

Ovu aktivnost SKGO je realizovala u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO - faza 3“, koji podržava Vlada Švajcarske.

Standardi u oblasti zastite zivotne sredine za korisnike IPARD podsticaja.pdf

Godisnji program zastite, uredjenja i koriscenja poljprivrednog zemljista izrada i realizacija.pdf

Minimalni nacionalni standardi u oblasti bezbednosti hrane za korisnike IPARD podsticaja.pdf

Informacioni sistem Uprave za poljoprivredno zemljiste.pdf

Predstavljanje aktivnosti i upravljackog tela u pogledu sprovodjenja IPARD II i IPARD III programa.pdf